Verdidebatt

en farveklatt har tatt farvell

Det er en åpnere kirke jeg arbeider i nå enn for 25 år siden. Den gang tilhørte jeg mindretallet. bl.a i homofilispørsmålet. Mye har endret seg siden den gang, heldigvis.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har en åpen folkekirke i kongeriket. Siden Oslo på mange måter er trendsetter, også i i kirkelig sammenheng er det viktig å følge med på hva som skjer nettopp her. Mange ansatte opplever at det er viktig å lytte til grasrota. Den lokale menighet må være en del av nærmiljøet og ikke fjerne seg fra medlemmenes virkelighet.Og ansatte må kunne prøve og feile. De må ha en viis tabbekvote.

Det hadde Einar Gelius som nå har hatt sin avskjedsgudstjensteneste i Vålerenga kirke. Og som ventet ble det stor mediadekning da han tok farvell. Kanskje kan han komme tilbake i en «lightutgave» om noen år? Men det vanskelig å tenke seg venn og kollega Einar i en «lightutgave.» Vi trenger fargeklatter i Oslo bispedømme, som for mange oppleves som heller grått. Det er mange dyktige prester, men mange er mer foreningssektetærer for den indre krets enn virkelige folkekirkeprester.

Den norske kirke er gift med ekteskapet, dvs. de autoriserte kirkelige ordninger som er vedtatt av kirkemøtet. Men den må aldri glemme menneskene den er satt til å tjene som ønsker å benytte seg av ritualene. Av den grunn er det nødvendig å åpne opp for et større mangfold og ha mot til å tenke annerledes om folkekirken for å tilpasse den tiden vi lever i. For det er fullt mulig å tenke seg tro uten tilhørighet og fellesskap. De fleste klarer seg tilsynelatende bra uten folkekirken, men en kirke som ikke lever i nåtiden og lytter til det som rører seg i samfunnet, vil på sikt ikke overleve. Derfor er tiden overmoden for å tenke nytt og utradisjonelt om det å være kirke. Til det trenger vi fargeklatter som våger å tenke høyt og liker å provosere - i kjærlighet til kirken!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt