Verdidebatt

Kirkevalget 2009 - engasjer deg!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære venner av ekteskapet

2009 er et historisk år for Den norske kirke. Stortinget har vedtatt en demokratireform som gir over 3 millioner medlemmer stemmerett ved valg av medlemmer til menighetsråd og bispedømmeråd.
 
Denne henvendelsen har sin bakgrunn i at Stortinget i juni 2008 vedtok reformen felles ekteskapslov med endringer i ekteskapsloven, adopsjonsloven, bioteknologiloven og barneloven, samt opphør av partnerskapsloven. Denne reformen endrer innholdet i begreper som ekteskap, kjønn, forplantning og foreldreskap. Barnelovens nye §4a sier nå at - eit barn kan ikkje ha både ein far og ei medmor. Statens nye ekteskapslov er i konflikt med samtlige kristne trossamfunn i Norge.
 
Sterke krefter vil implementere denne politiske reformen og ideologien i Den norske kirke. Dette vil kreve vedtak i Kirkemøtet som er det øverste organ i Den norske kirke. Kirkemøtet utgjøres av landets 11 bispedømmeråd.
                                                                 
Nordisk nettverk for ekteskapet har benyttet de siste månedene til å kartlegge hvilket syn samtlige kandidater til bispedømmerådene har på spørsmålet om hvorvidt kirkemøtet skal åpne opp for reformen felles ekteskapslov eller forsvare dagens ekteskapsforståelse. Motivasjonen bak kartleggingen er å bidra til at Den norske kirke fortsatt kan være en verdibærer i samfunnet for ekteskapet mellom mann og kvinne og barns rett til mor og far. Vi presiserer at det også er mange andre viktige utfordringer for Den norske kirke og de som skal inn i menighetsråd og bispedømmeråd. Vårt anliggende har vært å gi kirkemedlemmene kunnskap om kandidatenes syn på ekteskapet og dermed også barns rett til sine foreldre.

Vi har valgt å offentliggjøre svarene fra samtlige kandidater. Det betyr at materialet fra Nordisk nettverk for ekteskapet like gjerne kan benyttes av de som vurderer spørsmålet om felles ekteskapslov annerledes enn oss. Vi ønsker imidlertid å benytte demokratiet og åpne kanaler til å gi en sterk anbefaling til de kandidatene som støtter kirkens ekteskapsforståelse og dermed også barnets rett til mor og far.

I tillegg til å kartlegge materialet som beskrevet over har Nordisk nettverk for ekteskapet laget en enkel oversikt over anbefalte kandidater. Vi har samlet alle anbefalingene for hele landet på et A4-ark som enkelt kan skrives ut og distribueres i ditt lokalmiljø. Klikk på det språket du ønsker for å åpne anbefalingsarket som følger i fem versjoner: Bokmål, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Hvis du leser dette dokumentet på en PC, kan du klikke på bispedømmene for å lese svarene fra våre anbefalte kandidater. Disse kan også enkelt skrives ut. Vi anbefaler alle som er engasjert i kirkens fremtid til å spre anbefalingsarket og svarene fra våre anbefalte kandidater der hvor du har mulighet.

For nærmere informasjon se www.bevarekteskapet.no/kirkevalget
 
Stortingsvalget 2009
Nordisk nettverk for ekteskapet har også gjennomgått alle partienes programmer for kommende stortingsperiode, og vi har kartlagt hvordan partienes toppkandidater vurderer ekteskapet, barns rett til sine foreldre jf. FNs barnekonvensjon og spørsmålet om eventuell åpning for bruk av surrogatmor.  Du finner mer informasjon om den politiske kartleggingen her:
www.bevarekteskapet.no/stortingsvalget

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt