Karin Riska

10

Gaza

Publisert: 23. aug 2009

Idag har jeg vært sammen med gode palestinske venner på Vestbredden. Barna i familiene jeg var sammen med skal begynne på skolen i morgen etter en lang sommerferie. Som i Norge har de gledet seg lenge, (ja dette er små barn), og nye skolesekker ble stolt vist frem. Etter besøket dro jeg på veien hjem innom Jerusalem mall, som er Jerusalems største kjøpesenter. Der var det mye folk og mye liv! Israelske barn og foreldre var ute og gjorde innkjøp til skolestart, og forventningene var å ta og føle på. Selv om det var noe kaotiske tilstander, likte jeg å kjenne på gleden og forventingene rundt meg. Da jeg kom hjem slo jeg på TV'n og så rapport fra forberdelse til første skoledag i Gaza. Det var noe annet. Pga blokaden har ikke skoler som ble ødelagt under krigen, enda blitt gjenoppbygget, og det er stor mangel på skolemateriell. Det er stor mangel på det meste. Jeg kjente en tristhet velle frem, det er sannelig ikke rettferdig at barn i Gaza ikke kan glede seg like mye over skolestart, som barn i Israel og på Vestbredden, eller i Norge for den saks skyld. En kan her gå inn i en diskusjon om en skal skylde på Hamas eller Israel, det er ikke min intensjon med dette innlegget. Jeg vil bare løfte frem barna i Gaza, fordi de fortjener noe langt bedre enn de har nå, og de er helt uskyldige i denne konflikten.

Her om dagen snakket jeg med en lærer i Gaza. De hadde nettopp hatt besøk av en som hadde et kurs om traume-behandling. Det var veldig kjærkomment, for som hun sa til meg; "du vet, alle i Gaza er traumatisert, og vi blir det igjen og igjen." Dessverre er det sant, og vi som står på utsida kan diskutere oss gule og blå om hvem som har skylda, uten at det forandrer det faktum at traumene er massive, og menneskene lider, på dette lille tettbebygde, innestengte landområdet. Ressursene de får inn er så få at de blir utrolig takknemlig når en person kommer utenfra og har et kort kurs på et par dager, som kan gi dem noen flere redskaper og takle de pågående krisene med. For tro ikke at nye kriser ikke stadig kommer, selv om det ikke er full krig for tida, og media ikke har så mye søkelys på området nå. Ved siden av blokaden av grensene inn mot Gaza, som Israel opprettholder for å straffe Hamas, (det må her nevnes at Israel slipper inn nødvendige medisiner og matvarer), er spenningen fortsatt stor mellom Israel og Gaza. For ikke å snakke om de interne kampene, som stadig pågår, og blir verre og verre.

Ramadan, muslimenes fastemåned startet igår. I den forbindelse mante en av Hamas-lederne palestinerne om å jobbe for palestinsk enhet, og fred mellom palestinerne. Fred med Israel ble ikke nevnt. Nå har vel aldri Hamas vært noen ivrig tilhenger av fred med Israel. Det er allikevel trist å konstatere at fred mellom israelere og palestinere synes å være noe både israelske og palestinske ledere i praksis har gitt opp, ikke vil ha / eller ikke har tro på. Som en palestiner sa til meg igår; slik situasjonen er nå kan vi bare glemme fred med Israel. Ikke minst er dette trist nettopp pga at enda en generasjon barn vokser opp i en krigshverdag. Jeg håper dagen da vi kan si at nå har det snudd, nå går det mot fred for israelere og palestinere, er svært nær, og det håpet nekter jeg å gi opp!

Kommentar #1

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Ja, hvem hjelper barna i Gaza?

Publisert over 12 år siden

I flere tiår nå har barna og de unge i Gaza blitt misbrukt av de som til enhver tid har kontroll og legger politiske føringer....i de senere år har det vært terrororganisasjonen Hamas.

Verdenssamfunnet har misbrukt enhver anledning til å hjelpe det misbruk av barn i det politske islamistiske spillet som pågår.  Norge og verdenssamfunnet pøser inn penger ..som nå...når Hamas endelig fikk ertet på seg militærkjempen Israel....det var et under at ikke flere ble drept i det tettbefolkede Gaza.  Problemet er imidlertid at dette var av Hamas en velkalkulert provokasjon der de faktisk håpet på maksimal død og fordervelse...og et nærvær av media...som ville bidra mer i konflikten enn kuler og krutt til om mulig å forringe og forminske støtten til Israel.    Men...ingen stiller krav til Hamas om å få en stopper for en politikk som tar livet av et eventuelt Palestina's fremtid.                                                                                                                               Det at barna mangler skolebøker er nå en ting, men når skolehverdagen allikevel er et ledd i indoktrineringen av den kommende generasjons hat til Israel der også barna er en del i kampbildet,  så burde flere verden over reagere og legge et press på dette misbruket av barna og de unge.

Det er riktig som du observerer at fred mellom Fatah og Hamas er mer en nok på blokken for en god stund fram over, selv om de begge er enige om det neste som allerede har vært på blokken lenge...å fjerne staten Israel fra kartet...

Her er litt bakgrunnsstoff

http://www.horowitzfreedomcenter.org/

Det forundrer meg og at særlig venstresida i Norge og palestinske organisasjoer som har sine røtter i nazi-muftien Amin Al Husseini videreført gjenom Arafat..se denne linken...

http://tellthechildrenthetruth.com/

Fred i dette området kan vi kanskje både se langt etter og vente lenge på, men jeg er enig med deg i at barna og de unge må vi kjempe for skal få slippe mer død og fordervelse fra sine nærmeste politiske aktører.

 

Kommentar #2

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Trist, men slik er det.

Publisert over 12 år siden

 

Interessant innlegg, Karin.

Undertegende har vært med på flere debatter med beslektede temaer her på bloggen. Jeg opplever at jeg har det litt slik som deg. Glad i Israel, og trist over palestinermes bokstavelig talt håpløse skjebne. Det triste med debattene, er at det stadig dukker opp argumenter (debattanter) som i Guds navn forsvarer undertrykkelsen av palestinerne, og at det er ubibelsk å argumentere for og enda verre arbeide for fred mellom partene. Når ensporetheten og fanatsimen er slik her i Nroge, er det lett å tenke seg hvordan ytterfløyene i den aktuelle konflikten gjør alt de kan for å hindre at barna i Gaza en dag kan få glede seg over å få ny skolesekk og lykkelig gå til / på en velfungerende skole.

Det forundrer meg ikke om du kan komme til å få sterke irettesettelser for å "snakke negativt om Israel" selv med en så innlysende kristenhumanistisk innfallsvinkel og tematikk som i ditt innlegg "Gaza."

Lykke til med ditt meningsfylte arbeid blent isrelere og palestinere.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere