Verdidebatt

Verdighet på sykehjem: Bleiene koster!

Hver krone teller. "Se her!" lyder oppslaget på sykehjemmets lintøyrom, så følger prislisten for bleier: Tena lady kr. 1,50, Tena flex kr. 3.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er prisen pleieren må ha i tankene når hun vurderer om et menneske som har mistet kontrollen over sine kroppsfunksjoner, trenger et skift.

I en kort, men tankevekkende artikkel på baksiden av Klassekampen tirsdag 3. mai, reflekterer sykepleier og fagbokforfatter Lillevi Berg Kristoffersen, omkring de store og de små pengene. Jeg synes hennes tanker fortjener en større leserkrets.

Disse pengene skal vi finne, lovet daværende byrådsleder i Oslo i 2009. Og han fant dem! 600 millioner lånte kommunen for å dekke opp overskridelsene i Holmenkollen. Den endelige summen ble to milliarder. (...) Nå skal fire kampfly kjøpes for 4,8 milliarder kroner. Det finnes sikkert gode argumenter for både hoppbakker og kampfly, sier Berg Kristoffersen, men spør: Hvorfor har ikke argumenter til fordel for gamles verdighet samme gjennomslagskraft?

I helgene er bemanningen minimal. Tre pleiere har ansvar for 19 hjelpeløse, demente og syke. Hvis alle skal stå opp til frukost kl. 9 - halv-10, et krav fastsatt av regjeringen, blir det snaut 15 minutter på hver. 15 dyrebare minutter til bekken, toalettbesøk, vask, tannpuss, frisering, barbering og påkledning. Til stell av liggesår, bleieskift, pussing av briller, justering av høreapparat. Er du frisk kan du rekke det. Men på sykehjemmet bor de skrøpeligste av oss. Svekket av livets gang beveger de seg langsomt, glemmer fra det ene øyeblikket til det neste, ser og hører dårlig. De har forkalkede ledd, skjelvende fingrer og forvirrede sinn. (...) Alle store sykehus har en kommunikasjonsdirektør med en egen avdeling med rådgivere. Hva skal et sykehus med det? Oslo universitetssykehus har en profilansvarlig, en designer som sørger for at sykehusets visuelle profil "er under utvikling og blir fortløpende oppdatert". Sykehus drives som produksjonsbedrifter som konkurrerer i et marked. (Mens kvinner strikker ørsmå ulltepper, luer og sokker til for tidlig fødte barn, plagg som aldri finner plass på noe budsjett.  (...)  Noen penger stilles det ikke spørsmål ved, andre "finnes ikke". Noen renner ut, andre er "farlige" på bruke; de er inflasjonsdrivende. Du må være økonom eller statsminister for å forstå det.

Lillevi Berg Kristoffersen stiller spørsmålet: Hvorfor har ikke argumenter til fordel for gamles verdighet gjennomslagskraft? Jeg håper at flere enn meg kjenner på lysten til å rive ned prislistene på sykehjemmene, og sette opp en ny plakat med klar beskjed: Tørr bleie - med en gang!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt