Anonym Glemselsen

7

Hvermansens reviderte?

Olavsfestdagene har i år invitert Espen Lind til å lage nye melodier på salmetekster, såkalt "Linds Reviderte". Verkene skal fremføre torsdag 29.juli i Trondheim.

Publisert: 27. jul 2011

Det skal sies at undertegnede overhodet ikke har noe i mot Herr Lind, jeg er heller imponert over hans dyktighet som komponist og utøver. Jeg forstår også at han har fått en spennende musikalsk henvendelse, og at han har takket ja, selvfølgelig. Det er jo jobben hans! Mitt innlegg dreier seg altså IKKE om Espen Lind, (eller hans medmusikanter) det er heller hans oppdragsgivere jeg stiller spørsmål ved.

For, jeg er allikevel skeptisk til at dette er måten å bevare salmeskatten på. Man vil nok få økt interesse for salmer, men jeg er redd for at det blir så "alminnelig" og "ufarlig" at salmenes budskap forsvinner. Det finnes dessuten utrolige mange dyktige musikere/komponister/arrangører i dette landet, så jeg syns det er rart at man ikke kan benytte seg av noen av dem, i stedet for å hyre inn agnostikere og kirkefremmede. Men det er klart, hvis det ikke dreier seg om budskapet i tekstene, så er det vel heller ikke så viktig hvem som fremfører det?

For kanskje er ikke dette gjort for at salmeskatten og dens budskap skal bevares, kanskje er det bare nok et ledd i denne populær-kristendommen som har en tendens til å oppstå. Jeg har tidligere skrevet innlegg på verdidebatt om "julehykleri", hvor jeg refser artister som tjener fett på julebudskapet, samtidig som de svartmaler kirken og kirkens ledere. Noe av det kvalmeste jeg vet, er artister som plutselig finner frem til en rusten barnetro like før jul, og tjener en årslønn på å være fromme fra midten av november og frem til nyttår. Dette kan jeg umulig være alene om.

Jeg tviler ikke på at morgendagens arrangement blir en suksess for Olavsfestdagene, og som salmeforkjemper er jeg fornøyd med at de satser på salmer.

Allikevel. Kan hende er jeg helt på jordet, kan hende er jeg altfor streng. Men når jeg hører salmer om Jesus, vil jeg gjerne at de blir fremført av noen som kjenner han.

Kommentar #1

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Anonym Glemselsen. Gå til den siterte teksten.

Allikevel. Kan hende er jeg helt på jordet, kan hende er jeg altfor streng.

Kan hende, hvem vet? ;)

Uansett så kan man vel velge hva man selv ønsker å høre på. Verre er det ikke :)

Og kanskje noen som ikke trives med det som har vært tilgjengelig hittil, kan få gleden av noe de ikke har orket å høre på tidligere.

Så vinn-vinn situasjon tenker jeg :)

Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Godt innlegg

Publisert rundt 10 år siden

Vil bare takke for et godt innlegg som setter ord på noen problemstillinger som jeg også har tenkt på. Jeg kjenner flere unge kristne musikere som har laget nye melodier til gamle sanger. Mye av det er veldig bra. Hvorfor kan ikke kirken bruke dem i stedet for noen som ikke gjør det for noe annet enn at det er en jobb? Kjendiser blir slengt i fleisen på oss hver gang vi slår på TV-en. Kan vi ikke slippe å møte dem i kirkelige sammenhenger også? (De er selvsagt hjertelig velkommen om de har en genuin interesse av å delta.) Må man ha en kjendis på plakaten for at folk skal møte opp, eller holder det med et ekte og godt engasjement?

Kommentar #3

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Javel

Publisert rundt 10 år siden
Anonym Glemselsen. Gå til den siterte teksten.

Men når jeg hører salmer om Jesus, vil jeg gjerne at de blir fremført av noen som kjenner han.

og korleis finn ein dei verdige? Har MK konstruert ei sold?

Kommentar #4

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Er ikke så vanskelig

Publisert rundt 10 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

og korleis finn ein dei verdige? Har MK konstruert ei sold?

Det er vel ikke så vanskelig. Det finnes artister som bruker livet sitt på å synge om Jesus, og det finnes artister som bruker livet til å synge om kjærlighet og diverse kliss. De som tilhører den første kategorien er det vel mest naturlig å bruke. Det er dermed ikke sagt at en kristen bare må synge kristne sanger. I Norge finnes det ganske mange kristne sangere og artister. Hvorfor ikke bruke en av dem?

Du trenger ikke å gjøre dette vanskeligere enn det er. Man har ikke akkurat spurt Siv Jensen om å synge på minnemarkeringer de siste dagene. Ikke vet jeg om hun kan å synge, men hun hadde nok ikke blitt spurt om hun så var en storsanger. Og det er for så vidt naturlig. Når det gjelder sanger med budskap, velger man gjerne folk som står for det samme budskapet.

Kommentar #5

Anonym Glemselsen

7 innlegg  39 kommentarer

Hei Vågnes!

Publisert rundt 10 år siden

Nei, jeg har nok ikke det;-)

Men mange av de som synger salmer nå for tia, hevder å være agnostikere, eller ikke ha noe forhold til tekstene. Å fortelle media at du ikke er kristen, for så å gå inn i det hellige kirkerom og synge tekster du ikke kan stå for,-jeg syns det er rart. Å fronte kristendommen som noe man bare trekker fram når det er lønnsomt, er i mine ører og øyne helt feil.

Men du har jo et poeng i at man ikke kan kreve fullt vitnesbyrd av alle som vil synge en salme. Men det må da finnes en mellomting? Eventuelt samvittighet?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere