Kommentar

Helt i det blå

Vi kan like godt gi opp først som sist å få greie på hva slags regjering vi vil få etter valget.

Nina Owing gjorde et iherdig forsøk på å få klarhet i hva som blir regjeringssituasjonen etter valget. Men ingen av de fire partilederne (nei, heller ikke Stoltenberg) ville ut med sine alternative planer. Selvsagt ikke. Dette handler om to ting: 1. Å si det som bidrar til flest mulig stemmer ved valget. 2. Ikke binde for mye av handlefriheten etter valget.

Derfor sier Jens Stoltenberg at det blir borgerlig regjering dersom det blir borgerlig flertall - forat ingen skal la være å stemme Ap i den tro at Jens blir statsminister uansett. Men han sier ikke noe om at han vil gå av dersom det blir borgerlig flertall - for det ville låse handlefriheten.

Derfor sier ikke Dagfinn Høybråten at han heller vil ha en Ap-regjering enn en Høyre-Frp-regjering: Da vil en del av de borgerlig innstilte velgerne forlate KrF. Men han setter samtidig opp et sikkerhetsgjerde mot Frp - for ellers ville de KrF-velgerne som ikke tåler Frp stikke av.

Omtrent samme resonnement gjelder for Lars Sponheim. Men blant Venstrevelgerne er nok Frp-allergien sterkere. Det var derfor Sponheim lot seg lokke inn i garantikjøret. Det eneste nye som kom ut av debatten, var for øvrig at Stoltenberg sa at han stoler på at Sponheim vil holde Frp utenfor regjeringskontorene. Det er det nok grunn til. Og KrF vil ikke tåle belastningen ved å være eneansvarlig for å gi regjeringsmakt til Frp.

Er det noe som er noenlunde sikkert, så er det at Siv Jensen ikke blir statsminister. Derfor var også statsministerduellen mellom henne og Jens Stoltenberg også en øvelse i det blå. Det politiske alternativet Siv Jensen skisserte, kommer ikke til å få flertall. Det duger bare som skremsel for Jens Stoltenberg.

Den som ikke fikk være med i NRKs Velg09, var Erna Solberg. Men hun er tross alt det mest sannsynlige alternativet til Jens Stoltenberg. I alle fall dersom framgangen for Høyre fortsetter. Og hvis Siv Jensen ikke foretrekker Stoltenberg.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar