Kommentar

Makt og vennskap i Ap-familien

Det rødgrønne sersjantkorpset har politisk makt i genene, får barn med hverandre og drar på seiltur sammen.

I dagens hovedsak i papirutgaven kan du lese om det rødgrønne nettverket på nivået under statsrådene i regjeringen Stoltenberg. Mange av dem er nærmest født inn i makt og politikk. Båndene er senere forsterket gjennom ekteskap eller samboerskap.

Johs Hjellbrekke, medforfatter i maktutredningen, førsteamanuensis og forsker ved Universitet i Bergen, sier til vl.no.

– Det er noe annet å få politiske verv gjennom nominasjonsprosesser og valg enn gjennom regjeringsapparatet. Når en plukker ut hvem som skal sitte i regjeringen, spiller partienes interne nettverk en langt større rolle.

Per Selle, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener at maktkonsentrasjonen er tydeligst i Arbeiderpartiet.

– Ap har så vidt meg bekjent, ikke villet ta noe som helst oppgjør med det eller se det potensielt problematiske ved disse forholdene, sier han, og legger til:

– Disse forholdene er problematiske og de er mer problematiske, jo mer ukjente det er. Jeg mener at noen burde ta grep om dette sentralt.– Det burde være visse grenser for hvor familiebasert, og hvor kjennskaps- og vennskapsbasert politiske eliter kan være i et demokrati. Du får fort kjennetegn inn i systemet som finnes steder vi ikke liker å sammenligne oss med, påpeker professoren.

Hva er din mening om at det er så tette bånd mellom makt, familier og venneskap i Ap?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar