Verdidebatt

Israelsk historiker advarer Vesten

Den høyt respekterte israelske historikeren Benny Morris (BM) begynte sin akademiske løpebane som en ytterliggående advokat for israelsk venstreside. Han ville akseptere de fleste palestinske territoriale krav. I denne fasen ble professoren stadig brukt som sannhetsvitne av vår tidligere statsminister Kåre Willoch når han uttalte seg i norske medier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det siste tiåret har Benny Morris, i likhet med mange andre «peaceniks», innsett sin feiltakelse og forstått at palestinerne ikke er genuint interessert i fred. De har hengitt seg til målet om utslettelse av Israel.

I en artikkel i «The National Interest» i forrige uke beklaget BM at så mange vestlige og israelske intellektuelle, ikke hadde fått en sann erkjennelse om den alvorlige politiske situasjonen landet er i. Han kritiserte unge israelske venstrefolk som har oppfordret til umiddelbar opprettelse av en palestinsk stat, noe som kan bety slutten for Israel. Han skriver:

Palestinernes strategi er enkel, og overraskende mange vestlige medier og politikere har latt seg dupere av den. På grunn av den demografiske trussel som et arabisk flertall i en jødisk stat vil representere, og på grunn av internasjonalt press for palestinsk selvbestemmelse og slutt på Israels militære okkupasjon, vil israelsk opinion litt etter litt gi etter for kravet om en palestinsk stat. Den vil bestå av de territorier der palestinerne nå er i flertall, på Vestbredden, i Gaza og i Øst-Jerusalem. Israel vil til slutt motvillig trekke seg ut av disse territoriene uten å få politiske motytelser i form av troverdige sikkerhetsgarantier. BM sier at israelske peaceniks som utgir seg for å arbeide for fred, er løpegutter for Israels fiender, og at de faktisk truer Israels eksistens med sin pro-palestinske holdning. Straks palestinerne har fått sin stat uten noen begrensning i form av forpliktelser eller en fredsavtale, står det dem fritt å fortsette kampen og fullføre «begravelsen» av den «sionistiske entitet». Det har vært deres ultimale mål siden Israel ble opprettet i 1948. FN kan komme til å gi dem sin støtte. I september 2011 skal saken etter planen tas opp i FNs Hovedforsamling. Det blir spennende å se hvordan Norge stiller seg til forslaget om en palestinsk stat.

Både Kåre Willoch og alle oss andre bør fortsette å lytte til professor Benny Morris, så ikke palestinerne lurer Norge til å bli med i begravelsen. Israel fortjener å leve for å være den eneste sikre nødhavn for alle jøder i verden.

Roald Øye, Kristiansand

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt