Øyvind Woie

76

NRK er familiemester

Publisert: 1. sep 2009

Den kanalen som får dele TV-sofaen med fredagspizzaen får de største seertallene og et langt liv i det norske TV-landskapet. NRK er 

– TV er kjedelig, sa TV-produsent Trond Kvernstrøm fra selskapet Monster, på en idédugnad om den internasjonale Eurovisjonsfinalen nylig. Han viste til sitt eget program, Senkveld på TV2, og fortalte om hvor forutsigbart TV er. 

– Vi forteller i detalj folk hva skal få se, opptil flere ganger, både på forhånd og underveis i programmet. Og så viser vi akkurat det, og folk blir kjempefornøyd. 

Høstens TV-meny er temmelig forutsigbar. TV2 blir «reprisemester» og kjører vårens suksesser om igjen – det blir de samme showene og programlederne, bare med nye gjester. TVNorge overlater helgen fullstendig til NRK og TV2, de satser på å bli ukevinnere med blant annet Ylvisbrødrene i to programvarianter. TV3 satser på en ti år gammel programidé om hva som skjer når du slipper noen mennesker ned på en øde øy.  

Det er en viss tilbakeholdenhet, selv om denne TV-høsten kan bli skjebnesvanger for norske TV-kanaler, med unntak av lisensfinansierte NRK. Det eneste som kan true der er at Frp får regjeringsmakten. Det dukker ikke opp noe revolusjonerende nytt programkonsept à la Big Brother eller Farmen. TV-kanalene satser på ideer fra utlandet.

De kommersielle kanalene leter etter «formater og inntektsmodeller og må velge programmer som passer i forhold til sendeskjema og lønnsomhet», som de sier selv. Det betyr kort sagt: TV-programmer som gir høye seertall. 

TV2 sliter. Reklameinntektene har falt med 400 millioner og kanalen mister unge seere. Etter to sparerunder må de kutte ytterligere 150 millioner. Mange tror flere av kanalens konsesjonspliktige programmer forsvinner etter nyttår, da går konsesjonen ut og TV2 må ikke lenger sende kultur, dokumentar og barneprogrammer. Nyheten om at TV2 akutter prisbelønte «Dokument 2» er vel allerede et bevis for det.

TVNorge har kuttet nyhetssendingene sine, men er på vei opp sammen med de andre småkanalen. Grunnen er at så godt som alle i Norge kan se digital-TV. Digitaliseringen har gjort at nordmenn fleste har fått flere TV-valg. TV3 og Viasat er ikke lenger forbeholdt dem med kabel eller parabol. Småkanalen har hatt en økning på 50 prosent flere seere det siste året. 

Vi ser mer TV enn noen gang. 188 minutter tilbringes hver dag foran skjermen. Det er de høyeste tallene på ti år. 

Småkanalene vinner seere i løpet av TV-uka, NRK og TV2 sloss om giganttallene i helgen. TV-hverdagene samler nisjeseerne og seriefølgerne rundt sine favoritter. «Jakten på Kjærligheten» har sin faste skare på mandager, «Greys anatomy» får følge av mange av de samme damen på tirsdagen. 

Det er i helgene TV-sofaen lokker med pizza og familiemoro og gir seertall på over millionen. Denne høsten blir NRK «helgemester». De forlenger «Gullrekka» si med programledere som treffer svært godt i alle aldersgrupper. Stian Barsnes-Simonsen, Nadia Hasnaoui og Erik Solbakken er eksempler på hvordan NRK har klarer å dyrke fram sterke og populære TV-personligheter med bakgrunn i barne- og ungdoms-TV. Barsnes Simonsen er 30 år og har 18 års erfaring foran kamera. 

TV2s X-factor får sikkert sitt – det blir bråk og mye oppmerksomhet, Senkveld vil holde på seere, men når Fredrik Skavlan retter sitt nyopererte skarpe blikk mot sine gjester, spørs det om ikke millionen er der. Mange nordmenn har tross alt «smugkikket» på Skavlan da han var i utlendighet hos svensk TV. Jeg tror heller ikke at hverken rikshomsen Jan Thomas eller eksbokseren Ole Klemetsen Lukkøye klarer å vippe meg over til TV2s «Skal vi danse» når «Kvitt eller dobbelt» erobrer NRK-kvelden etter gameshowet «De ukjente». 

Norske TV-familier har høye krav til helgeunderholdningen. Når kjernefamilien skal samles rundt TV-pizzaen vil vi helst ha noe som gjør at vi ikke setter kveldskosen i halsen. Hjemme hos oss vil vi ikke ha banning. Det skal være moro for alle. Det skal være mulig å spise pizza og helst kunne gå på do uten å gå glipp av noe. Helst skal programmet være så bra at hverken voksne eller barn sovner. Og sist men ikke minst liker vi ikke at programlederne driter ut deltakerne.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere