Verdidebatt

Lavere fribeløp, større handlingrom? Ja takk!

Regjeringen foreslår lavere fribeløp for uføre. Ved første øyekast kan dette skape negative reaksjoner. Blir rammebetingelsene for uføre dårligere? Jeg mener svaret er nei. Forslaget gir større handlingsrom og trygghet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I mars  la jeg inn et leserinnlegg om dette temaet her på verdidebatt: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat8/thread132651/ Innholdet i dette innlegget står jeg for fremdeles ( med unntak av at jeg kom til å skrive at gjeldende fribeløp på 75 000 kr er 2G, ikke 1G).

Jeg vurderer forslaget, så langt det til nå er kjent, som positivt av to grunner:

1.  Det er foreslått fribeløp på kr 30 000. Det er en ganske høy inntekt for en som er 100% ufør. Svært få uføre har høyere inntekt enn det i dag. Regjeringen foreslår at om en tjener utover 30 000, beholdes en andel, mens resten går til fratrekk i trygda. Dette gir en fleksibilitet for oss uføre til å "arbeide oss opp" i gode perioder og "prøve grensene" for egen helse. Kan en yte en del ett år, betyr ikke det at en klarer det samme året etter. Fordelen med denne ordningen sammenlignet med den vi har i dag, er at en nå skal slippe å bli medisinsk vurdert, med mulig konsekvens at uføregraden reduseres, før en vet at helsetilstanden er varig bedret.

2. Den foreslåtte ordningen gjør det mulig å ha vekslende inntekt, uten å bli redd for å overstige fribeløpet. Det kan i dag resultere i beskyldning om trygdebedrageri. Dersom en er nær grensa, vil faktisk en forskyvning i utbetaling kunne føre til at en kommer i en slik situasjon. Dessuten er det mye kjekkere overfor  "omverdenen " å kunne si: - Ja, jeg arbeider mye i en periode nå for jeg er bedre enn på lenge. Jeg tjener mer, og staten tjener faktisk også på det.

Motargumentet som vil komme, er at en reduksjon i fribeløpet vil være en inntektsreduksjon for dem som har aller minst. Og det er klart, dersom det finnes uføre med minstepensjon som i dag tjener mellom 30 000 og 75 000 kr, vil de få lavere samlet inntekt. Men jeg har problemer med å se at det kan gjelde så mange.  Om en mener at minstepensjonen er for liten, får en heller regulere opp denne. Å ha et høyt fribeløp for å sikre uføre en viss minsteinntekt, mener jeg i prinsippet er selvmotsigende.

Mer detaljert argumentasjon, finnes på innleget her på verdidebatt .no fra mars som det er vist til i innledningen her.

PS. Som KrF'er er det kjekt å kunne støtte et forslag fra regjeringen. Realiteten er alltid viktigere enn partipolitikken!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt