Verdidebatt

Selverkjennelse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selvrefleksjon og selverkjennelse synes å være en svært vanskelig øvelse for alle oss mennesker.Men sjeldent har denne manglende evnen åpenbart seg så tydelig som hos terroristen bak fredagens masakre i Oslo og på Utøya. Dersom han virkelig er forfatteren bak det medieomtalte manifestet på 1500 sider med advarsler om at vår kultur i Europa er i fare på grunn av islam, og likeledes at kristendommen er i fare av samme grunn, er det jo for de fleste av oss ufattelig at han viste seg å være den største trusselen selv. Han direkte trampet på europeiske og kristne idealer ved disse uhyrlige voldshandlingene, men krever likevel å bli ansett som en helt. Sakens veldig alvorlige dimensjon gjør at dette ikke er noe å trekke på smilebåndet av, det finnes en ung mann som ikke er i stand til å erkjenne sin egen uhyrlighet, og han har latt det bli mange unge menneskers død.

Han blir i media omtalt som kristenfundamentalist. Dette er litt forvirrende, synes jeg. Mitt inntrykk er at han forfekter en "hjemmestrikket" à la carte kristendom, der han argumenterer med det kristne ut fra eget behov for rettferdiggjøring av sin ideologi. Akkurat denne feilen kan alle vi som bekjenner oss som kristne fra tid til annen gjøre oss skyld i, men sjeldent så grovt som vi ser hos denne unge mannen.

Takk og pris for at vi i løpet av helgen har fått se korrigeringer av slik oppfatning av hva som er kristent ved praktisk demonstrasjon av noen av landets prester og biskoper. Vi trenger alle en slik korreksjon, derfor er kirken og tradisjonen så viktige for vår åndelige utvikling.

Det er også veldig trygghetsskapende å erfare at vår statsminister har opptrådt slik han har gjort det i denne tragiske situasjonen for landet vårt. Dette tror jeg de aller fleste i hele Europa er enig med meg i. Dermed kan man konstantere at det ikke bare er evnen til selverkjennelse som mangler hos terroristen, men også evnen til å kunne forutse konsekvensene av sine handlinger, også ut over det dypt tragiske i at så mange uskyldige mennesker døde som følge av hans handlinger. AUF ungdommene har vist seg å være heltene i denne forferdelige massakren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt