Verdidebatt

Ja til varm skolemat!

Norge er ett av de to landene i Europa som ikke tilbyr varm skolemat. Dette kan medvirker til at elevene blir ukonsentrerte og slitne, og dermed får nedsatt læreevne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fordi skolene ikke tilbyr skolemat, forutsettes det at elevene har med seg egne matpakker til skolen, som som oftest består av brødskiver. Undersøkelser viser imidlertid at fler og fler skoleelever kaster matpakken, for heller å kjøpe seg et usunt alternativ på butikken, som for eksempel skoleboller og kebab. Usunn mat fører til overvekt, som vi vet igjen kan føre til store helseproblemer, samfunnsproblemer og til og med også nedsatt fertilitet.

Det er en kjensgjerning at det er større næringsinnhold i et komplett lunsjmåltid enn hva det er i brødskiver. En svensk undersøkelse viser også at kvikke barn som er motiverte og glade for å gå på skolen og får høye karakterer, spiser et solid måltid midt på dagen. Barn som i stedet spiser for eksempel en Snickers eller andre usunne produkter, får mindre bra skussmål og evner ikke i samme grad å følge med i klassen. Forskere ved universitetet i Umeå intervjuet ca. 1.800 svenske skoleelever fra 7.de til 9.de klasse om matvaner og velvære i skolen. Undersøkelsen viser at av de elever, som får høye karakterer og beskriver seg selv som velopplagte, tar fler enn halvparten av jentene og nesten 70 % av guttene hver eneste dag imot tilbudet om varm lunsj. Av de elever som får dårlige karakterer og klager over at de ikke kan følge med, velger færre enn hver tredje tilbudet om varmlunsj og kjøper i stedet godterier. (Ref. Frede Bräuner)

Ved å innføre skolemat, skaper man også flere arbeidsplasser. "Næringslivet vil få større avsetning på sine produkter. Dette gjelder særlig jordbruk, fiskeri, næringsmiddelindustri, leverandører av storhusholdningsutstyr og cateringfirma. Sysselsetting for å gjennomføre skolemåltidene vil utgjøre mange tusen nye arbeidsplasser fordelt over hele landet."(Næringsdepartementet) I den sammenheng kan det være positivt at blant annet delvis uføretrygdede, innvandrergrupper med vanskeligheter med å komme inn i arbeidsmarkedet og personer i utkantstrøk med få yrkesmuligheter, kan få beskjeftigelse.

Ved å gi skoleelevene et tilbud om varm skolemat, reduserer man fremtidige samfunnsproblemer og livsstilsykdommer. Elevene får også en innføring og kunnskap om mat og helse. Undersøkelser viser at et balansert måltid gir økt konsentrasjonsevne hos eleven, og fokuset på brus, boller, snop og chips blir endret til fokus på det positive med et delikat, sunt måltid.

Ved å innføre et varmt måltid ved skolene forebygger man blant annet skoletretthet, misstrivsel og konsentrasjonssvikt, og gjør dermed skolen bedre. I dag kjemper vi for en bedre skole, og bør derfor også kjempe for tilbudet om varm skolemat!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt