Øyvind Woie

76

17. festen på vei ut av bedehuset?

De tradisjonelle 17. mai-festene i bedehus og kirker forgubbes og avlyses. Hvorfor? Bør de fornyes, eller kan de med fordel dø en stille død?

Publisert: 15. mai 2011

Professor Olaf Aagedal ved Diakonhjemmets høgskole har forsket på bedehustradisjonen. Han tror de tradisjonelle bedehusfestene på 17. mai-kvelden er på vei ut.

– Jeg tror det springer ut fra at det tidligere var vanlig med dansefester på kvelden på 17. mai. Da ville bedehustradisjonen ha et alternativ. Jeg tror det er på vei ut. Enten blir det privatisert hvor man samles hjemme hos seg selv eller i private fester, sier Aagedal til Vårt Land.

Han mener det er behov fornyelse av tradisjonen.

– Nå kommer 17. mai-frokoster i stedet for. Dette er en dag hvor folk har lyst å gjøre noe sammen med andre. For den som føler at man ikke har noen å være sammen med, oppleves dagen trasig.

Hva er dine erfaringer? Feirer du 17. mai på bedehuset? Bør vi holde liv i tradisjonen?

Kommentar #1

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Har det vært en lang tradisjon?

Publisert over 10 år siden
Øyvind Woie. Gå til den siterte teksten.

Hva er dine erfaringer? Feirer du 17. mai på bedehuset? Bør vi holde liv i tradisjonen

Selv som barn i ett "bedehusmiljø" kan jeg egentlig ikke huske at vi pleide å være der på kvelden.

I Oslo går jo toget i sentrum kl 10-13, så kan vel ikke helt se at folk skal ha tid til en frokost før toget? Etter 17 mai toget arangerer vel stort sett alle skolene aktiviteter for barna og de som måtte ønske å komme.

Nå skal ikke jeg ødelegge ideene for andre, 17 mai frokost er veldig koselig og mange steder starter kanskje toget kl 11 slik at man har tid til frokost. I såfall er det en god ide, selv om man skal være klar over at mange syns 17 mai er en fin dag å være ute på, så piknik er i ferd med å bli veldig populært!

Jeg anbefaller 16 mai feiring i steden, som ett alternativ til utelivet! Alternativt ett fellesarangement der man går i borgertog sammen å avslutter med samling på bedehuset. Mange liker jo å gå i tog uansett alder, og da har man noen å gå sammen med:)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere