Kommentar

Refleksjoner

Jeg sitter her og lytter til musikken til Sigvart Dagsland. Har alltid satt stor pris på sangene hans. Han tørr å stille spørsmål. Han tørr å være ærlig. Våger å være helt menneske.

Etter helgens hendelser, er det mange tanker som dukker opp. Drapsmannen var høyreekstremist. Ekstremist. 
Vi har ofte hørt at for mye av det gode er farlig. På et punkt bikker du over... Som noen sier: Veien fra smart til gal er kort. 

Hva er visdom? Mange tenker at de som "har rett" er vise. Men jeg vil tørre å påstå at visdom ikke er det samme som å ha rett. 

Jeg tror visdom først og fremst er å tørre å ydmyke seg, tørre å akseptere at det finnes ting vi ikke forstår. Tørre å sleppe litt taket. Våge å ha tillit. I mitt eget tilfelle, tillit til en Gud. En Gud som er.. Gud. Og komme i hu at jeg er.. menneske. 

Jeg fant noen gode sitater jeg ønsker å dele:

Visdommens begynnelse er tvil. Tvilen stiller spørsmål. Når vi leter etter svaret, kommer vi nærmere sannheten. -Pierre Abelard

Den sanne visdom finnes bare i den store stillhet, fjernt fra menneskene, og nåes kun gjennom lidelse. -Grønlandsk kilde

Virkelig visdom er å vite hva en ikke vet. -Sokrates

Det slår meg i disse dagene, etter tragedien som skjedde i Oslo og på Utøya, at noen av de menneskene som kommer med de mest sårende, nedlatende, naive kommentarene... Er religiøse mennesker. Også kristne. 

Og det skremmer meg. At vi, som skal få lov å bringe lys i mørket... Bidrar til å gjøre mørket, om mulig, enda dypere og mer håpløst. 

Hva har skjedd med oss, siden vi har misforstått evangeliet så til de grader? Når var det vi tok av veien, og ble stolte? Når ble vi selv gud? Når tok vi Guds ord i vår munn, og satte oss selv til dommer over mennesker, over verden.. Ja, når gjorde vi oss til profeter med innsikt om tider som ennå ikke har kommet? 

Hvem er vi til å dømme politikere og kongefamilie? Hvem er vi til å si at disse menneskene som er knust av sorg, utnytter situasjonen til å fremme valgkampen? 

Jeg blir kvalm av å høre kristne uttrykke slike tanker. 

Noe av det som kjennetegner helgens morder, er tanken om at vi er i krig... At det haster... Timen er snart nådd. Og vi er som soldater... Som skal utgjøre en forskjell. Fordi verden ikke vet bedre. Vi vet, og må derfor handle. Vi vil få vår lønn i himmelen. Stolt står vi med hevet hode, som krigere i en krig, -som til slutt skal gjøre slutt på alt. Det er vi... Oss... Og.. Dem.. De andre.. 

Og likhetstrekkene gjør meg redd. For de beskriver så utrolig mange kristne mennesker i verden i dag. Også i Norge.. Vårt Lille Land... 

Når var det vi tok av veien, og ble stolte? Når ble vi selv gud? 

Det var en gang... En engel.. Som trodde han visste bedre. Og den dag i dag har han mange tilhengere. Mange, også de som bærer navnet kristen, faller i nettet hans.. Og tror de vet bedre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar