Verdidebatt

Blindspor om muslimer

Fremskrittspartiet kjører debatten om arbeidsdeltakelse inn på et blindspor.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Innvandrere fra den muslimske verden har dårligst arbeidsdeltakelse, sier Frps Per-Willy Amundsen. Men når han bruker religion som en forklaring, står han i fare for forsterke problemene.

Noen av de som ikke er i arbeid i Norge i dag, kunne hatt en jobb og bidratt i arbeidslivet. Det er helt sentralt for velferdsstaten at ikke for mange står utenfor, og derfor er det viktig å analysere og diskutere hva som kan øke arbeidsdeltakelsen. Det kan være mange ting – fra individuelle kvalifikasjoner som språkkunnskap, yrkeskompetanse og utdanningsbakgrunn til mer sosiale faktorer som holdninger til arbeidslivet og opplevelse av å tilhøre fellesskapet. Det er også viktig å se på hvordan det offentlige apparatet, ikke minst Nav, fungerer.

Noen av disse faktorene kan ha en kobling til kultur og religion. Men å trekke fram muslimsk bakgrunn som den sentrale forklaringen på dårlig arbeidsdeltakelse, er like forenklende som å hevde at jøder generelt er mer opptatt av å tjene penger enn andre. Det er mange grunner til at folk står utenfor arbeidsmarkedet. Religion er en av de minst relevante.

Og man kan spørre Frp: På hvilken måte skal slike generaliseringer hjelpe oss videre? Hva skal konklusjonen bli, dersom muslimer gjør det dårligere på arbeidsmarkedet enn andre? At vi må bekjempe islam?

Nei, det er andre ting som trengs for å folk i arbeid. Økt skepsis til islam vil gjøre det vanskeligere, ikke enklere, for norske muslimer å komme seg i jobb.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt