Hyttefolket

Olav Hilstad (snart 11) er alltid beredt. Da koronaviruset kom, dro han rett ut i skogen og bygget seg hytte.

Reportasje

I Rælingens dype skoger har tre gutter bygget et tilfluktsted av granbar, kvist og stokker. Et skilt spikret opp på en trestamme forteller at navnet er «Hiet», mens tre bokstaver – M, O og O – røper at det er Martin, Olav og Oscar som holder til her.

«Ikke ødlegg» (sic.), står det i imperativform nederst i høyre hjørne.

– Det å være speider er ikke bare å gå på speidermøte en gang i uka, men det er å være beredt. For eksempel var det viktig å komme ut i skogen med én gang når koronaen kom, sier Olav Hilstad (snart 11 år).
Han og kameratene har ikke trosset noe hytteforbud. Derimot løste de brakke- sykeproblemet med å bygge en flunkende ny hytte – i egen hjemkommune, såklart.

Nå har vi tatt kontakt med Hilstad for å få gode råd. Som speider er han nemlig ­beredskapsekspert.

– Dere har «alltid beredt» som slagord. Hva betyr det egentlig?

– Å være beredt er å være klar. Man er liksom klar for å ta de utfordringene som kommer, forklarer Hilstad kort og konsist.

Det ble på en måte en vane. Jeg sov kanskje 50 netter før sommerferien og 70 etter sommerferien.

—   Olav Hilstad om å ta uteliggermerket.

Uteligger

Merkene på speiderskjorta forteller at han er av den hardbarkede sorten: På venstre arm har han uteliggermerker, bevis på at han i fjor sov 120 netter ute – fortrinnsvis i en rottingsofa på verandaen.

– Det ble på en måte en vane. Jeg sov kanskje 50 netter før sommerferien og 70 etter sommerferien. Det var litt rart, når sommerferien kom, og du plutselig kunne sove inne.

Han har også sovet i skogen med ­fetteren sin, og i hagen med faren og de to søstrene sine.

– Er det dette man lærer i speideren: Å overleve under litt tøffe forhold?

– Du lærer egentlig mest hvordan du skal gjøre ting. Sånn som når du sover ute i sovepose, lærer du å bo under tøffe forhold. Når det regner og det er masse vind, så er det tøffe forhold.

Rådyrpatruljen

Hilstad har vært med i speideren siden starten av 3. klasse. Først hørte han til de yngste, til det som heter «flokken». I fjor høst var han aspirant, og nå er han tatt opp i «troppen». Da hører han også til en patrulje: Rådyr-patruljen.

– Alle patruljene har et dyrenavn. Vi har en «peff» som er patruljeleder, og en «ass» som betyr assisterende leder, forklarer han.

– Har du lært noe i speideren som gjør at du er forberedt på koronaen?

– Ja, jeg har jo lært mye der. Det er på en måte det at du lærer å være klar for alt som kommer.

– Hva er det dere gjør i speideren egentlig?

– Vi er i skogen og gjør gøye ting. Vi lærer å overleve i skogen.

---

Hva gjør koronakrisen med oss?

---

Skogens anarki

Da Rælingen ble korona­stengt, var skogen det åpenbare stedet å dra til.

– Hytta er ganske kul, sier Hilstad, og forteller at de tre kompisene gjør mye av det samme som i speideren når de er på hytta.

– Vi spikker og sånn.

– Hva er det du liker med å være i ­skogen?

– Jeg kan ganske mye om skogen, også er det veldig gøy å være i skogen. Der er det ikke regler, det er ikke sånn ‘ikke løpe der’, ‘ikke bygg hytte der’, ‘ikke gjøre det’. Du kan finne på det du vil.

– Kan du bo i hytta hvis det skulle bli krise?

– Vi har tenkt på det, at vi kan sove her. Det er stort nok til det, men det er bedre å sove hjemme. Men jeg har ligget ute to netter etter at koronaen kom. Jeg sov med han ene kompisen min på trampolina en natt, og en gang sammen med søstera mi ved husveggen.

Du må gjøre flere ting, så jeg tror det tar tid å få merket.

—   Olav Hilstad om Speiderens nye koronamerkene.

Nye merker

Speiderne må nå drive med det som heter hjemmespeiding – de kan for tiden ikke treffes som patruljer – men forrige uke hadde de videochat en kveld. Da fikk Hilstad vite om noen helt nye merker.

– Speideren fortet seg å lage koronamerker, røper han, og sier det finnes forskjellige merker for forskjellige aldersklasser.

– Du må gjøre flere ting, så jeg tror det tar tid å få merket. Men det var også et der du måtte sove ute, og det har jeg gjort allerede.

– For du har tenkt å ta de?

– Ja. I hvert fall det uteliggermerket.

Holder avstand

Smitteverntiltakene som Hilstad følger, er først og fremst at han holder avstand. Kompis og hyttemedeier Oscar har også ei søster, så Hilstad og lillesøsteren Thea, er mye sammen med de to.

– Også er jeg også med Martin, men det er bare ute.

– Da koronaen kom: Var det noe du ikke var forberedt på?

– Nei, jeg er litt usikker på det. Tror ikke det var noe. Altså, jeg hadde jo alt jeg trengte og sånn. Jeg var beredt.

– Hvordan er det å være barn nå for tiden?

– Det går greit. Det kan bli litt kjedelig bare, at du ikke kan treffe så mange, og at du ikke kan be med folk hjem. Men det går fint, det er noen som har det verre.

– Er det noe du gjør nå som er annerledes enn vanlig?

– Jeg bygger jo hytte, også sykler jeg veldig mye nå. Men det kan også ha noe med det at jeg har fått ny sykkel.

---

Dette er koronamerkene

  • For å bremse spredningen av koronaviruset, har Norges Speiderforbund laget egne koronamerker.
  • Flere steder i landet har speidergruppene bestemt at de også skal dele ut merker til folk som ikke er speidere. For eksempel har speiderne i Åfjord kjøpt inn og vil dele ut merket til alle barn og unge i kommunen som gjennomfører merkekravene.
  • Det finnes dessuten egne motivasjonsmerker for digitalspeiding og hjemmeleir. For å få det siste, må du anlegge speiderleir hjemme, og overnatte for eksempel i hagen, i hengekøye på verandaen, eller under spisebordet.
  • Under kan du lese om hva de forskjellige aldersgruppene må gjøre for å få koronamerkene.
  • Kilde: Norges Speiderforbund.

---

---

Krav for bevere (1.-2. klasse)

  • Lær om hvordan vi kan unngå å spre smitte til andre, blant annet gjennom god hygiene.
  • Lær deg å vaske hendene riktig med såpe og vann, og øv deg på å huske å gjøre det når du kommer hjem, når du har vært på do, før du skal spise eller lage mat og når du skal møte noen andre.
  • Tegn en hyggelig tegning til noen som er ensom eller kjeder seg hjemme. Husk hygienereglene når du arbeider!
  • Bruk kroppen aktivt minst én time hver dag og minst to timer hver dag i helgen, aller helst ute, i minst én uke.
  • Prøv ut en aktivitet sammen med en venn hvor dere ikke er i nærheten av hverandre.

---

---

Krav for småspeidere (3.-4. klasse)

  • Lær hva en epidemi og en pandemi er, og lær om hvordan vi holder oss selv friske og unngår å smitte andre, for eksempel gjennom god hygiene, karantene og stenging av offentlig steder og arrangementer.
  • Lær deg å vaske hendene riktig med såpe og vann, og venn deg til å gjøre det når du kommer hjem, når du har vært på do, før du skal spise eller lage mat og når du skal møte noen andre.
  • Lag pynt eller noe annet som kan gis til noen som er i karantene. Husk hygienereglene når du arbeider!
  • Prøv ut to-tre nye fysiske aktiviteter, og gjennomfør dem i minst én time hver dag, inne eller ute, i minst én uke.
  • Ha flere aktiviteter sammen med en venn eller noen i familien uten at dere er nære hverandre, for eksempel på telefon, videosamtale eller lignende.

---

---

Krav for speidere (5.-10. klasse)

  • Lær om smittevern og karantene.
  • Praktiser de vanlige anbefalingene for å unngå smittespredning, som håndvask, bruk av lommetørkle og vise hensyn ved hosting og nysing, holde god avstand med mer.
  • Finn ut hvordan du kan gjøre dagen hyggeligere for familiemedlemmene som må holde seg hjemme over lang tid, og gjør det.
  • Gå, sykle, padle eller liknende til et nytt sted hver dag eller studér forandringene i naturen, ta naturbilder eller liknende i minst én uke.Hvis du ikke kan gå ut, gjør noe aktivt og nyttig inne.
  • Legg ut noe oppmuntrende på sosiale medier. Praktiser nettvett og medievett: vær en god venn på nettet, vær kildekritisk og tenk over hva du deler.
  • Skriv dagbok om hva du har opplevd, gjort og tenkt i løpet av dagen. Ta med både positive og negative ting.

---

---

Krav for rovere (10. klasse og oppover)

  • Lær hvordan epidemier og pandemier utvikler seg, og hvordan utviklingen kan forebygges eller forsinkes. Lær om karantenereglene og pass på at du og de rundt deg respekterer dem.
  • Praktiser de vanlige hygienerådene for å unngå smittespredning.
  • Legg ut noe oppmuntrende på sosiale medier. Vis ro og vær en god venn og et godt forbilde, også på nettet. Tenk nettvett og medievett når du ser etter informasjon om pandemien på nett. Vurder hva du deler, og still kildekritiske spørsmål (hvem, hvorfor, hvordan, når og kilder).
  • Hold deg i aktivitet og prøv å oppleve noe nytt hver dag. Vær ute minst en time hver dag, og lenger på fridager. Hvis du ikke kan gå ut, gjør noe aktivt inne.
  • I tillegg velg og utfør to av følgende punkter:
  • Meld deg til tjeneste i Speidernes beredskap eller annen frivillig eller offentlig organisasjon.
  • Snakk jevnlig med noen du ikke snakker med så ofte på telefon, videosamtale eller lignende.
  • Skriv dagbok og beskriv hva du opplever rundt deg, og hva du har gjort og tenkt i løpet av dagen. Dette vil være interessant når krisa er over, både for deg og etterkommerne dine og for dem som skal forske på samfunnets respons.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje