Asbjørn Bergs1g

61

Positivt med religion ! !

Publisert: 6. aug 2011  /  4181 visninger.

Jo da, det er noen ateister, humanister som kan si noe om det, men det er mange ganger det oser forakt, negativ kritikk og generell negativ oppfatning og meninger når det blir snakk/kommentarer om religion og tro.

 Vært fint om de kristne kunne la være å svare nå, slik at man fikk noen inntrykk fra  annet hold ....

Så er det noen ateister, humanetikere og andre "Som Ikke Tror og er/ har i mot religion" som har noe positivt å si om det ovennevnte  ??

Er det noe positivt, hvis ja.. hva ? 

Kommentar #1

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Det ser ut som om noen av de har roet seg

Publisert nesten 11 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Jo da, det er noen ateister, humanister som kan si noe om det, men det er mange ganger det oser

Om du leser innleggene "Ikkje slå så hardt" er det noen av de som har kommet på andre tanker.  Meget positivt.

Er enig med deg i sitatet ovenfor, men nå ser det ut til at en endring er gang. 

Kommentar #2

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

: ) Man må være to for å krangle : )

Asbjørn in you we trust : )

http://www.youtube.com/watch?v=_SH8W2jBb_4&NR=1

Spre all varme og kjærlighet du kan på nettet, ta hjertesukk på privaten : )

Kommentar #3

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

Jeg har ikke så veldig varme tanker om generell religion for min egen del, men jeg har mye positivt å si om en del religiøse, om det teller for noe. Religion kan få ut mye bra i folk (på et individuelt nivå). ;)

Kommentar #4

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Hmmmm...

Publisert nesten 11 år siden

...dette er faktisk en større utfordring enn det kan synes som, for en stakkars hedning som meg. ;o)

Hva skal jeg si? Jeg har ikke særlig respekt for religiøse oppfatninger og jeg er for en gangs skyld heller ikke helt enig med Vegard om at religion kan få mye bra ut av folk. 

I beste fall driver religionen mennesker til å gjøre gode handlinger, men for gale grunner, til tross for at gode grunner finnes; i verste fall neglisjerer den totalt de grunnleggende behov mennesker har for å føle lykke og velvære. Jeg synes det er innlysende at verden ville sett ganske annerledes ut og vært et mye bedre sted å oppholde seg dersom hele Jordens befolkning hadde kunnet innse at det livet de er gitt her er det eneste de noen gang vil komme til å oppleve. En slik erkjennelse ville utløst helt andre prioriteringer hos dem som i dag bekjenner seg til en religion, både når det gjelder egen og andres situasjon.

Som Sam Harris sier i en kommentar til den motstanden som finnes mot å akseptere evolusjonen som et faktum:

“Tvil om evolusjonen er bare et symptom på en underliggende tilstand; tilstanden er troen selv - overbevisning uten grunnlag, håp forvekslet med kunnskap, dårlige ideer beskyttet mot gode, gode ideer skjult av dårlige, ønsketenkning forhøyet til et prinsipp om frelse osv.”

Beklager, jeg skulle jo si noe positivt. Én ting jeg kan komme på er den effekten tro kan ha på en som ligger under for stoffmisbruk. Der finnes det noen eksempler på at en slik overbevisning kan få mennesker ut av sitt personlige helvete. 


Kommentar #5

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Jesus forteller i Matt 16,31

Publisert nesten 11 år siden

.' 31 Abraham sa: 'Hører de ikke på Moses og profetene, lar de seg heller ikke overbevise om noen står opp fra de døde.'»

Det er bare å reistrere.  Av 4 kommentarer er det 2 som ikke greier en gang å lese.  De holder seg ikke til tema.  De bare spammer sin negativitet videre dagen lang.  Asbjørn har rett i det han skriver i sin innledning.  Verdidebatt ødelegges av noen få som totalt mangler respekt for det Hellige.  Ingen respekt for tro og de troende.

Kommentar #6

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

takker

Publisert nesten 11 år siden

Takker for deres ærlige innspill, setter pris på det...jeg har jo tenkt på om religion sånn generelt har noe å bidra med i samfunnet, sånn om vi da et kort øyeblikk glemmer troen på Gud, Ånder og vesner og slikt, (for noen en slags moderne virituell verden,okido, game over) fint at dere har tanker om dette og hva det virker, hvordan og hvorfor  :)  :)

Kommentar #7

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Av 4 kommentarer er det 2 som ikke greier en gang å lese.

Da gjelder det vel i tilfelle også deg? Du og andre kristne ble av trådstarter bedt om å holde dere borte; likevel makter du å ha 2 av 6 kommentarer. Og jeg klarte jo å skvise frem en positiv kommentar til religion på slutten, og det er jeg faktisk litt stolt av... ;o)

Jeg skjønner at du sikkert ville synes at dere religiøse ble latt i fred her inne for å klø hverandre på ryggen, men ville det egentlig vært så stimulerende?

Kommentar #8

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Takker for deres ærlige innspill, setter pris på det

Og takk til deg for din åpne imøtekommenhet! :-)

Kommentar #9

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

Bra du som godt voksen mann går foran som et godt eksempel. Kanskje du skal rydde opp i din egen bakgård angående usaklig negativ spamming før du kjefter på andre. Du oppleves langt på vei som det du anklager andre for. Jeg er ganske sikkert på at din Jesus ikke ville være særlig glad i din overbærende holdning.

Kommentar #10

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

vegard

Publisert nesten 11 år siden

Jeg forventet deg og takk for det :) men ville være takknemlig om litt mere stoff og tanker om det, jeg vet du kan være tydelig og klar og jeg tenker at du har sikkert gjort deg noen tanker om dette selv om det ikke er ditt "mekka"  eller slik du ønsket verden skulle være :) :)

Kommentar #11

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

Halvorsen

Publisert nesten 11 år siden

Jeg tiltaler deg med etternavn,  jeg er nok blitt for mye østlendingen, i finnmarka bruker vi nok ikke så lang tid før man tillater seg å tiltale folk på fornavn...synes du har noen tankevekkende kommentarer, vel og tenke over, provoserende...absolutt...hvorfor ikke :)

Kommentar #12

Yngvill Knutson

11 innlegg  63 kommentarer

Skal prøve å svare ærlig

Publisert nesten 11 år siden

Selv om jeg fortsatt tror på noe eller undrer på om det er noe der, går jeg visst for å være vantro av de fleste i dette forumet.

Jeg vokste opp i en menighet som hadde omtrent 6000 medlemmer spredt rundt i byer og distrikt i Norge. På verdensbasis er denne menigheten mye større. En av de tingene som var veldig bra, var at samme hvor man befant seg, i Norge, Europa eller andre steder i verden, kunne man oppsøke en kirke og finne tilhørighet.

Dessverre var inngangsbilletten til menighetslivet å tro, eller å late som om man trodde. Jeg er ikke en person som later som, derfor meldte jeg meg ut da jeg ble overbevist om at trosgrunnlaget var feil. Litt trist, for det var mange hyggelige folk og mye artig som skjedde i menigheten.

Jeg holder stadig kontakt med endel av dem.

Kommentar #13

Reidar Einarsen

0 innlegg  12 kommentarer

Ikketroende, men har ikke noe i mot religion

Publisert nesten 11 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Så er det noen ateister, humanetikere og andre "Som Ikke

Møter så mange troende/kristne som jeg syns det er en fornøyelse å møte/kjenne. At jeg er ikketroende og medlem av Human-Etisk Forbund snakker vi lite om, men diskuterer gjerne statskirken da :)

Religion er for meg positivt når det vil gjøre noe for å endre og hjelpe. Hvis et enkelt menneske føler at det kommer seg videre i livet ved hjelp av religiøs tro, så respekterer jeg det. Ser ingen grunn til å latterliggjøre eller forakte de som velger å følge/ha en religion.

Når jeg en gang i blandt reagerer, så er det på slikt som Tanem fra KSP framfører (Guds straff) for det er synspunkter jeg ikke kjenner igjen fra det kristne miljø jeg kjenner.

Uansett så blir det for meg et spørsmål om menneskets/individets rett til å velge i religionsfrihetens navn. Det positive der er jo at det mener dnk også.

Derfor: å ikke tro er ikke det samme som å være/eller ha noe i mot religion.

Kommentar #14

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

interessant

Publisert nesten 11 år siden

Jeg føler at noen forventer en føring :) ok, den kommer nå....jeg tenker.f.eks om tsunamien i tahiland,indonesia, osv  ( et eksempel)  og områdene rundt. Sånn økonomisk realistisk, hvordan kunne disse trauma ofrene fått behanding ut fra landets økonomi og manko på faglig helsearbeidere, om det ikke var for religionen og prestene som ga dem ...trøst, håp og tro på fremtiden og fikk dem til å ville og med tiden så er mange av dem kommet tilbake til et så mulig normalt  liv som er mulig ?

sant eller ikke..." " den gamle dikter sa det " tar du livsløgnen fra et menneske så tar du osv ..osv" noen som har tenkt på det ut fra slike perspektiver, og konsekvensene av og avskaffe religion ?

Kommentar #15

Reidar Einarsen

0 innlegg  12 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

Siteringsknappen fungerer ikke så jeg svarer på kommentar 14.

Føring? ja var det ikke å høre om ikketroendes positive syn på religion? Sitat "Sånn økonomisk realistisk, hvordan kunne disse trauma ofrene fått behanding ut fra landets økonomi og manko på faglig helsearbeidere, om det ikke var for religionen og prestene som ga dem ...trøst, håp og tro på fremtiden og fikk dem til å ville og med tiden så er mange av dem kommet tilbake til et så mulig normalt  liv som er mulig ?" Mitt svar er at de gjorde en kjempejobb, og det er vel alle glade for? Religion på sitt beste spør du meg.

Så sier du: "og konsekvensene av og avskaffe religion ?" Hvem vil avskaffe religion?

Kommentar #16

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

For hvem

Publisert nesten 11 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Så er det noen ateister, humanetikere og andre "Som Ikke

Bør man vel i så fall spørre? Selvfølgelig er det masse positivt med tro, det vill jo være helt underlig om det ikke var det med tanke på hvor mange troende det er i verden. Men spør du meg, som person, som ikke tror om det er noe positivt for meg med religionene så vil jeg vel svare nei.

Det at jeg ikke ser noe positivt i måten jeg må forholde meg til de religiøse og deres religion betyr jo ikke at det ikke er masse positivt med religionen for de religiøse.

Med andre ord Asbjørn B. svar avgitt og det blir JA og NEI :-)

I og med at jeg har lovet å ikke rakke ned på og håne det hellige og de troendes tro skal jeg ikke komme med hva som er negativt for mitt liv med religionene.

Kommentar #17

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden
Reidar Einarsen. Gå til den siterte teksten.

Hvem vil avskaffe religion?

You can count me in...

Kommentar #18

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

 

Argumentet blir i utgangspunktet litt galt. Det er ingen ting som er ensidig godt eller ensidig dårlig. Alt vi sier, mener, tror eller gjør har ulike konsekvenser, som man vil tolke til å være positiv eller negativ ettersom hvilke verdier man har.

Det som er interessant blir derfor etter min mening hva mener du er mest godt og hvorfor, og hva mener du er mest negativt og hvorfor.

Religion har mye med verdier å gjøre, og der religionen står for de verdier jeg mener er gode så kan en institusjonalisert tradisjon ha mye positivt i seg. Når mange kristne for eksempel mener at deres religion sier at man ikke skal drepe, og ut fra det har en tro på at dødsstraff er galt, så mener jeg at det er av det gode. Så er det dessverre også slik at andre mener at religionen tilsier at man kan og skal ta liv. I USA så er det kristenkonservative som i stor grad kjemper for dødsstraff.

Man kan derfor ikke si at religion er positivt eller negativ, da religion kan spore til konsekvenser jeg synes er positive og negative.

Siden en rekke utfall er mulig så avhenger konsekvensene av de valg individer, institusjoner og samfunn gjør, og konsekvensene vet vi ikke helt sikkert på forhånd.

På ett individnivå så mener jeg at religion er positiv der individet opplever religion som positiv, og den er negativ der individet mener den er negativ. Det er mange her på VD som beskriver en situasjon der religion betyr mye godt for dem, og mange som beskriver at de tror. Det er positivt at religion kan få mennesker til å føle seg bedre, at de kan oppleve at de får støtte av sin tro, at de får gode verdier av sin tro.

 

Sitat Arne : Jeg føler at noen forventer en føring :) ok, den kommer nå....jeg tenker.f.eks om tsunamien i tahiland,indonesia, osv  ( et eksempel)  og områdene rundt. Sånn økonomisk realistisk, hvordan kunne disse trauma ofrene fått behanding ut fra landets økonomi og manko på faglig helsearbeidere, om det ikke var for religionen og prestene som ga dem ...trøst, håp og tro på fremtiden og fikk dem til å ville og med tiden så er mange av dem kommet tilbake til et så mulig normalt  liv som er mulig ?

sant eller ikke..." " den gamle dikter sa det " tar du livsløgnen fra et menneske så tar du osv ..osv" noen som har tenkt på det ut fra slike perspektiver, og konsekvensene av og avskaffe religion ? Sitat slutt.

 

Jeg vet at det fint går an å takle livet uten tro, selv når det er vanskelig. Slik jeg ser det så handler det mer om HVEM vi er er en hva vi tror på. Jeg tror vi utvikler oss både i forhold til biologi og i forhold til hva som skjer oss. Ut ifra det får vi en sterk tendens som former våre liv. Det kan handle om grad av rigiditet/fleksibilitet. Evne til å takle stress. Jeg tror dette kombinert med situasjon har vesentlig mer å si for hvordan vi oppfører oss enn hva vi tror på. Når du tar utgangspunkt i en krisesituasjon, så er det enkelte som takler slike situasjoner fint, så er det andre som ikke takler det. Takler man det ikke så vil man forsøke og regulere følelser så godt man kan, være seg om man velger å tro på at det er noen som vil ordne alt, eller om man finner støtte på andre måter. Det er ikke gitt at man velger tro. Man kan velge andre mennesker, andre fellesskap. Man kan velge å ikke forholde seg til virkeligheten.

Det er et ordtak som sier at det ikke finnes ateister i ett revehull, som skal tilsi at man kan være ateist når livet er lett, men når det er vanskelig så tyr man til troen. Det vet vi er feil, siden det finnes ateister i revehull. Kanskje noen, når man ser at man ikke klarer seg med egne ressurser tyr til å ønske seg en magisk løsning, men jeg tror ikke at det har stor betydning. I den grad man trenger å tro på magi for å takle livet når det er vanskelig, så kan det være både negativt og positivt. Mange buddhister har en tro på at slik man har det er slik det er ment en skal ha det, og det tar fra en del initiativet til å forsøke og bedre sin situasjon. For andre så kan troen gi styrke. Du får ikke ett enkelt svar som dekker alle mennesker.

Konklusjonen blir dermed som jeg startet, troen er god når den er god, dårlig når den er dårlig. Ikke tro er god når den er god, ikke god når den er ikke god.

 Som andre har sagt her, så har jeg ikke ett behov for å diktere hva andre skal tro på, så jeg har ikke ett behov for å avskaffe religion. Jeg er derimot sterkt for å ikke tvinge sin tro på andre heller, og i tvang legger jeg også en statsreligion som fremmer tro ovenfor sine inbyggere i skole og lovverk.

 

 

Kommentar #19

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

føring

Publisert nesten 11 år siden

ordet føring var kanskje et uheldig ord, kall det tanker om det er bedre, når man skriver et innlegg så er det noe som ligger som et bakteppe der. Emnet blir fort veldig svært siden det er så generelt, derfor sier jeg litt om det som lå i bakgunnen for innlegget.  Mine tanker gikk mere på de som av en eller annen grunn ikke ser noe positivt i religion og motarbeider dem fordi det strider mot deres overbevisning. Som et bakteppe hadde jeg altså store katastrofer, jordsjelvofre m.m. Man ser bilder fra verden der masse mennesker søker trøst og håp i religionen, tårene renner,de tenner lys og ber til sin Gud. Jo jeg tror at det finnes klare eksempler i historien på at man ville fjerne religion, så som gamle Sovjet.

Men om det var en livsløgn så må det da likevel spare samfunnet for kolosale summer at disse overlevende fra f.eks tsunaminer, jordeskjelv o.l finner et trøst og håp i religionen og en vei å klare livet på. Spesielt i land der helsevesenet ikke er slik utbygd som i Norge, men selv her tar det tid å komme til psykolog. I boligen jeg jobbet hadde vi 15-16 åringer som kom fra krigsområder i Somalia og Afganistan. Da vi fikk svar på vår forespørsel om psykiatrisk hjep til guttene, syntes ikke jeg det var godt nok, det ble 1 time hver 14 d til disse ungdommene fra krigssoner, med mulige traumer osv. I andre land fattigere land av verden er kanskje religionen den eneste trøst og håp som får mennesker til et noenlunde normalt liv igjen ?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere