Martin Drange

126

Dystre fremtidsutsikter for verden?

Flere har tro på en bedre verden jo mer global den blir. Det mener jeg er grusomt naivt. USA sliter økonomisk og Europa med innvandring. Vestens intervensjon i Midtøsten har utvilsomt forsterket radikal islam og Kina er på fremmarsj i Afrika.

Publisert: 30. mai 2011

Im back! Noe som riktignok har en ørliten sammenheng med at jeg har feber for tiden, men dog.

 

I går kveld så jeg for meg hvordan verden kan komme til å se ut i fremtiden. Noen vil selvsagt mene at jeg overdriver noe helt villt, og det er greit. Men jeg vil gjerne dele hvordan jeg ser for meg at det KAN bli seende ut, og så høre hva dere mener. Worst case scenario går som følger:

 

Jeg ser for meg at USA er fullstendig bankerott – og at dette i kombinasjon med den store og mildt sagt uheldige innvandringen fra Mexico, vil føre til etniske borgerkriger. Landet vil etterhvert bli delt opp i mindre stater. Dette selvsagt etter at USA har blitt jaget ut av Midtøsten, fordi de plyndrer ressurser fra befolkningen der under dekke av å spre “demokrati” og å “stabilisere” de spente

konfliktene. Neokonservative imperialisters tid vil bli overtatt av nasjonalister og autonome krefter.

 

I Midt-østen vil islamisme ha spredt seg som ild i tørt gress, ved god hjelp av USA og Europas medvirkning i kriger som Libya, Irak og Afghanistan. Irak vil bli tatt over av islamister bare kort tid etter at Vesten trekker seg ut. Det vil bli bygd opp en islamistisk allianse, som fører til at drømmen om det islamske kalifatet nærmer seg – Her vil Det Muslimske Brorskap stå sterkt. Flere av disse landene kommer til å utvikle atombomber og Israel vil selvsagt innse at de sliter – spesielt ettersom deres næreste allierte land ligger med brukket rygg.

 

Afrika kommer til å være delt opp i noen kristne land og noen muslimsk/islamistiske land som er i krig med hverandre. På denne tiden vil Afrika like gjerne kunne hete Afrikina fordi Kina har kjøpt og etablert mange bedrifter i landet (Dette har de jo gjort allerede).  Siden islamister begynner å angripe kinesiske  kinesiske bedrifter, vil Kina sende inn soldater i Afrika – og det er duket for krig her også. Det er ikke utenkelig at kristne afrikanere i en slik situasjon allierer seg med Kina.

 

Mange europeiske land vil oppleve alvorlige økonomiske problemer slik som Hellas, Irland Portugal nylig gjorde. Vesten har for lengst trukket ut sine styrker av Midt-østen – de trenger millitæret i sine egne land. EU-prosjektet kollapser på grunn av enorm folkelig mobilitet blant etniske europeere (og andre) som innser viktigheten av nasjonalstater. De vil forstå hva mennesker som Anfindsen og Sarrazin advarte mot. Europa vil, som USA, også oppleve borgerkriger. En vil oppleve en balkanisering av hele Europa, med muslimske stater som spretter opp rundt omkring. Europeiske nasjonalstater vil med dette gjerne få større forståelse for Israels situasjon, men må konsentrere sine millitære ressurser på egne områder.

 

Noen tanker? Noe som høres urealistisk ut med det jeg skisserer, og noe annet som kan legges til? Kjør debatt.

Kommentar #1

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Mange interessante tanker, Martin

Publisert over 10 år siden

Og endel å ta stilling til - så det må rett og slett ligge og fordøye en stund, tror jeg.

Jeg tror du kan ha veldig mye rett i dine antagelser - endel er jo heller ikke så veldig vanskelig å se konturene av.  Skremmende sådanne!

Samtidig er jo vi som kristne i en slags dobbeltrolle i forhold til dette - for når det drar seg til, har vi lært at vi skal glede oss - for da er Herrens komme nær.

Det er forutsagt mye grusomt i forbindelse med denne begivenheten og ikke minst i forkant. Det er vanskelig å fatte og ta innover seg.

Samtidig blir det litt slik at en føler det er ropt så mye "ulv, ulv", opp igjennom årene at en nesten ikke orker å ta realitetene helt innover seg. Det er så mange generasjoner som etterhvert har vært overbevist om at nettopp de levde i den siste tid.  Kanskje fører det til at en blir litt likegyldig og tenker: det som skjer det skjer...

Det jeg tror er ganske sikkert, er at mange etterhvert vil forstå mer av det bl.a Anfindsen har forsøkt å advare mot, men muligens for sent til å kunne gjøre annet enn å "ta de verste toppene" - forhåpentligvis. Jeg tror heller ikke det er usannsynlig at man vil oppleve borgerkriger, selv i skandinaviske land og at det vil være store problemer knyttet til stater i staten.

Jeg tror også at det vil kunne bli en kjensgjerning at Israel kan oppleve større grad av forståelse når man ser utviklingen i den muslimske verden.

Men alt dette blir jo kun spekulasjoner - så den som lever får se, rett og slett.

Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert over 10 år siden
Martin Drange. Gå til den siterte teksten.

En vil oppleve en balkanisering av hele Europa, med muslimske stater som spretter opp rundt omkring. Europeiske nasjonalstater vil med dette gjerne få større forståelse for Israels situasjon, men må konsentrere sine millitære ressurser på egne områder.

Vel, vel... Du har en del interessante "spådommer" forøvrig i innlegget, men dette siste sklir nok litt over i fri fantasi. :) Hvis noe av det du skisserer her skulle komme i anmarsj tror jeg at det vil bli stoppa prompté, ikke bare av borgerlige partier og grupper i Vest-Europa, men ikke minst av nasjonalistiske stater i Øst-Europa (hvorav noen har levd under det islamske åket i mange århundrer). Men om det skulle skje at enkelte muslimer i regioner av Frankrike, Storbritannia, Benelux eller tilsvarende land skulle prøve å opprette egne stater, så tror jeg nok at de europeiske nabolandene hadde reagert raskt og brutalt. Men dette med at de vil få mer sympati for Israel er jo fristende...

Kommentar #3

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Hei igjen

Publisert over 10 år siden

Hei folkens. Først litt sutring fra min side: Jeg trodde dette innlegget skulle skape mer engasjement.

MEN så er jeg også veldig takknemlig for kommentarer fra dere to - som alltid har noe fornuftig å si også =)

Sissel, nei altså, de påstandene jeg kommer med her er jo bygd på hva jeg tror skjer ut fra utviklingen som vi dessverre ser i dag. Selvsagt KAN det gå en annen vei, og skråsikre er vi ikke tjent med å være. Det er klart for min egen del at selv om jeg ikke blir sjokkert om det går den veien, siden jeg som deg tror på hva Bibelen sier om endetiden, så klarer jeg likevel ikke å bli så "machosistisk" at jeg gleder meg over det. Jeg synes det er trist at Europa mister sin identitet f.eks - det er ikke noe jeg ser på med blide øyne.

Og så må jeg vel si at selv om jeg er langt fra noen fan av Kina, så vil jeg heller at de skal få større makt i verden enn f.eks den muslimske arabiske verden. Jeg glemte å legge til at hvis scenarioet jeg har skissert oppstår, så kan det jo tenkes at Kina ser en alliert i Israel, hvis de arabiske landene blander seg inn i den potensielle feiden som kan komme mellom Kina og islamister i Afrika..men nok en gang, skråsikker har jeg IKKE tenkt å være =)

Magnus, om det ikke blir godkjente stater, og stater på papiret, så kan det uansett bli islamske nasjoner i nasjonene - slik er det jo allerede i dag, men de vil unektelig ekspandere. Borgerkriger ser jeg absolutt for meg uansett. Dette har vi jo allerede sett begynnelsen på i Frankrike, med innvandrerungdom som tente på tusenvis av biler, og alle no-go-områdene der etniske franskmenn risikerer livet om de går inn. Stat eller ikke, flere ulike nasjoner (i praksis altså) er jeg uansett nesten litt for skråsikker på at det blir..

Hvordan motstanden etterhvert blir mot det, kan jo bli interresant å se.

Kommentar #4

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Martin, det er mye som kan skje her i verden, og jeg finner ikke at du har en særlig god analyse som skulle tilsi at det du ser for deg er noe mer sannsynlig enn ett utall andre muligheter. Dermed så blir innlegget ditt mer ett vitnesbyrd om deg og hvordan du ser på verden, enn ett vitnesbyrd om hvordan verden vil bli.

 

Du har kanskje ett syn på verden som er pessimistisk, og der en pessimistisk kommunist vil se at multinasjonale selskaper vil bli de nye nasjoner med full kontroll/overvåkning av sine ansatte, så ser du Islam som den store trusselen.

 

Vet ikke hva jeg skulle skrive om ett slikt syn da jeg hverken deler ditt syn på verden, eller din oppfattelse av den Islamske trussel. Jeg kan bare registrere ditt innlegg.

 

Jeg så også Sissel sin post og ditt innlegg der. Ikke rart til at det ikke blir fred i verden type post. Jeg synes jo at det er arabiske land som faktisk har opplevd mest inngripen i sine liv, og at kritikken mot Israel er legitim. Jeg har ingen problemer med å finne vestlige eksempler på at Islam skulle føle seg truet. Der USA mistet 2800 ca, mennesker i ett angrep så har Irak som ikke hadde noe med angrepet å gjøre mistet ti tusener.

Det sier meg også  noe at en da ensidig kan fokusere på den islamske trussel, og ikke på hvordan vi sammen påvirker hverandre og hvordan alle parter må gjøre ting anderledes for å bygge grobunn for ett alternativ.

Kommentar #5

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Hei Morten

Publisert over 10 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Martin, det er mye som kan skje her i verden, og jeg finner ikke at du har en særlig god analyse som skulle tilsi at det du ser for deg er noe mer sannsynlig enn ett utall andre muligheter. Dermed så blir innlegget ditt mer ett vitnesbyrd om deg og hvordan du ser på verden, enn ett vitnesbyrd om hvordan verden vil bli.

Det er helt ok at du mener min analyse er dårlig. Det hadde vært veldig innterresant å høre DIN analyse om hvordan verden kan bli seende ut! Jeg synes det er kjempespennende å høre andres meninger om sånt, for for en gangs skyld snakker vi om noe omfattende og ikke enkeltsaker. En skal være forsiktig med å være skråsikker, men jeg tipper at du også har noe du ser for deg..?

Jeg tok jo ikke med India, Australia eller Russland i beregningen min - ganske enkelt fordi jeg er mer usikker på hva som skjer i disse landene. 

Kanskje du tror på en demokratisering i Midt-østen f.eks? Og at EU vil overleve og at Europa vil bli stort sett et flerkulturellt og flott og spennende sted? Helt ok om du mener det, selv om jeg - ut fra de mange bøkene jeg har lest om Europa ikke kan sies å være like optimistisk.

Jeg gjentar at det er worst case scenario, det jeg ser for meg da. I en fremtid hvor jeg tror mange, også i Vesten, vil oppleve stor fattigdom, tror jeg garantert at flere selskap vil se seg nødt til å beskytte sine områder mye mer enn i dag. Og jeg er overbevist om at arbeidsrettighetene dessverre vil være mye lavere enn de er i Norge anno 2011 - så det er også en interresant diskusjon. Jeg tror ikke at vi kan opprettholde det velferdsnivået vi har i dag - det faller takket være ikke bærekraftig innvandring og eldrebølgen. Og hvis USA kollapser vil det få en enorm effekt på også Norges økonomi åpenbart. Det er astronomiske summer USA skylder andre land - et annet alternativ som jeg ikke tok med i teksten kan selvsagt være at i hovedsak Kina (once again) og kanskje et par andre land, kjøper opp flere av selskapene og bedriftene også i USA. 

Det er klart at islamistene rekrutterer mange tidligere moderate muslimer på grunn av USAs og Vestens intervensjon i de islamske landene. Jeg støtter ikke islamistene, men jeg sier at Vesten ikke burde ha noe der å gjøre. Den muslimske verden må selv finne ut av sine (u)demokratiske problemer, så kan vi finne ut av våre integreringsproblemer. Hvorvidt Israel har gjort en feil politikk i den og den situasjonen overskygges i mine øyne likevel over at fienden så sterkt hater jøder. Abbas vil ha et jødefritt Palestina og han fornekter samtidig Israels rett til å være en jødisk nasjon, og hans samarbeidsparti Hamas ønsker fortsatt (for vi må jo tro på deres charter) at Israel skal utslettes og jødene skal dø. 

Nå, i det scenarioet jeg skisserer opp vil jeg ikke påstå at islam vil være det eneste problemet. Langt i fra! Kina er og blir et totalitært land, og det som også vil bli et problem er de menneskene som nekter å la seg innordne under nasjonalstatene, og tro at de kan kjempe for sine egne rettigheter og verdier som gruppe. jeg tror at den tiden vil bli forbi der etniske europeere godtar slikt. I Norge i dag (og selvsagt Europa og USA) er det mange organisasjoner som "kjemper" for ulike minoriteters rettigheter og føler seg "stigmatisert" som gruppe. Dette er i mine øyne i total konflikt med det at de skal integrere seg - og dermed er det veldig betenkelig at de på samme tid skal få statstøtte til å fronte disse meningene.

Selvsagt blir det jeg tror preget av det jeg har lest. Det er mange interresante aspekter å ta med i en eventuell "dommedags"-drøfting.

Kommentar #6

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Martin, du blir vel ikke veldig overrasket når jeg sier meg uenig? Nå har jeg flere grunner til at jeg ikke tror utviklingen nødvendigvis blir slik, men viktigst er vel heller håpet om at det ikke blir slik. Profetier har en tendens til å bli selvoppfyllende.

Kommentar #7

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

Hei

Publisert over 10 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

Martin, du blir vel ikke veldig overrasket når jeg sier meg uenig? Nå har jeg flere grunner til at jeg ikke tror utviklingen nødvendigvis blir slik, men viktigst er

Neinei, trodde jo ikke det men hvordan tror du verden vil være om..la oss si 50 år da?

Kommentar #8

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Men det som blir litt trist i denne sammenheng, Morten, er at mange ikke later til å forstå hvilken gjennomgripende makt Islam faktisk har over menneskers liv.  Det er ikke en religion som lar seg skille fra staten og tillater sekulært samfunnsliv - slik du bl.a  selv ønsker. Den krever at stat og religion er ett - no question! Mange ler av dem som frykter sharialovgivningens kraft og styrke. Det er lite å le av igrunnen. Det kan bli en vond virkelighet før mange aner hva som har skjedd.  Fundamentalisme er lite å spøke med i noen som helst form! Du må snart forstå at det slett ikke er menneskene man i utgangspunktet er bekymret for, men det ideologien faktisk befaler sine tilhengere å etterleve.  Deriblant at det faktisk er lov å straffe/drepe vantro!? Dette blir gang på gang søkt bortforklart og de som nevner det kalles for stygge ting og settes i bås med alle onde krefter. Jeg kan ikke skjønne at ikke de som reagerer slik, ser at de er minst like fordømmende selv - på sin måte. Hvordan kan de mene å være sanne menneskevenner når de så lett fordømmer noen som ser utviklingen annerledes enn dem selv? Det er meg virkelig en gåte...

PS. Du synes å ha totalt feilltolket min hensikt med tråden "Betente områder." Kan det ha noe med en viss forutinntatthet å gjøre?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere