Jan Harsem

89

Hjernekrymp i Vårt Land

Vårt Land har en ganske forvirret artikkel på nettet i dag om hjerner som krymper kjappere hos vekkelseskristne enn hos de tradisjonelle evangeliske kristne.

Publisert: 1. jun 2011

http://www.vl.no/kristenliv/article131880.zrm

Jeg sjekket imidlerrtid linken til artikkelen som Vårt Land har klippet og limt fra

http://www.miller-mccune.com/culture-society/religious-affiliation-and-brain-shrinkage-31022/

Slik jeg forstår den amerikanske artikkelen, så er ikke poenget at vekkelseskristne har mindre hjerner. Her har Vårt Land utledet et poeng av en helt annen konklusjon - forøvrig et uheldig trekk jeg har sett stadig oftere i Vårt Land i det siste.

Poenget med artikkelen er at det medfører stress å tilhøre en minoritet bidrar til raskere reduksjon av hjernevolumet. Problemet er altså stress - ikke å være vekkelseskristen - hvis jeg forsto kildeartikkelen riktigere enn Vårt Land....

Kommentar #1

Mai-Liss Hauger

69 innlegg  1261 kommentarer

typisk

Publisert over 10 år siden

Ja er det ikke typisk vårt land, åsså lurer de på hvorfor det blir "skyttergravsdebatter" her inne på verdidebatt...

Kommentar #2

Alf Gjøsund

140 innlegg  128 kommentarer

Hjernekrymp?

Publisert over 10 år siden

Takk for tilbakemeldingen, men jeg må innrømme at jeg ikke helt forstår den. Kildeartikkelen sier: 

«A study published in the online journal PLoS ONE found a key part of the brain atrophied more rapidly in Catholics and born-again Protestants than it did in mainline Protestants. This accelerated shrinkage was also found in people who reported a life-changing religious experience, as well as those with no religious affiliation.»

Artikkelen jeg skrev sier: 

«... man har funnet at en sentral del av hjernen (hippocampus) som krymper med alderen, krymper fortere hos blant annet «born again-kristne» enn hos tradisjonelle protestantiske kristne.»

Det er ingen som har sagt at disse har mindre hjerner i utgangspunktet (hjernene som ble "scannet" tilhørte mennesker over 58 år). Tvert imot presiseres det at endringene skyldes et øket stressnivå hvis man tilhører en religiøs minoritet.

Det er ingen ting i min artikkel som antyder at det er noe annet enn stressnivået som forårsaker dette. Det presiseres også at "krympingen" gjelder en bestemt del av hjernen.

For øvrig har jeg ikke kompetanse til å ta stilling til selve påstanden, ut over å referere den.

Mvh. Alf G.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere