Verdidebatt

Demonisering

En fullstendig demonisering av en gjerningsmann er en fristende, men lettvint utvei. De grundige analysene av forkvaklede tanker kan være like dumme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ved store kriminalsaker blir det et enormt behov for å plassere gjerningsmannen i en eller kategori.  Da østerrikeren Josef Fritzl ble tatt for å ha holdt datteren i fangenskap i 25 år, ble han nærmest demonisert for sine ugjerninger.

Vi ser nå samme tendens hva angår Anders Behring Breivik. Selv om et menneske har gjort fryktelige gale handlinger, har vi ikke rett til å frata dem menneskelige egenskaper.

Fengselsprest Cato Kristiansen ved Ila fengsel forbereder seg på å måtte forholde seg til den fengslede massedrapsmannen. Presten er inne på noe vesentlig når han sier følgende:

«Han er ikke en djevel, men han har gjort djevelske handlinger».

Noen gjør seg straks ferdig med en sak ved å gjøre gjerningsmannen til en demon. Men det er også lett å havne i en grøft der analyseiveren tar helt overhånd. Allerede sist lørdag, bare noen timer etter udåden, kom analysene om hvordan ugjerningen skulle forstås og hva som lå bak.

Mennesker som styres av forkvaklede tanker er ikke lett å analysere. I et rettssamfunn er det helt nødvendig å fastslå om et menneske er strafferettslig tilregnelig. Når spørsmålet om tilregnelighet er avgjort, må man kanskje stoppe der.

For mange oppleves det spekulativt når man forsøker å forklare syke handlinger med lettvinte analyser. Hva som gjør at Anders Behring Breivik ble en massemorder, er svært vanskelig å gi svar på. Selv om det er aldri så fristende, skal vi være varsomme med å legge det på oppvekst, omgang med voldelige dataspill eller kontakt med andre høyreorienterte personer.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt