Verdidebatt

Columbo - min barndoms detektiv

Min barndoms detektiv er død, 83 år gammel. Peter Falk, mest kjent for rollen som drapsetterforsker Columbo, var selve inngangsportalen til en helg uten skolepultens krav og påminnelser om veien videre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har akkurat lagt bak oss 134 timer med direkte hurtigrute-TV og fenomenet diskuteres fortsatt, som langsomhetsfjernsyn med sjelefred i hvert eneste bølgeskvulp.

Columbo var "sakte-sakte" krim, uten at DET var noe tema dengangen. Mannen i beige frakk ruslet for det meste rundt blant brune møbler på jakt etter drapets "missing link". Og etterhvert som de ulike episodene skred fremover og rynkene i Columbo's panne ble flere, ante vi at nok en mord-gåte nærmet seg en løsning. En budbringer var han, en forsmak på de voksne fedres liv - der fredagskvelden startet med Einar Lunde ved Dagsrevyroret og Kristian Tregde som serverte kveldens nest siste værmelding - med høytrykk og lavtrykk han flyttet rundt for hånd.

Columbo var alle krimgåters slow motion mann, et vitnemøte i hvilepuls. En slags forlengelse av en sang som ofte runget i kristen ungdomsklubb:

"Fall til ro og kjenn at jeg er herre, fall til ro - ja sett deg bare ned"..

Joda, vi falt til ro - bak stolryggen til våre fedre - imens sigarlukten fylte rommet i samme takt som Columbo lot gløden i sin sigar bryne seg på fredagens ugjerning i de voksnes verden.

Kameraene er riktignok avskrudd nå. Hurtigruta ligger ved kai og Petter (fetter Anton) Stordalen har kanskje solgt sine rampelysaksjer med (over)dose gevinst? Og min barndoms detektiv er død.

Kanskje jeg gjennom ham er bedre forberedt og rustet til å takle menneskers ugjerninger, ikke nødvendigvis de store kriminelle gåtene, men de daglige drypp av misgjerninger - enten de er iscenesatt av andre eller av MEG SELV..

GOD SOMMER - i de gode gjerningers tjeneste..?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt