Guttorm Ihlebæk

10

Viktig spørsmål fra Andreas Skartveit

Lørdag 09.04 skrev Andreas Skartveit en interessant analyse i VL's serie "Menn om mangt". Med utgangspunkt i VL-leder 04.04 og innlegg av Gunnar Stålsett i Aftenposten 03.04 spør han om hvor det er blitt av det eksklusive ved kristendommen.

Publisert: 14. apr 2011

Kristendommen "er ein religion som har slipt ned dei skarpe tennene han eingong hadde. Mange av oss vil sjå på dette med glede, som utvikling i sivilisasjon og kultur" skriver Skartveit, og fortsetter: "Men det finst nok dei som har vondt for å kjenne att sin gamle religion. Og som undrar seg på kvar det vart av Meisterens eksklusivitetskrav. Utanfrå sett er det i alle fall ikkje lett å følgje og forstå det som skjer."

Artikkelen er vel verd et studium. Selv om Skartveit av en eller annen grunn regner seg som "utenfor", og verdsetter økt toleranse og respekt for annerledes troende, har han likevel spørsmål til utviklingen. Predikantens og evangeliets ord fra Emmaus i Steinesvågen klinger ennå i ørene hans: "Eg er vegen, sanninga og livet. Ingen kjem til Faderen utan gjennom meg." Og han tenker på misjonsbefalingen der Jesus ber disiplene gjøre alle folk til disipler. Dette er et ekstremt krav om eksklusivitet på religionsmarkedet, skriver Skartveit, og "eg finn ikkje eit pust av "den respekt for annerledes troende" som leiarskribenten i Vårt Land kjenner til."

Skartveit spør: dersom eksklusivitetskravet blir tonet ned, "kva er då att?" Han peker på at den nedbygde religionen ikke er sterk nok til å hevde det gamle, uavkortede eksklusivitetskravet som "Kristus sjølv formulerte så sterkt. Denne religionen vil gjerne vere oppdatert og moderne, samtidig som han prøver å bere med seg den gamle bodskapen. Han seier som Ole Brumm: Ja takk, begge delar."

Takk til Kjell Skartveit for en utfordrende analyse!

Kommentar #1

Dag Øivind Vincent Østereng

37 innlegg  70 kommentarer

Viktig behandling av spørsmålet

Publisert over 10 år siden

Fikk lyst til å vise til en god artikkel av Torleiv Haus her på Verdidebatt av 3. mars som het nettopp "Kristendommens eksklusivitet." Den kan leses her, og anbefales.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere