Per Anders Hoel

20

Kveld med kløfter

Publisert: 20. aug 2009

Endelig på den politiske hovedscenen: Debattene om «Multikultur-Norge» og balladen om kristenfolket, verdiene og de rødgrønne.

Det var på tide. Fra kjellerstuen hørtes skattekrangel-lyden av TV2s direktesendte folkemøte med partilederne. Men det var fra stuefjernsynet den første motgiften til årets Jens&Jensen-valgkamp ble presentert.

Den kom fra NRK, som for første gang sendte en politisk TV-duell fra en moské. Dessuten viet kanalen den ferske grupperingen Kristenfolket, samt duellen KrF-Frp om kristenvelgere stor oppmerksomhet. Det ble en typisk historie om kløfter.

Dyrket Aps avstand.

Frontkollisjon blir resultatet når Norge IDAGs Bjarte Ystebø fra grupperingen Kristenfolket duellerer med «ytterligheten» Trond Giske. Og kirkeministerens sjeldne møte med en svært kritisk motpart utenfor det sentralkirkelige apprat, blir igjen en påminnelse om den dype avstanden det er blitt mellom Arbeiderpartiet og deler av Kristen-Norge.

Den vedlikeholdt Giske i går. Han valgte raskt valgkampteknikken: Bruke anledningen til å minne om seire (ekteskapslov) som kan då dukken dersom ikke Ap får støtte nok. Den argumentasjonen har vi hørt ofte – fra den materielle scenen. 

Og han gikk fort i nærkamp med om Frp virkelig kan bidra til å løfte kristne verdier: Er det nestekjærlighet å sette eldre foran skattelette? Hvorfor velger dere bare to saker - Israel og ekteskapslov?

Svarthvitt oppgjør.

Slike dueller kan fort bli det programskaperne kaller «godt TV». Da måtte valginnslaget hatt sjansen til å leve noen titalls minutter lenger. Og panelet burde vært forlenget med noen stemmer til.

Frp-topper - som Sylvi Listhaug - uttrykker seg mykt om dagen. Det gjorde hun også i duellen med KrF-nestleder Dagrun Eriksen om hvilke av de to partiene som kan gjøre best jobb for kristne velgere. 

Eriksen forsøkte å vri seg unna TVs svarthvitt-bilde med å slå fast: Kristenfolket er ingen entydig gruppe - mange spørsmål avgjør. Den påminnelsen kan være grei for både kristne, politiske duellanter og norske journalister.

Hyper-Raja.

Det skal mye til at alt går godt når temaet innvandring og integrering skal gjennomdrøftes av tre profilerte politikere på en snau halvtime. For valgkampen som helhet var anledningen likevel viktig.

Venstres Abid Q. Raja deltok i et kontinuerlig mesterskap i ivrighet. Ap-kandidat og utenriksminister Jonas Gahr Støre dyrket politisk kløft mer enn dialogen. Og Frps fremmedpolitiske grovarbeider Per-Willy Amundsen, unngikk råpopulisme da kamera sender ham rett til folk i stua.

Amundsen fossrodde førøvrig da forslaget hans om asylmottak i Afrika ble tema. «Dette er da ikke noen ferdige greier», sier han nå. 

Noe viktig annet.

Kveldens mest tankevekkende utsagn kom fra helt andre enn politikerne: Hvordan skaper vi det nye norske vi, spurte Bushra Ishaq, leder av Muslimsk studentforbund.

Den jobben handler om lederskap og politisk forbrødring. Og den diskusjonen var det ikke tid til hverken i går eller de nærmeste dagene. For nå er det valgkamp for fullt. 

Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Takk for god kommentar

Publisert nesten 12 år siden

Jeg vil gjerne takke Per Anders Hoel for en god kommentar. Den rødgrønne regjeringen har i fire år hatt et korstog mot kristne verdier, og de har undergravet ytringsfriheten. Jeg er på ingen måte sikker på om regjeringen til fulle har forstått hva de har provosert på seg, og hadde Klassekampen et intervju med meg forrige tirsdag hvor jeg snakker om sprengkraften saken om reformen "Felles ekteskapslov" har. Mitt innlegg Kristne må stå sammen for ekteskapet kan også være en god korrigering av advarslene fra Helge Simonnes mot FrP. KrF og FrP er det eneste partiene på Stortinget som kjemper mot reformen "Felles ekteskapslov".

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere