Tor-Olav Foss Baldersheim

78

Forebygging skjer i hverdagen

Andelen unge i Europa som sympatiserer med ulike ekstreme og voldelige bevegelser er høyt og bør få større oppmerksomhet

Publisert: 29. jul 2011

I kjølvannet av massakren Anders Behring Breivik stod bak har mye oppmerksomhet vært rettet mot hans liv på internett og hans søken mot stadig mer ekstreme miljøer, til han til slutt overgikk de fleste av dem.

Mye har også vært fokusert rundt hans liv, den ondsinnede narsissismen, at han levde mye av livet virtuelt, at familien ble oppløst, vold og ydmykelser han opplevde i tenårene, at han konstruerte egne verdener og flere andre personlige aspekter.

Sammenligner har vært gjort mot andre terrorister. Mye av manifestet var en kopi av una-bomberens. Han skrev om at islamske terrorister hadde skjønt hvordan man ble hørt. Han skal ha brukt en lignende bombe som ble sprengt i Oklahoma by. 

Det religiøse aspektet har vært vurdert, men han fremstår som en som har plukket uten å ha trodd, som en som har kopiert uten å ha forstått. Han kalte seg ”kulturell kristen”, det vil si en kristen som ikke tror, men samtidig også for odinist, men var samtidig også med i frimurerlosjen. 

Slik kan man fortsette ganske lenge å nøste, i forsøk på å forstå noe vanvittig.

 

Det diskuteres og mye av striden nå står om debatten på nett og spesielt på det som berører innvandring.

Mange mener at det var et klima av frykt som motiverte Breivik og går hardt ut mot de som uttrykker lignende oppfatning. Kanskje får de dempet tonen noe og det ville vært bra, men om de overbeviser så mange om at uroen er uberettighet vet jeg ikke. Uro og sinne bekjempes ikke av kjeft, spesielt ikke når de som blir kjeftet på frykter verre ting.

Ser en utover grensene til Norge, så mener jeg at det er grunn til å være oppmerksom, uansett om man frykter det ene, det andre eller flere ting. For volden i samfunnet har vært økende. Retorikken har hardnet. Det er sammenstøt i engelske byer mellom flere tusen unge menn, fra ulike voldelige grupper. I Frankrike, Sverige og Oslo har det vært opptøyer og i enkelte bydeler tennes biler tidvis på.

I vårt kanskje viktigste naboland – Tyskland – har nynazistene tatt et ubehagelig tak på mange av ungdommene. Så mye som en av tyve gutter i alderen femten år skal være medlem av deres partier. Det skal være flere enn de som er med i Tysklands svar på AUF, Unge Høyre, FrpU og så videre, til sammen.

Det er ille og det gjelder å gripe inn.

Fokuset har vært i det siste har vært mot nettet og alle ungdommer bruker nettet, uansett bakgrunn eller miljø, men det er ikke den viktigste delen av deres hverdag. Stort sett alle lever vanlige liv. De går på skole, på trening, jobber eller søker jobber. De er ute på gaten, de besøker venner og er med familie.

Likevel søker mange til ekstreme bevegelser, for antallet som sympatiserer med voldsbevegelser er høyt, enten det er venstreekstreme, nasjonalister i ulike støpninger eller ulike jihadfantasier som inspirerer. 

Spørsmålet mitt er hvordan man gjør deres hverdag slik at de ikke fristes av ekstremisme. Hva opplever de i hverdagen? Er miljøene de vokser opp i trygge og positive? Hva snakker de om sammen? 

 

Kommentar #1

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Mye har også vært fokusert rundt hans liv, den ondsinnede narsissismen, at han levde mye av livet virtuelt, at familien ble oppløst, vold og ydmykelser han opplevde i tenårene, at han konstruerte egne verdener og flere andre personlige aspekter.

Mange barn jeg har møtt som er utrygge viser det gjennom frykt for noe fremmed, burde jeg da ta de for å være dumme som er redd for noe fremmed, eller skal jeg hjelpe de med det de frykter?

Stempel i pannen får de ikke av meg!

Kommentar #2

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Nettopp

Publisert rundt 10 år siden

Hvis vi som samfunn ikke tar på alvor de utfordringene vi står overfor i forhold til en del innvandring og manglende integrering, jo større vokser høyreekstreme bevegelser seg. Så det må vi for all del stoppe, ja. Og venstreekstreme må heller ikke undervurderes, da de står bak mange terror-angrep. Muslimer står jo for nesten ingen av terror-angrepene i Europa - men nå skal det jo sies at mange planer fra disse har blitt satt en stoppe for. Vi må snakke sammen, virkelig prøve å snakke sammen, uavhengig av hvor vi står i ulike spørsmål. Vi må akseptere at folk har forskjellige meninger. Et betimelig innlegg.

Kommentar #3

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Aslak Nore: Oslo Noir

Publisert rundt 10 år siden

Aslak Nore har skrevet en analyse av Anders Behring Breivik:


"Å lese deler av Anders Behring Breiviks manifest er å reise tilbake til min egen ungdomstid.

17 år - (Tid: 23.30) - Overfall og ransforsøk - Vi 10, de 12 marokkanere. Sted Tåsen, Oslo. De ranet (innhentet Jizya) og banket opp lokale kafr / norske ungdommer på Tåsen senter.

For ungdom i Oslo på 90-tallet var ran et sentralt overgangsritual, nesten på linje med konfirmasjon og ditt første kyss. Meg hendte det første gang da jeg var tolv. Jeg hadde rundet Tåsen-senteret sammen med en lagkamerat da vi plutselig ble omkranset av en gjeng hettegenserkledde skygger.

...

Jeg gikk på skole i vest og spilte fotball i flerkulturelle øst. Holdningen til innvandrere var svært forskjellig. På østkanten var praten om innvandrere tøffere. Samtidig var de tradisjonelle mannsidealene likere fremmede æreskulturer. Ungdom i øst har sett med egne øyne at innvandrere var en mangesidig gruppe, fordi man gikk på skole og spilte fotball sammen. De hadde stort sett et praktisk forhold til det flerkulturelle Norge.

Ble mytologisert

I ABBs del av byen var situasjonen annerledes. Som orientalistiske villmenn ble innvandrerguttene fryktet og mytologisert. Jeg husker ennå redselen som senket seg over skolegårdene når det kom gjenger fra drabantbyene. Aller sterkest virket dette for taggerne. Forbløffende mange av dem var Lillelord-skikkelser og kreative middelklassebarn som allierte seg med «vestkantsvartinger» (Karpe Diems begrep) med bånd til byens gjenger.

...

Under lesningen av manifestet har jeg flere ganger tenkt at det gikk galt for ABB da han i ettertid begynte å tolke ungdomstiden gjennom de islamske begrepene kontrajihadistene er så monomant opptatt av. At barneran var Jizya (skatt for ikke-muslimer), at hvite løgner var Taqiyya (Koranen-sanksjonert narrespill for å skjule religiøs tilhørighet), at fredsommelige nordmenn var Dhimmi (ikke-muslimer som lever under sharia)."

...

http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10098241

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere