Verdidebatt

Kristen etikk - finnes det?

Dette er egentlig skrevet som en kommentar i tråden "Rems religionshat", men siden den har sporet litt av fra utgangspunktet etter hvert, poster jeg denne kommentaren også som et innlegg her.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Noen vil sikkert finne spørsmålet provoserende - men finnes det egentlig noen spesifikt kristen etikk?  Blant teologer og andre som har befattet seg med slike spørsmål er det vanlig å stille opp to ulike oppfatninger innen kirken om forholdet mellom etikk og kristentro:

1. Åpenbaringsetikk - som tar utgangspunkt i at mennesket, på grunn av arvesynden, mangler et etisk kompass. Bare åpenbaringen/Bibelen kan gi veiledning i og kunnskap om forskjellene mellom godt og ondt.

2. Skapelsesetikk -som tar utgangspunkt i den tanken at alle mennesker er skapt i Guds bilde, og dermed intuitivt har en etisk bevissthet.

Mange kristne som ytrer seg her i VD sverger helt åpenbart til den første oppfatningen - og ville kanskje kunne ha nytte av å lytte til Grundtvig:  "Menneske først, kristen så".  Dette er en humanistisk måte å være kristen på - der mennesket (som i all annen humanistisk tenkning) settes i sentrum.  Skapelsesetikken (befridd fra sitt religiøse bildespråk) er humanetikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt