Marianne Lystrup

28

Rosa tvang

Publisert: 25. aug 2009

Noen sier at det er fordi Kronprinsesse Mette-Marits yndlingsfarge er blå, at prinsessen hennes ikke går med rosa klær.

I sommer fikk avislesere se bilder av kronprinsbarna og hvalpen familien har fått. Ingrid Alexandra hadde på seg mørkeblå jakke. Og da barna ble fotografert i forbindelse med jula 2007, satt både hun og lillebror Sverre Magnus i nøkterne skjorter av blårutet stoff.

Men andre «prinsesser» i dette kongeriket kles opp i rosa. Ja ikke bare klærne skal være rosa. Småjentene dynges over av rosa effekter enten det er sykler, sekker, leker, sportsutstyr eller bøker. Selv de tøffeste jentene, som vil drive med skating, ender gjerne opp med rosa rullebrett.

Jentebibel. Og hva synes du om å få presentert Bibelen i gutte- og jente-utgave? «Barnas Bibel for jenter» står med rosa kant i bokhandelen. Dette er en samling der de hyppigst gjengitte historiene fra Bibelen er gjenfortalt av Sarah Toulmin og illustrert av Kristina Stephenson. Hermon forlag er norsk utgiver.

Og sannelig, der står det en «Barnas Bibel for gutter» også. Samme forfatter og samme illustratør, men denne gang med blå kant. At innholdet også er det samme, registrerer jeg med en blanding av tilfredshet og skuffelse. Det er jo bra at bibelfortellingene formidles likt til gutter og jenter. Men når man presenterer bøkene på denne måten, kunne det vært interessant å se hvordan utgiverne hadde tenkt seg at forskjellene skulle arte seg. Her kan man fritt la alle stereotype fordommer blomstre, og se for seg utbroderingen av kampen mellom Josef og brødrene hans i guttebibelen, mens jentene kunne få lese om Ruts grensesprengende trofasthet, Martas offervilje og Jomfru Marias lydighet.

Ja, det kunne vært interessant, men jeg er glad vi slipper.

Hevne. Den er litt overraskende denne voldsomme rosa bølgen. Skjønt det er vel bare den samme gamle generasjons-leksa. Nå vokser barnebarna til 68-generasjonen opp, og barna som fikk en barndom i unisex-klær og hadde mødre som insisterte på å være frigjorte, har vel ett og annet å hevne. Og næringslivet er entusiastisk med på notene.

Fellesskap. Psykologiprofessor Hanne Haavind sier til Aftenposten at den mest rosa alderen er mellom fem og sju år. Gjennom den skapes tilhørighet og jentefellesskap. Samtidig tror hun ikke denne rosa perioden betyr noe for hvordan barna blir senere.

Det er en overraskende konklusjon. På alle områder ellers blir vi jo fortalt at de første barneårene er umåtelig viktige for hvordan vi blir siden i livet. Og hva er «tilhørighet og jentefellesskap» hvis ikke det setter spor etter seg? Kunne man dessuten tenkt seg andre typer fellesskap å bygge tilhørighet på? Noe som ikke i samme grad beredte grunnen for den kjønnsdelingen i samfunnet som vi siden bruker mye energi på å bryte ned? Noe som ikke feide banen så vidåpen for skjønnhetsindustriens framstøt etter hvert som de rosa småjentene vokser til? Hvorfor er det for eksempel sånn at så mange kvinner ikke synes de kan vise seg offentlig uten en maske av sminke?

Slippe unna. Vi har fortsatt et kjønnsdelt arbeidsmarked. I tillegg er det fortsatt menn som regjerer på toppene. Noen av oss mener at dette gir grunn til å prøve å få til en endring. Og man må begynne tidlig. Alle barn bør ha tilgang til klær og farger som stimulerer dem i leken. Forklaringen om at alle jenter elsker rosa og at det er de selv som ønsker å kle seg som små prinsesser, holder ikke mye vann. Her er det tunge påvirkningskrefter i sving.

Det er interessant at de virkelige prinsessene her i landet later til å slippe unna prinsesseindustriens klør. Årsakene vet vi ikke, men vi skal ikke se bort fra at det ligger en bevisst kjønnspolitisk holdning bak. Og kanskje en preferanse for blått.

Kommentar #1

Tania Randby Garthus

69 innlegg  661 kommentarer

Noen liker blått og andre liker rosa...

Publisert rundt 12 år siden

Mine døtre har ikke blitt påtvunget noe hjemme men har selvfølgelig samme tilgang på handelstandens tilbud som alle andre barn.

Når vi opplever at den yngste datteren er rosa-jente helt frivillig og at hun elsker å pynte seg både med  "tatoveringer", smykker og kjoler konstaterer vi med undring at vår lille "jåleberte" er slik - av den enkle grunn - at hun elsker å pynte seg og se vakker ut - akkurat som mormor.

At mor og søster står undrende på sidelinjen og aldri har kjent samme behov for pynt og rosastæsj sier vel bare noe om at vi er skapt forskjellig. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så. Ikke er det mye å bekymre seg for heller.

Å være rause med hverandre og tillate at vi velger forskjellig i forhold til ytre uttrykk synes jeg heller er en berikelse. Et problem blir det den dagen det ene uttrykket opphøyes som bedre enn det andre. Da stigmatiseres de som velger "feil".

Ensretting i forhold til klesdrakt, utseende og kroppsfasong er selvfølgelig uheldig.

Vi mennesker er skapt forskjellige og skal også få lov til å være det. Derfor håper jeg at Mette-Marit - hvis hun noen gang får en rosajente - lar henne få lov til å kose seg med yndlingsfargen sin.

Kommentar #2

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

RE: Noen liker blått og andre liker rosa...

Publisert rundt 12 år siden

 

25.08.09 kl. 18:52 skrev Tania Randby Garthus:

vår lille "jåleberte" er slik - av den enkle grunn - at hun elsker å pynte seg og se vakker ut - akkurat som mormor.

At mor og søster står undrende på sidelinjen og aldri har kjent samme behov for pynt og rosastæsj sier vel bare noe om at vi er skapt forskjellig. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så. Ikke er det mye å bekymre seg for heller.

Å være rause med hverandre og tillate at vi velger forskjellig i forhold til ytre uttrykk synes jeg heller er en berikelse.

 Godt sagt, Tania! :)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere