Helge Simonnes

928

Demonisering

En fullstendig demonisering av en gjerningsmann er en fristende, men lettvint utvei. De grundige analysene av forkvaklede tanker kan være like dumme.

Publisert: 29. jul 2011

Ved store kriminalsaker blir det et enormt behov for å plassere gjerningsmannen i en eller kategori.  Da østerrikeren Josef Fritzl ble tatt for å ha holdt datteren i fangenskap i 25 år, ble han nærmest demonisert for sine ugjerninger. 

Vi ser nå samme tendens hva angår Anders Behring Breivik. Selv om et menneske har gjort fryktelige gale handlinger, har vi ikke rett til å frata dem menneskelige egenskaper.

Fengselsprest Cato Kristiansen ved Ila fengsel forbereder seg på å måtte forholde seg til den fengslede massedrapsmannen. Presten er inne på noe vesentlig når han sier følgende:

«Han er ikke en djevel, men han har gjort djevelske handlinger».

Noen gjør seg straks ferdig med en sak ved å gjøre gjerningsmannen til en demon. Men det er også lett å havne i en grøft der analyseiveren tar helt overhånd. Allerede sist lørdag, bare noen timer etter udåden, kom analysene om hvordan ugjerningen skulle forstås og hva som lå bak.

Mennesker som styres av forkvaklede tanker er ikke lett å analysere. I et rettssamfunn er det helt nødvendig å fastslå om et menneske er strafferettslig tilregnelig. Når spørsmålet om tilregnelighet er avgjort, må man kanskje stoppe der.

 For mange oppleves det spekulativt når man forsøker å forklare syke handlinger med lettvinte analyser. Hva som gjør at Anders Behring Breivik ble en massemorder, er svært vanskelig å gi svar på. Selv om det er aldri så fristende, skal vi være varsomme med å legge det på oppvekst, omgang med voldelige dataspill eller kontakt med andre høyreorienterte personer. 

Kommentar #1

Ronny Johansen

72 innlegg  235 kommentarer

Bra !

Publisert rundt 10 år siden

Det er godt at det finnes mennesker som kan bringe ballanse og verd inn i disse temaene som Helge Simonnes her peker på. Dette er et viktig bidrag i den videre prosessen. Dette er en prosess som vi i fremtiden, enten vi vil eller ikke, må være med på. Når det gjelder slike grusomme hendelser vi har opplevd i sommer  blir vi alle mer eller mindre berørt både mentalt og følesesmessig.

Nå er mennesket generelt ikke kjent for å være særlig kloke og reflekterte når det følelsesmessige engasjementet begynner å styre penn og tunge. Derfor er det godt at vi nå, atter en gang, påminnes av en av de mer reflekterte og intelektuelle.

Takk for bidraget Helge Simonnes !

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Religiøst tankegods

Publisert rundt 10 år siden

Demoner er ikke av denne jord, det er en religiøs eller overnaturlig forklaringsmodell som fraskriver mennesket menneskets ansvar.

De ekspertene som nå skal evaluere gjerningsmannen har ikke demoner som forklaringsmodell i sine fagbøker.

Selv om vi lever i et kristent land er det heldigvis ikke praksis å trekke frem demoner i vårt rettsystem.

Kommentar #3

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

mulig det, mulig det

Publisert rundt 10 år siden

Men demonisering blir da brukt ganske hyppig i den "ikke kristne verden også" så begrepet forutsettes sikkert kjent når Simonsen bruker det, men vil neppe bli brukt av rettspsykiatrikernes vurdering av Breivik.

Kommentar #4

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Edruelighet og balanse

Publisert rundt 10 år siden

Dette er den beste refleksjonen jeg har sett siden tragedien inntraff, og jeg tror det har svært mye for seg å støtte og å argumentere for Simonnes sine tanker om temaet.

Enkelte debattanter, bl.a. her på VD har latt det motsatte skje, enten i fullt raseri eller under dekke av søken etter årsak og sannhet. Hensikten er åpenbart ikke å søke etter noe som helst, men å plassere skyld. Sistnevnte er de farligste, og de nører opp under mer polarisering, mer sinne og gir enda mer grobunn for de som måtte ha syke og ekstremistiske tanker i hodet sitt.

"Nu er på tide at sige i fra", telegraferte den karismatiske aktivisten og folketaleren Bjørnstjerne Bjørnson til Christian Michelsen i den opphetede situasjonen før unionsoppløsningen i 1905. "Nu er på tide at holde kjeft", skrev Michelsen tilbake.

Kommentar #5

Sigrid Bradley

0 innlegg  3 kommentarer

Et forsvarsinnstinkt

Publisert rundt 10 år siden

Å "demonisere" i denne forstand trenger ikke være religiøst i det hele tatt, selv om ordets opphav er religiøst.

Demonisering av enkeltmennesker som begår slike handlinger er en veldig enkel måte for oss å si "Dette er ikke et menneske, dette er ikke noe vi kan gjøre noen gang." Problemet er at han er et menneske, og det sier noe om hvilken ondskap som ligger i oss, som det er en menneskeplikt å undertrykke.

I disse tider er jeg utrolig stolt over å være norsk, å tilhøre et folk som har svart dette angrepet med rosetog og kjærlighet fremfor hat og hevnlyst. Jeg er stolt av en statsminister jeg aldri vil stemme på for at han viser medmenneskelighet og ber oss svare med mer åpenhet og mer demokrati, og jeg er prektig imponert over medmennesker som Geir Lippestad som gjør sin jobb i rettferdighetens navn selv når det er for å bistå en mann som Anders Behring Breivik.

Kommentar #6

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Godt sagt

Publisert rundt 10 år siden

Enig i det du sier, Sigrid!

Kommentar #7

Randi Johnsen

45 innlegg  894 kommentarer

Demonisering

Publisert rundt 10 år siden

Bra påminnelse, og du har min fulle støtte!

Kommentar #8

Olaf Eggestad

1 innlegg  9 kommentarer

Lettvinthetens retur

Publisert rundt 10 år siden

Redaktøren tar på seg den faderlige habitt i dette innlegget og vil kjøle ned alle som lar det løpe av med seg i en situasjon hvor vel hele den nasjonale psyke er i ulage. Det er bra. Han lar det sunne bondevettet tale — og får applaus for det. Og tatt i beste mening er det vel ingen på to ben som kan være det minste uenig med ham.

Men det er ingen grunn til å sette en stopper for det norske folks hunger etter svar og forklaringer. Det er en både høyst forståelig, prisverdig og sunn refleks. Denne kan det komme mye godt utav, i form av en høynet erkjennelse om så mangt. Også — ideelt sett — i dette nettforumet.

I noen kontrast til Simonnes' formaning brakte Morgenbladet ett eneste ord på sin forside i dag: «Hvorfor?» Det var befriende å se hvor mange sider avisen hadde ofret på analyser og refleksjon. Argumentene og analysene var hentet fra en bred vifte av menneskelige, faglige og profesjonelle kompetanser. Mye svært fornuftig og fruktbart tankevekkende er med alle mulige anstendige og rettmessige forbehold kommet til uttrykk allerede nå, bare en uke etter tragedien.

Drapsmannen er naturligvis ingen demon. Men han er en rekke andre ting. Og gjorde seg til talsmann og redskap for enda en hel del. Lettvintheter er det ingen av oss som hilser velkommen, morderens egen ideologi avdekkes stadig å være kanskje etterkrigstiden mest dødelige lettvinthet på norsk jord.

Men det finnes både tredje, fjerde og femte alternativer oppe i dette. Dem har man lov og trolig også plikt til å spørre etter og reflektere over. Avskriver man alle kan dét fort bli det dummeste av alt.

Kommentar #9

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Det var mye bra i det  Helge Simonnes skrev der!

Sjelden jeg er så enig. Men analysen vil og må fortsette.

Kommentar #10

Nils Krister Larsen

298 innlegg  605 kommentarer

demonisert debatt

Publisert rundt 10 år siden

Da bomben smalt i Oslo satt jeg i en telefon mens jeg fulgte med på nettet ( Twitter). Jeg hadde nettopp hatt en diskusjon om bombeflyene i Libya . Vi hadde pratet om flyktningene. Plutselig slår nyheten om eksplosjoner i Oslo inn. I samtalen er jeg sjokkert og tusen tanker farer gjennom hodet. Jeg tenker også på min kone som er på vei til Gadermoen. Vi spekulerer  og uttrykker  uro for at det kan være et terroranslag. Vår debatt er dessverre deomisert av mange slags holdninger og propaganda og raskt tenker vi at dette som har skjedd kan ha sammenheng med det som foregår i Afghanistan eller Libya

Langt senere på natten, etter at vi har hørt om drapene på Utøya diskuterer vi også årsaker og bakgrunn for de fryktelige hendelser. Vi er alminnelige mennesker og diskuterer vold/ondskap generelt. Vi lurer også på hva slags liv det er som frambringer denne type hendelser. Vi snakker også om krigsspill og om høyreorientere miljøer som ikke har stått tilbake i noe i forhold til å demonisere innvandring og muslimer. Vi sa oss først og fremst lykkelige over at det ikke var en muslim som stod bak angrepet. Det frykter jeg ville betydd borgerkrig.

jeg tror ikke vår samtale var lettvint. Den var full av angst. Og jeg tror at alle tenkende mennesker  i Norge den 23.7 lette etter årsaker og mening. Det er litt for lettvint å hovere i forhold til det mørke jeg tror de aller fleste befant seg  like etter at sannheten hadde gått opp for oss. Den dagen var ikke vårt begrepsapparat dyptpløyende.

 

Kommentar #11

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Kanskje er det håp?

Publisert rundt 10 år siden
Olaf Eggestad. Gå til den siterte teksten.

Men det er ingen grunn til å sette en stopper for det norske folks hunger etter svar og forklaringer. Det er en både høyst forståelig, prisverdig og sunn refleks. Denne kan det komme mye godt utav, i form av en høynet erkjennelse om så mangt. Også — ideelt sett — i dette nettforumet.

Dette er fulgt opp av Per Steinar Runde i tråden Anders Behring Breivik - frå taggar til terrorist. Jeg skrev en liten kommentar, men fant den å hører bedre hjemme her:

 

Diskuter gjerne alt av betydning for en forbedring av vårt samfunn og vår verden. Men glem ikke at:

 

Når et barn er født, er det utstyrt med et bestemt sett av arveanlegg. Og så begynner omverden å påvirke det, på godt og vondt. Personligheten, med evner og mangler, er til enhver tid resultatet av dette samspillet mellom arv og miljø. Og individets handlinger kan ikke frigjøres fra de kunnskaper, følelser, forståelser og evner, det er gitt – og selvfølgelig ikke selv har skapt.

 

Ingen vet hva vårt kjæreste, som vi holder i armene, uforskyldt kan ende opp med å bli, hvis alt går galt. Det har i disse dager vært sagt mye om ondskap og kjærlighet. For noen år siden ble en ung jente på nordvestlandet drept av en nederlandsk gutt på ferie. Under rettsaken var det to mødre som falt gråtende om halsen på hverandre. Kanskje er det håp?

Mvh Robin Tande

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere