Kommentar

Nå er det Erna mot Jens

Erna Solberg er statsministerkandidat. Siv Jensen er opposisjonspolitiker.

Bare det å få komme først i studio som Jens Stoltenbergs statsministerutfordrer, var en seier for Erna Solberg. Seier nummer to var at hun gjorde det minst like bra som den sittende statsministeren.

For et par uker siden sto statsministerduell mellom Jens Stoltenberg og Siv Jensen på TV2s sendeskjema for onsdagskvelden før valget. TV2 - i likhet med en stor del av mediene for øvrig - hadde kjøpt Arbeiderpartiets tese om at valget står mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet - det vil si mellom Jens og Jensen.

Men etter at Jens Stoltenberg selv hadde utnevnt Erna Solberg til sin hovedmotstander, skiftet også mediene analyse til det mer realistiske Ap mot Høyre/Venstre/KrF. Dermed ble det Erna Solberg som satt som Jens Stoltenbergs motstander, både i TV2 og i NRK. TV2 ville imidlertid ikke bryte sin avtale med Siv Jensen, og slapp også henne til i runde nummer to.

Det mest overraskende var at Erna Solberg greidde seg så bra i debatten om regjeringsalternativ. Hun kom ikke på defensiven, til tross for at Jens Stoltenberg her har best kort på hånden. Hun tok Stoltenberg selv til sannhetsvitne på at borgerlig flertall vil gi borgerlig regjering.

Skattelette var hovedtema, og her var Stoltenberg på offensiven, og trakk inn Bush som eksempel på hva Høyres skattelettepolitikk vil føre til. Men voodoo-politikk passer dårlig på det ansvarlige Høyre. Det var imidlertid svakt av programlederen å ikke konfrontere Solberg med at verken Venstre eller KrF vil gi skattelette.

Forskjellene mellom en Solbergregjering og en Stoltenbergregjering er egentlig små. Det er noe annet med Siv Jensen. Hun står definitivt for en annen politikk.

Partitaktisk var det sikkert kjempebra for Siv Jensen å få snakke innvandringspolitikk det meste av tida. Men innvandring er tross alt ikke det viktigste en mulig statsminister skal prøves på. Og når hun måtte bruke Trygve Hegnar som sannhetsvitne for at Frps økonomiske politikk er ansvarlig, ble det nokså tynt. Her kunne Stoltenberg snakket om voodoo med noe større rett.

Erna Solberg står igjen som statsministerkandidaten, fullt på høyde med Jens Stoltenberg. Men det kan godt hende at Siv Jensen vant flest velgere.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar