Verdidebatt

Renhetsfantasier - fra høyre til venstre

Det er mange som krangler om det er høyresiden eller venstresiden som er farligst. Det er andre som lurer på om det er noen ideer som har kimen til vold i seg. Jeg tror en innfallsvinkel kan kutte begge knutene: Renhetsfantasier skaper vold.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er flere som ønsker seg en ny tone, og brobygging mellom forskjellige politiske fløyer i disse tider. En måte å få til dette, er å fronte nye innfallsvinkler - som kan skape nye måter å se uenigheter på, nye måter å analysere retorikk.

For meg er det åpenbart at både høyresiden og venstresiden kan bli voldelig - men når er det dette skjer? Svaret er heller ikke å si at løsningen ligger i å være moderat det går å ann å brenne inderlig og voldsomt for en sak, og ikke bli voldelig av den grunn.

Bakgrunnen for dette tankespinnet er Bernt Hagtvedts bok "Folkemordenes svarte bok". Han og hans kollegaer går igjennom folkemord i det siste århundret, og sier at folkemord kan komme fra mange ideologier - men felles for dem alle var at de utviklet ideologier og retorikk knyttet til renhet.

Dette kan gjelde nasjoner (ofte, men ikke bare, høyresiden), det kan gjelde politiske utopier (ofte, men ikke bare, venstresiden), det kan gjelde religiøse verdensbilder (her tror jeg fanatikere innen alle store religioner (og en del små) er representert).

Det viktige med dette, er at man kan være relativt ekstremt nasjonal i sine drømmer og handlinger - digge folkemusikk og nasjonalromantiske bilder og stolt av landet sitt på alle mulige måter - men hvis det dukker opp renhetsfantasier - da er det fare på færde.

Tilsvarende kan man drømme om fremtidens arbeiderstyrte samfunn, med like muligheter og mangel av fremmedgjøring av mennesket - men når man ser avvik fra Den rene lære som noe mer enn uenighet - men heller som svik og besudling - da har volden gode kår.

Tilsvarende er mange religiøse, dypt religiøse, noen er konservative i sitt liv og sin vandel. Men når de ser på brudd på religiøse normer og lover som urenhet, gjerne gjennom smittemetaforer, da kan fanatismen få voldelige konsekvenser.

Dette tror jeg også er tilfellet når det gjelder ære og skam.

Jeg tror altså ikke det er hvor langt til høyre eller venstre man har meningene sine. Det handler mer om hvor mye rom vi har for "det urene", for rotet ethvert fritt samfunn fører med seg, for det glade og frustrerende kaos menneskelivet fører med seg.

Hvis et tankesystem har alle svarene - da lyver det, da lukker det seg - da svarer det ikke på verdens utfordringer - de er altfor urene og uryddige til å settes på ett skjema.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt