Verdidebatt

Hva debattanter må lære av tragedien 22.juli

Etter å ha lest diskusjonene som har vært etter terrortragedien i Oslo og på Utøya fredag 22.april, synes jeg at det er utrolig viktig å formidle at vi tenker på hvordan vi skriver når vi skal argumentere for våre syn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Uansett hvor vi står i det politiske spekteret eller hvilke meninger vi måtte ha om hva det enn må være, så har vi muligheten til å grunnlegge våre synspunkter og nekte oss selv å kritisere og karakterisere våre meningsmotstandere - til og med når de gjør det mot oss.

Det var ikke lenge siden jeg tenkte at måten jeg sier ting på ikke er så veldig nøye. Jeg sier det jeg mener rett ut, og om det misforstås, så er det jo mottageres feil og ikke min. Og joda, det stemmer jo det. Men likevel er det en ganske pubertal holdning til debattliv - ja til selve livet. For i livet er det klart at vår nonverbale kommunikasjon er viktigst (noe nettdebatter ikke får med seg), og måten vi gir et budskap på kan faktisk ha utrolig mye å si. Sier vi noe i sinne eller sier vi det med fred i sinnet? Forskjellen kan kanskje ha en del å si for de ytterst få sinnsyke individene som Anders Behring Breivik. De kan uansett ha mye å si for ulike bevegelser - som f.eks de som tror på streng regulering i forhold til innvandring.

Jeg skal ikke sitte på min høye hest og si at jeg har maktet dette. Snarere tvert i mot. Og det er derfor jeg sitter her, litt fortvilet, fordi jeg synes at jeg og mange av oss kan være så mye bedre enn vi er. Å behandle hverandre med redelighet og en viss form for høflighet i debatt er ytterst viktig.

Midt oppi det jeg skriver nå, kan jeg ikke unngå å legge merke til det høyst ironiske: Nemlig at Breivik virket som en moderat debattant på nettet. Det sier PST-sjef Janne Kristensen. Etter å ha selv lest flere kommmentarer fra Breivik på document.no, tenker jeg at han den gang virket som en velartikulert og attpåtil ganske positiv person. Positiv? Man kunne ikke tatt mer feil. Men fyren var jo helt fullstendig irrasjonell så han skiller seg ekstremt ut.

Som så mange politikere har sagt, så skal Norge fortsatt være et fritt og åpent samfunn. Det innebærer at vi må ha toleranse for ulike meninger om kontroversielle emner. Og det burde også innebære at enhver tar sitt ansvar bevisst som debattant.

Debatten må forbli åpen, av Jan Arild Snoen på Minerva, anbefales i denne sammenhengen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt