Verdidebatt

Med hjertet i halsen - i mitt ville land

Er du på ferie med små barn, på jakt etter høydepunkter? Styr unna Vøringsfossen og ta heller en dukkert i nærmeste fjordarm.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ordføreren i Eidfjord oppfordrer sikkert alle barn og voksne i kommunen til å bruke hjelm når de er ute på sykkeltur. Noen få kilometer oppover dalen - på riksveien østover ligger kommunens største turistattraksjon - nærmest fullkomment usikret i all sin ville prakt. Her er barn i massevis må vite, og hjelm fungerer ikke i fritt fall mot avgrunnen.

Har selv vært der, for ikke lenge siden. På vei til bryllupsfest i Rosendal med to barn i baksetet, som hater uvirksomme timer i bil. Stopp nr.2 underveis var utpekt på forhånd - Vøringsfossen! Egentlig et like naturlig valg som brunost på brødskive.

Vi nærmer oss nok en kjørepause og skjønner at naturen er i ferd med å forandre lynne, i samme øyeblikk som bilen krabber nedover mot verneverdig fossefall. Blogger-pappa stopper bilen, men rekker knapt å strekke på beina før 8 år gammel sønn står ved kanten av stupet. "Hvorfor er det ikke gjerdet her pappa", spør guttungen mens han titter utover - snipp, snapp, snute, du er ute - stupet.

Hva skal en bussjåfør-pappa svare da? Jeg får 5000 kr i bot av makter og myndigheter hvis jeg har barn i bussen som ikke er festet med sikkerhetsbelter... Mens her beveger små barn seg rundt - omkranset av snublesteiner og røtter knappe meteren fra dødsterskel - uten sikring.

At livet kan være et stupbratt prosjekt er jeg inneforstått med og mine barn har så vidt begynt å smake på den utfordringen; finnes det en bærekraftig læringskurve i nederlagets time - når "lilleputte" laget taper 1-19 mot Asker i første serierunde og Man United laget hans blir rundspilt av Barcelona i 2 x 45 minutter?

Men alt blir igrunnen en avsporing  i møte med brus, is, dokø og stup på kanten av Vøringsfossen. For her mangler OPPLAGT et langt sammenhengende GJERDET. Koste hva det koste vil!

Minnetavler finnes allerede her og snart kommer det muligens en til, etter at Østerisk dame i 60-årene ramlet utfor. Og kanskje vi på  tragisk vis må ha et lite barn som snubler i en bjørkerot og mister all sin fremtid, før lokale og nasjonale politikere setter seg ved handlingsbordet. Et dødt barn i bunnen av en Norgesreklame-foss som senere i år skulle være 4 år i Romjuln, da skjer det nok noe..

God ettertenksom uke til deg - i ditt stupbratte? virke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt