Verdidebatt

En muslim peker på veien til fred

Kairos-dokumentet ”Et ord i rett tid” ble publisert i 2009. Bak utgivelsen stod de fleste palestinske kristenledere. De skriver at den israelske okkupasjonen er årsaken til palestinernes lidelser. Bishara Awad, presidenten ved Bethlehem Bible Co

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En muslim peker på veien til fred i Midtøsten.

Kairos-dokumentet ”Et ord i rett tid” ble publisert i 2009. Bak utgivelsen stod de fleste palestinske kristenledere. De skriver at den israelske okkupasjonen er årsaken til palestinernes lidelser. Bishara Awad, presidenten ved Bethlehem Bible College uttrykte det slik: «Okkupasjonen er det saken egentlig dreier seg om.» Dette ser ut til å ha blitt den rådende oppfatning også blant norske kristenledere: Okkupasjonen av «Palestina» må opphøre før det kan bli fred mellom de to folkegruppene.

En respons på denne overfladiske forståelsen av årsaken til konflikten har kommet fra uventet hold. Mosab Hassan Yousef (MHY), sønn av en av grunnleggerne av Hamas og forventet arvtaker etter sin far i lederskapet har skrevet om sitt brudd med terroristorganisasjonen og om sitt nye, radikale syn på årsaken til konflikten. I boka «Sønn av Hamas” (2009) forteller han om sin personlige utvikling før og etter bruddet.

Avhopperen beskriver sin forvandling fra å være en ytterliggående muslimsk Israel-hater til å bli en overbevist kristen. Han var oppdratt av sine foreldre til å hate både jøder og staten Israel, men fikk en overveldende opplevelse da han leste Bergprekenen og traff kristne venner i en bibelgruppe i Jerusalem. Deres kristendom var annerledes enn den han hadde møtt i de palestinske menighetene i Ramallah og ellers i de okkuperte områdene. «Dette jeg nå opplever er ekte saker», skriver han. «De kristne jeg hadde sett tidligere var ikke noe annerledes enn tradisjonelle muslimer. De bekjente seg alle til en religion de ikke levde ut i praksis». De fokuserte på Israels «ulovlige okkupasjon» og ventet på neste intifada. Forfatteren lever nå i eksil i USA.

Han ønsker å formidle sin nyvunne tro til sin egen kultur: «For jeg innså at okkupasjonen ikke var hovedårsaken til vår lidelse. Vårt problem var større enn både armeer og politikk.» Han innså at israelerne ikke var hans fiender, heller ikke Hamas. Han skriver: «Jeg forsto at fiender ikke kan defineres ut fra nasjonalitet, religion eller hudfarge. Dette innebar at jeg kunne elske hvem som helst. Den eneste virkelige fienden fantes inni meg».

«Sannhet og tilgivelse er eneste løsningen. Utfordringen er å være modig nok til å omfavne den». Løsningen har faktisk vært proklamert i snart 2000 år, helt siden Bergprekenen ble holdt: «Elsk deres fiender, og be for dem som forfølger dere!»

Det er løfterikt at en muslim har vært i stand til å se og omfavne denne løsningen. Det gir håp om fred i Midtøsten. Det gjør ikke kristenledernes budskapet i Kairos-dokumentet, som er sterkt preget av uforsonlighet både overfor jøder og den lovlig opprettede israelske stat. Dette dokumentet lovpriser likevel norske kirkeledere.

Roald Øye, Kristiansand

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt