Verdidebatt

Hva er norsk kultur?

Er det riktig å kalle norsk kultur kristen? Er det kristendommen som gir oss nordmenn et felles verdigrunnlag? Eller er det et annet fundament som samler oss og gjør at det norske samfunnet oppleves som nettopp det: Ett samfunn?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I debatten om det flerkulturelle samfunn kan man få inntrykk av at de kulturene som møtes er bygget på ulike religioner, spesielt kristendom og islam. Kristendommen antas å være vår norske kultur, mens innvandrernes kultur er en muslimsk kultur. Friksjoner og konflikter mellom kulturene blir da mer eller mindre redusert til en konflikt mellom religioner. Men er det riktig å si at den norske kultur er kristen? Vi er mange som finner en slik tanke veldig fremmed.

De som er kritiske til det flerkulturelle samfunn vil si at man et samfunn må ha noen felles verdier, og på et plan kan de ha rett i det. Hvis man skal kunne bli enige om noen ting, og hvis man skal kunne stole på hverandre, er det oftest nødvendig å bli enige om noen grunnprinsipper. I Norge er det ikke kristendommen som utgjør dette fundamentet lenger.

For et par hundre år siden var den lutherske kristendom et slikt fundament for norsk samfunnsbygging. Men siden den tid har vårt samfunn gjennomgått en rivende kulturell utvikling, og jeg vil mene at i den grad det flerkulturelle samfunnet byr på utfordringer, er det ikke islam og kristendommen som må forsones, men islam og demokratiet.

Hva mener jeg med demokrati? Jeg må innrømme at jeg her bruker demokrati i en veldig vid betydning. Slik jeg ser det, er Norge og Vesten midt inne i en lang og smertelig prosess som begynte på 1700-tallet, og fremdeles, år for år, er synlig gjennom bl.a. samfunnsdebatt, kunst og lovgivning. Denne prosessen er det som dominerer norsk kultur, mer enn noen religion gjør. Nyere utslag av denne prosessen er likestilling mellom kjønn og likestilling mellom folk av ulike seksuelle legninger.

Fundamentet for "det store demokratiske prosjekt" er den idéen at alle mennesker er født likeverdige, og denne idéen er så gjennomgripende og så revolusjonerende, at alle andre verdier evalueres opp mot denne. Det demokratiske sivilisasjonsprosjektet er ikke unikt for Vesten, men har nok kommet lengst her, kanskje aller lengst nettopp i Norge.

Islam er kanskje mer av et samfunns-system enn kristendommen er, slik at kristendommen har vært en lettere match for det nye, enn islam vil være. Ikke desto mindre har jeg stor tro på prosjektet vårt, og mener at den demokratiske kultur er det noe av det ypperste mennesket har frembragt.

I denne forstand er jeg motstander av det flerkulturelle samfunn. Vårt samfunn må bygge på demokratiet. Så får folk bekjenne seg til hvilken religion de vil, eller ingen, innenfor den demokratiske kultur.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt