Kommentar

Er Norge truet av sharialover?

Spørsmålet ble stilt retorisk av Olav Elgvin på Civitas frokostmøte onsdag morgen. Svaret kan du lese under.

Elgvins svar på om sharia er en trussel for Norge var et klart nei. - Det største problemet hos mange muslimer er at de ikke deltar i samfunnsdebatten. De lever på utsiden av samfunnet og stemmer ikke med valg. Muslimer blir mer moderate av å delta i de politiske prosessene. De som engasjerer seg politisk har blitt privat religiøse eller muslimdemokrater - de tar sine islamske verdier inn i politikken, på samme måte som kristendemokrater tar med sine kristne verdier i politikken. I dag fordeler muslimske politikere seg på skalaen fra SV til FrP - oe som viser at muslimer har mange ulike meninger, sa Elgvin.

Muslimdemokrater. «Muslimdemokrater baserer samfunnsengasjementet sitt på det de ser som islamske verdier: Solidaritet, frihet, demokrati, med mer. Samtidig kan de praktiske politiske meningene deres til forveksling minne om meningene til sekulære politikere,» skriver Olav Elgvin siste nummer av Minerva hvor temaet er islam. Minerva var medarrangør av frokostmøte onsdag morgen.

Vestlig islam.  Med i debatten var også Usman Rana, lege, samfunnsdebattant og tidligere leder i Muslimsk Studentsamfunn
- Vestig islam er en realitet og i sterk utvikling, sa Rana. - Den vestlige muslim er både trofast mot det vestlige og det islamske. Han er barn av opplysningstiden og er forankret i en verdikonservativ retning i europeisk sammenheng. Et minimum for en vestlig muslim er å støtte ytringsfriheten.
- Uansett om du er en kristen eller muslimsk politiker, kan du argumentere med et koransk eller bibelsk utgangspunkt, men du må oversette de religiøse synene til et sekulært språk, slik at argumentene kan ha allmenn likegyldighet og støttes eller kritiseres av også ikke-religiøse, sa Rana.

Bekymret for voldelige tendenser.
Jan Arild Snoen, journalist i Minerva er imidlertid mer bekymret for hva framtiden vil bringe.
- Før Salman Rushdies «Sataniske vers» og de protestene som fulgte i kjølvannet, var jeg positiv til det flerkulturelle prosjekt. Den gang ble to bokhandlere forsøkt påtent og en forlagsredaktør forsøkt myrdet.  Kritikken mot ytringsfriheten hos enkelte ytterliggående muslimer er koblet til vold. Det er det som gjør det skremmende. Muslimer må godta at det drives sterk religionskritikk i Norge. Det har de kristne tålt og det må også muslimer tåle.

Koranen må tolkes. Poet og filmskaper Nefise Özkal Lorentzen, som er aktuell med en triologi om Islam, fortalte at hun ser på Koranen som inspirert av Gud, men ikke som Guds bokstavelige ord. Dermed står hun også friere i sin tolkning av Koranvers. Sharia har hun ikke noe forhold til, oppvokst som hun er i det sekulære Tyrkia. - Hele sharia sender jeg tilbake til Allah i en ballong, sa filmskaperen.
- Det problematiske i Koranen er synet på arv, ekteskap, skilsmisse og vitne i retten, hvor kvinners stemme bare teller halvparten av mannens. Det må ses på bakgrunn av det patriarkalske samfunn Muhammed levde i. Der hadde ikke kvinnen noen rett i det hele tatt, sa Nefise Özkal Lorentzen. På den bakgrunn ble Muhammed en kvinnefrigjører. Derfor må ikke versene som omhandler disse temaene tolkes konkret, men i sin kontekst.
- Gud er ikke bare en forfatter for en bok. Han er et helt forlag. «Les meg i den beste mening», står det i Koranen, sa Özkal Lorentzen.

Det de fleste debattantene var enige om er at det vil bli større utfordringer om flere muslimske grupperinger engasjerer seg i poltiske debatter. Usman Rana har liten tro på egne islamske politiske partier i framtiden og at disse i tilfelle vil få særlig innflytelse. Den offentlige samtalen kan føre til flere divigerende meninger, noe som kan være en fordel, mente Rana.

Elgvin sa at det likevel er bedre å få flere muslimer inn i den offentlige samtalen selv om det kan føre til flere meningsbrytninger.

- Frykter du sharialovgivning i Norge?

- Bør muslimer engasjere seg mer i det politiske Norge?

- Hvilke positive verdier kan muslimer bidra til i det norske samfunn?

Diskuter temaet fra Civitas frokostmøte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar