Kommentar

Hets mot jødiske elever

Oslo kommunes kartlegging viser at jødiske elever hetses mer enn andre. Islamsk Råd Norge avviser at jødene har det verst.

Tirsdag presenterte Oslo kommune kartleggingen av rasisme og antisemittisme i ungdomsskolene i Oslo. Den viser at barn med jødisk bakgrunn opplever langt mer hets enn barn som tilhører andre religioner.

Mens totalt 3,5 prosent av elevene i Oslos ungdomsskoler opplever negative hendelser minst to-tre ganger månedlig på grunn av sin religiøse bakgrunn, er andelen blant jødiske barn oppe i 33,3 prosent. Blant muslimer er andelen 5,3 prosent.

Mehtab Afsar, generalsekretær for Islamsk Råd Norge, mener at muslimske barn opplever hets i langt større grad.

– Hvis det er en minoritet som virkelig får gjennomgå, så er det muslimer, og det er på høy tid med en kartlegging av muslimhets, sier han, til Vårt Land.

Anne-Britt Gran, fagansvarlig for rapporten, mener det er oppsiktsvekkende at utviklingen har gått fra null til en utbredt antisemittisme i ungdomsskolene i Oslo.

– Det er ikke mange år siden det var uaktuelt å bruke jøde som skjellsord. Nå sier halvparten at de kjenner til at dette forekommer. Det er trist og helt uakseptabelt.

Gran trekker fram at det er oppløftende at elevene ikke merker tilsvarende islamofobi.

– Muslim kommer ut på likt nivå som svenske og tysker. Det er positivt ut fra hva man kunne forvente etter mye negativ oppmerksomhet fra blant annet Muhammed-karikaturene.

-------

Tror du det er mye antisemittisme mot jødiske elever, eller er det kun ubetenksomme slengkommentarer, som tolkes som antisemittisme?

Hva bør gjøres for å demme opp for antisemittiske holdninger blant skoleelever?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar