Verdidebatt

Himmelbrødet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Manna

Ja, slik står det faktisk beskrevet i Bibelen når Herren sier til Moses i 2.M.16.28-31; Hvor lenge vil dere nekte å holde mine bud og mine lover? Kom i hu at Herren har gitt dere sabbaten. Derfor gir hn dere på den sjette dagen brød for to dager (altså både for den sjuende og den åttende dag) Ingen skal forlate sitt sted den sjuende dagen, Israelittene kalte det manna*. Det liknet korianderfrø og var hvitt, og det smakte som honningkake.

Siste vers viser til ordet manna med en forklaring til ordet i min databibel, manna på hebraisk = hva er det? Ja, hva er det? Etter forklaringen på hva ordet betyr på hebraisk henvises det til vers 15, men for å få med seg hele saken var det missnøye i Israels barns leir og de hadde gått en stund og knurret og murret mot Herren fordi de ikke hadde mat så de kunne spise seg mette, men Herren som hadde hørt på dem ba dem si til dem at mellom de to aftenstunder skal der e få kjøtt å ete, og i morgen tidlig skal dere få ete dere mette på brød.

Da det så var blitt kveld, kom det vaktler og dekket leiren. Og om morgenen var det et lag av dugg rundt omkring leiren. Da duggen gikk bort, se da lå det utover ørkeen et fint, kornet lag, som fint rim på jorden.

Det er nå vi kommer til vers 15: Da Israels barn så det, sa de til hverandre: (Manna?) Hva er det? - for de visste ikke hva det var. Da sa Moses til dem: Det er det brød Herren har gitt dere å ete.

Verset henviser til NT og Joh.6.31, men jeg tar med foregående vers også: De (folket på andre siden av Tiberiasjøen) sa til ham (Jesus): Hva tegn gjør du da, så vi kan se det og tro på deg?

Dette spurte de om fordi Jesus oppdaget at de søkte ham, ikke fordi de så tegn, men for å spise seg mette, og Jesus sa til dem: Arbeid ikke for den mat som forgår, men for den mat som varer ved til evig liv, den som Menneskesønnen skal gi dere. For på ham har Faderen Gud satt sitt segl. De spør så: Hva skal vi gjøre for å gjøre Guds gjerninger? Jesus svarer dem: Dette er Guds gjerning at dere skal tro på ham han har sendt.

Det var etter dette folket spurte etter tegn så de kunne tro på ham og sier videre: Våre fedre åt manna i ørkenen, slik står det skrevet: Brød fra himmelen gav han dem å ete.

Salm.78.24:Han lot mannaregne over dem til føde, og gav dem korn fra himmelen - her er korn fra himmelen forklart som englebrød, Salm.105.40 kaller det himmelbrød.

Men forklaringen Jesus fortsetter å gi folket på den andre siden av Tiberiasjøen er dette: Sannelig, sannelig sier jeg dere: Moses gav dere ikke brødet fra himmelen. Men min Far gir dere det sanne brød fra himmelen. For Guds brød er det som kommer ned fra himmelen og gir verden liv.

De sa da til ham: Herre, gi oss alltid dette brød.

Men hva var det egentlig dette himmelbrødet besto av, og hva mente Jesus da han sa at Moses ikke gav dem himmelbrød, men at det var Faderen som gav dem det sanne brød fra himmlen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt