Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396

22. juli: en flaggdag

Biskop Gunnar Stålsett foreslo før helgen at 22. juli bør bli offisiell flaggdag, en «annerledes flaggdag». Forslaget fortjener å bli drøftet.

Publisert: 1. aug 2011  /  665 visninger.

62,9 prosent av befolkningen mener at 22. juli bør bli en minnedag for terrorofrene. Det fremgår av en måling InFact har gjort for VG. 39 prosent av dem mener at rosemarkeringer over hele landet er måten å minnes terrorofrene på.

Tallet er oppsiktsvekkende høyt og viser hvor dypt inntrykk eksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya har gjort på det norske folk. Det er interessant å se hvordan tragedien har bidratt til å samle befolkningen også i dette spørsmål.

Gunnar Stålsetts forslag viderefører på en måte ønsket om å minnes hendelsene og de som ble drept. Han foreslår at 22. juli skal bli en offisiell flaggdag, men annerledes enn våre øvrige flaggdager. Inspirasjonen er begravelsesskikken der flagget først vaier på halv stang for så å bli heist etter gravferden.

– Da kunne vi for alltid markere sorgen over de som døde på post for Norge i Regjeringskvartalet, de tilfeldige som kom i bombens nedslag, og de unge som ble massakrert på Utøya. Når flagget heises kl. 12, markeres et vendepunkt, en ny dag, sa Stålsett fredag. Han mener vi kunne trenge en samlende, aktuell flaggdag for livsmot og livskraft.

Bare vel en uke er gått siden 22. juli. Vi ser ennå ikke hva terroren vil gjøre med folk og land. Men Gunnar Stålsetts forslag fortjener å bli husket og drøftet når forholdene igjen er så normalisert som de kan bli etter en tragedie av så store dimensjoner at det er vanskelig å forholde seg til den. En annerledes flaggdag kan bli et varig bidrag av historisk betydning.

Kommentar #1

Tor Albertsen

66 innlegg  597 kommentarer

Flagget: En påminnelse til de som kommer

Publisert nesten 10 år siden

Om ikke annet vil det være den viktigste påminnelse for vår tid og generasjoner som kommer om menneskets og demokratiets verdi, storhet og ansvar, styrken i fellesskapet, den enkeltes engasjement i nærmiljø og samfunn, nestekjærlighet, avhengighet av hverandre, håp og ikke oppgitthet. Kanskje det også blir en oppfordring for et samfunn der alle skal høre til!

Kommentar #2

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Grei tanke

Publisert nesten 10 år siden
Jon Magne Lund. Gå til den siterte teksten.

Han foreslår at 22. juli skal bli en offisiell flaggdag, men annerledes enn våre øvrige flaggdager.

som bør luftast, men er det klokt å treffe slike tiltak medan kjenslene overstyrer dømmekrafta? La hendinga få søkkje inn og kome litt på avstand. Fyrst då kan ein treffe eit gjennomtenkt vedtak.

Kommentar #3

7 innlegg  815 kommentarer

en bauta over demondrevet galskap

Publisert nesten 10 år siden

En offisiell flaggdag for 22/7 massakren er nettopp en slik bauta demondrevne galninger er på jakt etter.

Hver terrorist, sin flaggdag?

Ser også at man ikke skal legge skylden på demoner iflg Simmones. Dagen etter 9/11 hadde vi et bønnemøte. En seer spurte Gud hvordan de klarte dette massive koordinerte angrepet. Det han fikk se var en hær av demoner som marsjerte i takt.

22/7 kan KUN forklares ut fra ondskapens opphav og hans håndverkere. Og som en annen var inne på, beskyttelsen over Norge er i ferd med å forvitre. Gud har sendt en strøm av profeter til Norge for å advare, men selv ikke kristne redaktører gidder bry seg, man stenger heller ned innlegg/tråder når galskapen blir materialisert?

Kristne (særlig kristne redaktører?) svikter sitt kall om å være herolder, som hører fra Gud og roper ut, advarer befolkning, bla i det å be for politikere og ledere som Bibelen oppfordrer til, og bla avsløre ugudeligheten/avgudsdyrkelsen i bla abort, og 22/7 er et resultat av dette.

Bibelen er full av historier om hvordan Israel stadig vekk mister beskyttelsen og går til grunne fordi man innfører ugudelige lover/avgugsdyrkelse. Så vender man om igjen og Gud gjennoppretter nasjonen på nytt, for så å forfalle igjen. The never ending history?

Tar den kristne nasjonen Norge hintet, eller skal vi fjerne korset i flagget med en gang?

Om alt 2 velges, blir det mange "flaggdager" framover. Da vil sosialdemokratiet få se hvor avhengig de var av Han som i sin tid skapte arbeiderrevolusjonen for at "de som sitter nederst ved bordet" skulle kunne få sin del av godene i samfunnet Han hadde skapt.

Kommentar #4

Bo Clausen

0 innlegg  1 kommentarer

Heis flagget på vanlig vis,

Publisert nesten 10 år siden

Jeg er positiv til at man heiser flagget til minne om de menneskene som døde den 22, men man burde gjøre dette ved å heise flagget på vanlig vis.

De som døde denne dagen, enten det var på Utøya eller i regjeringskvartalet, var ofre i kampen for demokrati og ytringsfrihet. Det gjorde også mange under siste verdenskrig, da det ble kjempet mot de samme ideene.

La oss gjerne gjøre datoen 22. juli til en minnedag for alle disse, men ikke til en evig sørgedag. Sorgen over de døde vil gå over, i fremtiden skal vi vise at vi respekterer disse som døde. Deres død bør for oss alltid være en oppfordring til å kjempe for disse verdiene i samfunnet vårt, og det gjør vi best ved å heise flagget helt opp.

Kommentar #5

Marte Ugedal

6 innlegg  94 kommentarer

Nå må vi tenke oss om!

Publisert nesten 10 år siden

Tidligere biskop Gunnar Stålset har foreslått at 22/7 skal være offentlig flaggdag etter tragedien som skjedde i Oslo og på Utøya. Dette er jeg sterkt imot, da jeg mener flagget vårt først og fremst skal vaie når det er noe vi kan feire.

Offentlige flaggdager er etter tradisjonen dager der vi heiser flagget fordi vi har noe å feire, noe å være glade for, bl.a; 

Vi heiser flagget 17. mai, fordi vi vil feirer at Norge har sin egen grunnlov. Vi heiser flagget 8. mai, fordi vi feirer at landet vårt ble fritt etter en grufull krig. Vi heiser flagget når kongen har bursdag, for å feire kongen vår. Vi heiser flagger påskemorgen, for feire at Jesus er stått opp igjen fra de døde.

Stålsets forslag om at hele landet skal ha en spesiell flaggheising, med flagget på halv og hel stang (mer eller mindre som en begravelsesflagging) hver 22/7, er ikke et godt gjennomtenkt forslag. Dette vil ikke hedre minnet til de som døde denne dagen, men det vil minne hele landet på død og voldelighet. Det må vel være til alles beste, ikke minst de etterlattes beste, om denne tragedien markeres på en helt annen måte. Vi flagger ikke den dagen krigen brøt ut i Norge, men vi flagger den dagen vi ble frie! Da er det urimelig at denne grufulle hendelsen skal føre til flaggheising, så vi i all framtid er nødt til å tenke på det grufulle som skjedde denne dagen. Vi kommer aldri til å glemme, men landet trenger å komme seg videre, og ikke hegne om en slik tragisk dag for all framtid!

En mer respektfull årlig minnemarkering 22/7 vil heller være å lage to minnesmerker, ett i Oslo og ett på Utøya, der det kan legges ned blomster og tennes lys. Det vil være en hederlig måte å gjøre dette på.

Vi må passe oss for at denne grufulle hendelsen skal få en oppmerksomhet som setter andre grufulle hendelser i skyggen. Det er mange som har mistet sine kjære gjennom grufulle handlinger, men disse kan lett føle seg forbigått. Og vi vet heller ikke om vi blir spart for flere tragedier i årene som kommer. Nå må vi tenke oss grundig om, så vi ikke legger opp til at Norge skal være et land som flagger på de dagene terror og voldelighet har utspilt seg i sin fulle avskyelighet. Jeg håper de som bestemmer i dette landet ser dette i en større sammenheng, og at ingen avgjørelser tas før ting har roet seg.

Vil til slutt oppfordre alle om å be for landet vårt!

Eg ber for Norge
Tekst: Solveig Leithaug, 1990

Trange fjordar, trauste fjell
Fiska torsk ein sommarkveld
Flagget vaiar vakkert akter
I raudt og kvitt og blått
Når eg midt i det ser korset
Må eg tenka; ”Å, eg har det godt
Som kjenner Deg det minnar om.
Må Du velsigna landet vårt.”

Eg ber for Norge
Kjære Jesus, la det skina over Norge
La lys frå himmelen koma ned
Eg ber for Norge
Kjære Jesus, la det skina over Norge
La lys frå himmelen koma ned over oss

Kvite hus i trange smau
Nokre ungar hoppar tau
Byens hornmusikk har øving
Snart er det 17.mai
Når eg høyrer at dei spelar
”Gud signe vårt dyre fedreland”
minnar det meg om å be Deg
Gud, hald oss i Di store hand

Eg ber for Norge
Kjære Jesus, la det skina over Norge
La lys frå himmelen koma ned
Eg ber for Norge
Kjære Jesus, la det skina over Norge
Lys frå himmelen koma ned over oss

Nådesol som smeltar hjerter
Så me kjenner kven Du er
Som tiner hender som vil bryta grenser ned
Så Dine barn kan saman prisa Deg
Som enno elskar Norge
Og ber for Norge....

Kommentar #6

Tor Albertsen

66 innlegg  597 kommentarer

Veldig bra forslag!

Publisert nesten 10 år siden
Marte Ugedal. Gå til den siterte teksten.

En mer respektfull årlig minnemarkering 22/7 vil heller være å lage

Synlige minnesmerker vil være viktige påminnelser som alltid er der! Godt forslag.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere