Kommentar

Obamafri valgkamp

Det var ikke mye Obama over avslutningen på valgkampen. Norske velgere tilbys ikke mange drømmer om for framtida eller tro på forandring.

«Er du irritert, så stem på oss», sa lederen for det partiet som sier seg å være for folk flest i sluttappellen i partilederdebatten. Skal vi dømme etter valgkampavslutningen i fjernsynet, er det slik vi er: Mette gjester på fint hotell, men likevel irritert over at servicen ikke er helt på topp.

I den grad verden omkring oss ble nevnt, så handlet det om hvordan vi skal slippe å ha noe med den å gjøre, det vil si hvordan vi skal unngå at det kommer for mange asylsøkere hit.

Nå skal ikke politikerne ha hele skylda for at partilederdebatten ble så snever. NRK hadde satt stramme rammer: Eldreomsorg, oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og asylsøkere var de eneste sakene som sto på dagsorden. De ga anledning til også å svippe innom velferd, skatt og privatisering. Og så gjorde Kristin Halvorsen et panisk forsøk på å få snakke om skole.

Jens Stoltenberg satset noe overraskende på eldreomsorg, og prøvde å klistre Erna Solberg til Ronald Reagen i skattedebatten. Ellers var statsministeren svært så utydelig, både på Lofoten/Vesterålen og asylsøkere. Hovedappellen hans var: Stem på meg, slik at du slipper de borgerlige.

For vi slapp selvsagt ikke unna regjeringsdebatten, uten at noe nytt kom fram. Saksdebatten viste at den dypeste politiske avgrunnen befinner seg mellom de to garantipartiene Venstre og Fremskrittspartiet. Erna Solberg kom likevel med et fromt håp om at de vil tolke garantiene sine mer velvillig etter valget.

Jens Stoltenberg sa at han forstår Siv Jensen godt når hun ikke vil være en fotskammel for et regjeringsalternativ der hun ikke får være med. Men vil han bruke Frp som fotskammel for makt?

Vi merket oss også at Sponheim vil erstatte de rødgrønne med en mindretallsregjering - uten å presisere hvilken.

Den som virket mest ivrig for å kvitte seg med den rødgrønne regjeringen, var Dagfinn Høybråten. Han beskyldte de rødgrønne for å ha lurt velgerne, han fikk Kristin Halvorsen i harnisk med å kalle henne ekspert på brutte miljøløfter. Hadde KrF hatt dobbelt så stor oppslutning, ville Høybråten framstått som beste statsministeralternativ. Han sendte ingen hilsener til de velgerne som er mest opptatt av ekteskapslov og Israel - det gjorde for øvrig heller ikke Siv Jensen.

Hva kommer vi til å huske fra denne partilederdebatten? Trolig Kristin Halvorsen, som gjorde fornøyde damer til sin hjertesak. Kan det berge SV fra å tape valget både for seg selv og de rødgrønne?

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar