Verdidebatt

Religionskritikk

Hvorfor virker det som at religionskritikk blir sett på som umoralsk eller vulgært? Too long; didn't read (TL;DR) helt i bunnen siden noen ikke liker lange innlegg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En del kristne her på VD ser ut til å bli mektig provoserte når ateister ytrer seg om en annen virkelighetsoppfatning enn den de selv tilhører; en virkelighetsoppfatning som jo ofte er konflikterende med deres egen, per definisjon. Det virker for meg som at de føler de har en rett til å ikke bli kritisert på teologien til sin religion, på sine ytringer som følge av sin religion og generelt det meste som er forbundet med religionen de tilhører. Hvordan de enkelte reagerer er jo forskjellig, men noen ganger så blir det et veldig fokus på at moderatorer regelrett burde gripe inn på disse dekadente inntrengerene som forgriper seg på deres hellige lekeplass (VD), eller skriver lange avhandlinger om hvor uforskammede og ufine ateister er.

Nå er jo vi ateister, både her og generelt i verden, individer hvor noen av oss er mer aggressive enn andre og noen passer helst på sin egen bakgård uten å bry seg så mye om hva resten driver på med. Det er klart at ikke alle ateister er høflige mennesker (siden vi tilhører homo sapiens er det jo implisitt) og noen ateister har sikkert et ønske til å harselere kristne for forskjellig grunn, uten å ha noe etisk eller moralsk mål med det. Men uansett, det gjelder de tilfeller hvor det er personangrep og andre logiske feilslutninger at det blir harselering, det gjelder ikke all kritikk mot religion.

Selv om du/en er kristen og tror på Gud så er du/de ikke fritatt ansvar og kritikk uansett hvor mye den enkelte må føle det. Vi som mennesker levet i et samfunn, og når vi blir med i et samfunn så blir vi og med i en sosial kontrakt hvor "samfunnsnormer" og samfunnskrav gjelder og overgår de personlige preferansene vi har og ønsker. Et slikt krav er blant annet Norges Lover som blir "pålagt" oss om vi vil eller ikke, som følge av vårt medlemskap i et samfunn. Vi som individer blir holdt til et ansvar som overgår hva vi selv måtte velge å anerkjenne (og religiøse har vel flere slike lag internt i sin teologi), og med det følger og muligheten for kritikk (som betyr saklige argumentative meninger), hvor handlingen å kritisere overgår i presedens hva man selv mener er feil å kritisere (som regel sin egen virkelighetsoppfatning).

Noen kristne syntes å føle at kritikk mot deres religion er et brudd på en eller annen slik sosial norm, for eksempel gjensidig respekt eller toleranse.

Det jeg lurer på er under hvilken rettighet / autoritet er det vi som ateister skal anerkjenne at religiøse, her spesifikt kristne, har en rett til å ikke bli eksponert for ikke-religiøse sin virkelighetsoppfatning.

---------

Et par ting jeg kan tenke på som mulige argumenter er:

Respekt:

Altså at kristne har rett til å bli respektert for sin tro (gjennom religionsfrihet) og dermed å ikke bli forfulgt og spyttet på som følge av dette.

Dette er jeg forsåvidt enig i, om det var et "isolert tilfelle", men nå er det slik at denne friheten gjelder for alle, inkludert ikke-kristne og hvis ikke-kristne har rett til frihet fra  religion, så har de også rett til å ytre sin virkelighetsoppfatning som jo er en mangel på kristendom. Det er derfor ikke respektløst for en ateist å si at han ikke tror at verden er 6000 år og dermed at kristne tar feil da det i såfall er tilsvarende respektløst å syntes det er respektløst siden det da bryter med ateistens virkelighetsoppfatning. En håpløs og komplisert sirkel.

Samtidig så er det min mening at man har noen personlige friheter som går på individets frihet, altså ting som angår en selv (tanker og følelser osv). Men i de tilfeller hvor det angår andre så er uansett fullstending legitimt å kritisere enhver ide og mening. Hvis f.eks. en Islamist syntes at vi "vantro hunder" burde avlives så er det ikke "respekt for religion" å la islamisten ha det som et designert mål, uansett hvor mye han syntes det er riktig og proklamerer religionsfrihet.

Det bringer meg over på:

Toleranse: 

Toleranse er en merkelig ting. Toleranse er den "selvkontrollen" vi har til å tolerere ting vi ser på som negative, fra andre. Kristne kan si at ateister er intolerante angående kristendommens religion, slik som f.eks. å ikke ha kristendom for prominent i skole, og andre "rettigheter" de føler de har. Men det å tolerere handler ikke nødvendigvis om å ikke reagere, selv om det ofte virker slikt i dag. Jeg mener det er kristne som er intolerante når de ikke tåler å bli kritisert, når de føler de står over å bli stilt til ansvar fra andre enn Gud selv. Det blir litt som "Hvem er du til å spørre oss om slike ting, vet du ikke at vi har vært her i 2000 år, hva er vel du i forhold til oss?"

----------

Jeg er selv ofte kritisk ovenfor religion, men jeg ser ikke på meg selv som respektløs eller intolerant (selv om noen sikkert har de karakteristikkene på sin short-list på meg) av den grunn. Jeg ser det som legitimt å kritisere kristne (og alle andre ideologier / religioner) på de områder som angår meg selv eller andre, eller i de tilfeller jeg mener at de er uærlige eller urimlige i sin tankerekke eller mening.

Hvis noen av dere leser Christopher Hitchens bok "God is not great - How religion poisons everything" så vil kristne nok oppleve å få kaffen i halsen for Hitchen's veldig krasse tone men hvis man ser bak fasaden av harsk kritikk så ser man at han kritiserer "urimlige" deler av religion (om de er prominente eller ikke er en annen ting), som i sin egenart er ufine, irrelevant av "hvor hellig" det er.

Jeg mener og (og det er min mening) at kristne, hvis deres religion er Sannheten og "det riktige" så bør de både tåle, og søke, sterk kritikk slik at de kan tenke at "Kristendommen er det riktige selv etter å ha lest kritikk", i stedet for å skyte ned all kritikk som personlige angrep og "blasfemi" for å beskytte sin bobble. Jeg tror at hvis den kristne Guden faktisk hadde eksistert, så ville han nok tåle ateistiske virkelighetsoppfatninger da vi jo per definisjon tar feil i det tilfellet.

TL;DR: Jeg vil altså gjerne høre noen gode argumenter for hvorfor kristne skal fritas å bli kritisert, hvis noen kristne mener det (og jeg vet de finnes).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt