Olav Rune Ekeland Bastrup

100

Diktaturer er verdens lykkeligste!

Innbyggerne i diktaturer er verdens lykkeligste. Dette er nå dokumentert i en ny stor global lykkeindeks.

Publisert: 3. jun 2011

Det er den statlige nordkoreanske tv-kanalen Chosun som har foretatt undersøkelsen. I følge denne er kineserne verdens lykkeligste mennesker med full score på lykkeindeksen (100 poeng) tett fulgt av nordkoreanerne med 98 poeng. Overreaskende for mange er verdens fem lykkeligste land alle diktaturer. "Top five"-listen ser slik ut:

  1. Kina
  2. Nord-Korea
  3. Cuba
  4. Iran
  5. Venezuela

Noe overraskende for mange er det at USA scorer desidert lavest av samtlige land med bare 3 poeng på lykkeindeksen i selskap med Sør-Korea med 4 poeng.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Inne til avkjøling fra en lukerunde, ser jeg lett hvordan ugraset tar overhånd når det er "fritt fram" for det. Ikke lett å holde orden i en hage; - nok heller ikke i en "Guds hage"?

Med forbehold; da dette er en undersøkelse fra et lukket land, ser jeg likevel flere faktorer som bidrar til å styrke troverdigheten?

For å ta det personlige først. - Dette å velge å disiplinere mine dager og velge bort mengder av ting som "denne verden" byr på, har jeg nå en indre fred jeg bare kunne ha drømt om? Man kan altså "velge" sitt eget "diktatur", også når man lever med full frihet? Dette er gjerne "troens vei"?

For i "den store friheten", ligger også alle mulighetene for å gå seg skikkelig vill. Jeg har en stor sans for noe Baha'u'llah har sagt om "frihet". Det lyder slik: 

"Se hvor sneversynte menneskene er. De ber om det som skader dem, og kaster fra seg det som gavner dem. De er sannelig blant dem som har fart såre vill. Vi finner noen mennesker som ønsker frihet og roser seg av det. Slike mennesker befinner seg i uvitenhetens dyp.

Frihet må til slutt føre til opprør, med flammer som ingen kan slukke. Således advares dere av ham som holder regnskap, den allvitende. Vit at legemliggjørelsen av frihet og dens symbol er dyret. Det som anstår seg mennesket, er å underkaste seg slike begrensninger som vil beskytte det mot dets egen uvitenhet og verne det mot skadevolderens fortred. Frihet får mennesket til å overskride anstendighetens grenser og til å krenke sitt eget stades verdighet. Den fornedrer det til en tilstand av den ytterste fordervelse og sletthet.

Betrakt menneskene som en fårehjord som trenger en hyrde til å beskytte seg. Dette er visselig sannheten, den avgjorte sannhet."

Bahá’u’lláh, i Gleanings from the Writings of Bahá’u’lláh, s. 335-336

Det er likevel et håp, at dette "diktaturet" er en sammensetning av "gode mennesker" som har forståelse for hvordan deres lover vil fungere i samfunnet? - Tankene mine går litt til ballansen mellom "streghetens søyle" og "barmhjertighetens søyle" slik vi finner dem nøye avveiet mot hverandre i den jødiske mystikken? Underlig nok, så tilhører barmhjertigheten den maskuline søylen og strengheten den feminine søylen, som  vår "far og mor" i tilværelsen. Kanskje derfor vi trenger mere "kvinnekraft"? Og ikke kan satse på en ensidig dyrking av det ene eller andre? (homo?)

med vennlig hilsen mette

1 liker  
Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Det var dagens :)

Publisert rundt 10 år siden

Dette var dagens beste! Jeg må bare le. Men jeg tror ikke alle innbyggere i de fem lykkeligste landene ler like mye.

Jeg har sett noen opptak av barne-TV fra Nord-Korea, og det var rimelig tragisk. Det var barn som spilte og danset, alle var kjempeflinke, men beveget seg som små roboter, uten et eneste smil over munnen.

Jeg har også lest historien til en av de fra Nord-Korea som var på tokt i Sør-Korea for å utføre et attentat på landets leder. Han var blitt oppflasket med at Nord-Korea var verdens beste land, mens de i Sør-Korea hadde det vondt. Etterhvert som attentatmennene snek seg gjennom Sør-Korea begynte han å tvile. Det var noe som ikke stemte. Folk han så var glade og frie, og de hadde det ikke vondt i det hele tatt. Til slutt ble tvilen så stor at han ikke gjennomførte attentatet. De andre prøvde, men ble drept eller tatt til fange. Dette viser hvor godt propagandaen i Nord-Korea virker. Hele folket er fanger, og de er lurt til å tro at de har det bra.

Skal tro om ikke SV er enige i denne listen? De liker i alle fall Cuba og Venezuela veldig godt, mens de hater USA...

Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

lykken er...

Publisert rundt 10 år siden

De som befinner seg i konsentrasjonsleirene i Nord Korea er vel kanskje spesielt lykkelige, de da? Og kanskje også deres pårørende på utsida?

Kommentar #4

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

...

Publisert rundt 10 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Dette var dagens beste! Jeg må bare le. Men jeg tror ikke alle innbyggere i de fem lykkeligste landene ler like mye.

Jeg tror nok du har meget rett i at dette er ren og skjær propaganda, Arnt :-)

Fortsatt med tankene mine plassert i de to jødiske søylene som må holdes i ballanse, så blir det vel like feil med bare strenghet, som med bare barmhjertighet.

Men kanskje viser nettopp en slik undersøkelse til de spenninger og konflikter vi er vitne til i verden i dag? Hvordan en innenfor en kultur med overbevisning tror på  sin egen overlegenhet i forhold til andre?  Nettopp fordi det finnes så store forskjeller?

Utfordringen blir, hvordan vi får disse søylene i en ballanse med hverandre? Billedlig talt, så er det vel nettopp "ekteskapet" mellom de feminine og de maskuline kreftene i samfunnet, slik vi og kjenner dem fra yin og yang? Motsetningen som finnes i alt det skapte.

Da jeg skrev kommentaren over her, hadde jeg akkurat lest dagens avis (Vårt Land) og gjort meg noen refleksjoner. På side 3, kan du se bilde av populære lady Giga, med en kommentar av Rune Engelbreth Larsen som er kommentator i Politiken, med følgende kommentar:
Vi ser for os Lady Gaga springende omkring på scenen foran 50.000 fans, der hopper og hujer i kor og gentager hendes individualistiske trosbekendelse: «Vær dig selv...»

Representerer lady Giga "frihet" for unge kvinner i vår kultur? Vi er og må være individer, men lever vi ikke også i et kollektiv der vi skaper sammen?

med vennlig hilsen mette

Kommentar #5

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Konsentrasjonsleirer

Publisert rundt 10 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

De som befinner seg i konsentrasjonsleirene i Nord Korea er vel kanskje spesielt lykkelige, de da? Og kanskje også deres pårørende på utsida?

Konsentrasjonsleirer finnes offisielt ikke i Nord-Korea. De finnes bare i virkeligheten. I et land som Nord-Korea betyr nemlig plagsomme realiteter som virkeligheten ingen ting. Alt er propaganda og det finnes ingen "virkelighet" utenom propagandaens.

Kommentar #6

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Alt er propaganda og det finnes ingen "virkelighet" utenom propagandaens.

Nei, det kan synes ganske håpløst å bli kvitt slike regimer, men for menneskene som er tvunget til å leve sine liv der, må en bare håpe og tro at det finnes en utvei på sikt. Når råskapen derfra blir kjent til fulle, kommer nok lidelsene under 2.verdenskrig til å blekne, er jeg redd.

Kommentar #7

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Det er vel gjerne her at uttrykket "man vet ikke om man skal le eller gråte" virkelig kommer til sin rett. Ytterlige kommentarer blir overflødige...

Kommentar #8

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Hurra...

Publisert rundt 10 år siden

... endelig noe å le godt og hjertelig av her inne. MÅTTE bare lempe den over på FB.

Men alt er jo egentlig bare trist og tragisk for den utarmede og plagede befolkningen i Nord-Korea.  Og så blir de beskyldt for å være de lykkeligste i verden! Snakker om å tråkke på de som ligger nede.

Kommentar #9

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Topp!

Publisert rundt 10 år siden

God underholdning skal man ikke forakte. Det øker sikkert den vestlige lykkebørs.

Kommentar #10

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

De blir ikke beskyldt for det, de har svart i en undersøkelse om lykke. Det har vært stabilt over mange år at fattige land skårer høyere på lykkeindekser enn rike land. Så kan man spøre seg om hvorfor, og hvordan man vurderer lykke. Det er også forsket på lykke og barn/ikke barn, og par uten barn skårer høyere på tilfredshet enn par med barn. For meg er barna mine, til tross for mange frustrasjoner, det jeg setter mest pris på her i verden.

Det viser vel bare vanskeligheten med å definere og måle lykke?

Kommentar #11

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Unge svensker synes diktatur er OK

Publisert rundt 10 år siden

En ny undersøkelse viser at omtrent hver 4. svenske mellom 18 og 29 år synes diktatur er OK:

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7659598

Kanskje de skulle få tilbud om å bo på prøve et års tid i Nord-Korea eller Iran?

Kommentar #12

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Hmm...

Publisert rundt 10 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

De blir ikke beskyldt for det, de har svart i en undersøkelse om lykke.

Nå er jeg litt usikker på hva du mener, Morten, om du faktisk mener det du skriver eller om du bare tuller med oss? Mener du at faktisk noen er spurt i denne undersøkelsen?

Kommentar #13

Anders Larsen

0 innlegg  75 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Nå er jeg litt usikker på hva du mener, Morten, om du faktisk mener det du skriver eller om du bare tuller med oss? Mener du at faktisk noen er spurt i denne undersøkelsen?

Eg kan ikkje hugse å ha vorten spurd. Ei slik global undersøkelse må jo ha gått føre seg på eit internasjonalt nivå. Då er det jo litt rart at den ikkje er meir kjend ute i verda og heller ikkkje vert sitert av dei større nyhendebyråa, som eg kan sjå...

Uansett er det litt rart å sjå at eit land som forsøker å verte anerkjend som markedsøkonomi vert sett på fyrsteplass.

Kommentar #14

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

???

Publisert rundt 10 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

de har svart i en undersøkelse om lykke. Det har vært stabilt over mange år at fattige land skårer høyere på lykkeindekser enn rike land.

Sitter i likhet med Arne D som et stort spørsmålstegn - eller var det du, Morten, som denne gang rett og slett ikke bestod ironitesten? Du tror vel ikke i ramme alvor at noen nordkoreaner er blitt bedt om å svare i en undersøkelse om lykke?

Nærmere om hva som skjer i Nord-Korea kan man lese om her.

Kommentar #15

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Lenkefeil

Publisert rundt 10 år siden

Lenken i foregående innlegg virker visst ikke. Prøv denne:

http://www.verdidebatt.no/debatt/post114235.zrm

Kommentar #16

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Nå er jeg litt usikker på hva du mener, Morten, om du faktisk mener det du skriver eller om du bare tuller med oss? Mener du at faktisk noen er spurt i denne undersøkelsen?

Som jeg skriver så er det laget flere undersøkelser om lykke, og mennesker i fattige land med mindre økonomisk og politisk frihet enn de vestelige land skårer konsekvent høyere enn innbyggerne i vestelige land.

Jeg har ikke kikket på linken til OREB, så tok nok den for god fisk, men andre undersøkelser som er mer seriøse gir overraskende resultater.

Kommentar #17

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Relativ lykke

Publisert rundt 10 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Som jeg skriver så er det laget flere undersøkelser om lykke, og mennesker i fattige land med mindre økonomisk og politisk frihet enn de vestelige land skårer konsekvent høyere enn innbyggerne i vestelige land.

Jeg går ut fra, Morten, at lykke, som med så mye annet er relativt. For noen er lykke å få nok ris i magen - hver dag. Mange opplever dette som euforisk. Og det er jo forståelig.

For andre kan et enda bedre helsevesen, enda bedre pensjon, enda bedre sikkerhetsnett for de som faller utenfor arbeidslivet, enda større trygghet med flere politifolk i gatene osv oppleves som enda større lykke enn dagens - lykke.

Kommentar #18

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

For andre kan et enda bedre helsevesen, enda bedre pensjon, enda bedre sikkerhetsnett for de som faller utenfor arbeidslivet, enda større trygghet med flere politifolk i gatene osv oppleves som enda større lykke enn dagens - lykke.

Det er bare å nikke bifallende til det du skriver, nok engang, Arne.

Inkludert i dette du nevner opp, ligger jo også alle de såkalt "små tingene"  som er av uendelig stor betydning for manges følelse av tilfredshet - eller kall det lykke: nemlig omsorgen en behøver, trygghet (også økonomisk), det å føle seg nyttig og - om ikke uunværlig - så ihvertfall behøvd og verdsatt av noen. Dette er helt grunnleggende faktorer som jeg tror man veklegger altfor lite i dagens samfunn - der alle helst skal støpes i samme form.

I samfunn med større fattigdom, er flere i samme båt. "Felles skjebne, felles trøst" er det noe som heter. Det kan også være med å virke inn på lykkefølelsen, tror jeg.  Dog tror jeg de fleste mennesker kjenner på alt annet enn lykkefølelse når de har helt tom mage og tarmene skriker etter mat. Grunnleggende behov må dekkes for å kunne føle lykke.

Kommentar #19

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Aristoteles om lykke

Publisert rundt 10 år siden

Jeg har alltid holdt meg til Aristoteles definisjon av lykke, som er den beste og mest altomfavnende etter mitt skjønn, og som fristiller lykkebegrepet helt fra alle ytre ting:

Lykkelig er det menneske som vet og kjenner med seg selv at det har gjort sitt beste!

Da kan vi ha god samvittighet, og en bedre lykkeinjeksjon finnes ikke.

Kommentar #20

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Om lykke

Publisert rundt 10 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Lykkelig er det menneske som vet og kjenner med seg selv at det har gjort sitt beste!

Mange lattermilde her, som kjører tråden til topps på barometeret? "Den som finner glede i det små har mye å glede seg over", heter det jo, så jeg gleder meg med dere ;)

Jeg hadde kanskje et mildt solstikk, da jeg kom inn til avkjøling, og ikke åpnet jeg heller linken til undersøkelsen. (mot normalt)- Men det er nok ikke så farlig, siden jeg bruker en "usynlighetskappe" når jeg skriver ;-)

Dette er nok et typisk eksempel på hvordan jeg evner å lese inn i tråden, de tanker som rumsterer i mitt hode. Som nettopp var opptatt med  det ekstremt individualistiske og de uttrykk dette får i vårt eget samfunn. (Jmfr det ekstreme bildet av lady Gaga side 3 i avisa fra fredag) - Dette blir jo nettopp en motsetning til det ekstremt kollektivistiske. Er ikke dette grøfter på begge sider?

Ja, jeg prøver å gjøre mitt beste, så får det være om det ikke blir helt bra.

Olav Duun sa for øvrig noe mystisk:

"Det er rart med lykken - først når man kan unnvære den, så kommer den."

masse hilsen mette

Kommentar #21

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Alt er propaganda og det finnes ingen "virkelighet" utenom propagandaens

skjer det i det minste noe?

Historisk innslipp av turister til Nord-korea? Kinesere riktig nok?

Men vi får vel kanskje snart høre noe mer?

med vennlig hilsen mette

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere