Helge Simonnes

928

Skal fattige betale?

Publisert: 24. aug 2009

Vi vil i det lengste tro at de rødgrønne ikke mener at det er verdens fattige som skal betale for vår finanskrise.

Vi har i alle år argumentert for målet om en prosent av nasjonalinntekten i u-hjelp. Ikke fordi dette tallet i og for seg er så viktig, men fordi det konkretiserer prinsippet om at vi skal dele av vår velstand. Ut fra behovene kunne tallet gjerne vært høyere, men pengene skal jo også forvaltes godt.

Nå er Norge i ferd med å overoppfylle dette målet. Ikke fordi vi gir mer, men fordi nasjonalinntekten er gått ned som følge av finanskrisa. Men uendret bistand, vil prosenten bli 1,15, melder Avisenes Nyhetsbyrå.

Byrået mener å vite at dette vil bli brukt som argument for å kutte i u-hjelpen. Men mener man faktisk at finanskrisa skal betales av verdens fattige? Så dårlig vil vi nødig tro om de rødgrønne partiene. Erik Solheim står støtt om han hevder at poenget ikke er prosenten, men prinsippet at vi skal bidra i forhold til vår velstand. Og vi er fortsatt kjemperike i verdensmålestokk. Det er ikke noe større grunn til å bli prosentfundamentalistiske enn vi har vært i alle de år prosenten har ligget litt under 1,0.

Siv Jensen omtaler nå stadig vekk u-hjelpen som "gaver til diktatorer i Afrika". Men det er ikke noen riktig beskrivelse av den norske bistanden. Det aller meste kommer fattige til gode. Så kan vi diskutere hvor langsiktig og effektiv hjelpen er. Men at pengene trengs, det er det ingen tvil om.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere