Verdidebatt

Nederland forbyr religionsutøvelse utover 1 time daglig.

-Har fått nok.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den nederlandske Regjeringen har etter lange høringer med partiene (og spesielt partiet - Partij voor de Vrijheid / Parti for frihet), endelig kommet frem til en ordning på den konflikten som har opptatt landet over lang tid. Frihetspartiets leder Geert Wilders, har over en lang periode vært svært profilet i hans "krig" mot Islam og omtrent alt muslimer gjør av religionsutøvelse i landet. Han er notorisk for sin aggressive holdning og har vært i retten mer enn èn gang for påstått hatkriminalitet.

I et intervju sier han:

-Ta en spasertur nedover gaten og ser hvordan dette går. Du føler at du ikke lenger bor i ditt eget land. Der er en kamp som pågår, og vi må beskytte oss. Før du vet om det, vil det være enda flere moskeer og kirker!

Nederland er kjent for sin svært sekulære og liberale politikk og denne nye loven skal beskytte landets borgere mot religiøst press og forkynning for å spesielt ivareta barns frihet, i et håp om å stoppe eller begrense den polariseringen som skjer i flere byer. Ett av argumentene er og at de rett og slett bruker for mye tid på religionen som ellers kunne bidratt til å skape verdier for samfunnet. Denne loven gjelder ikke høytider og begivenheter slik som bryllup og dåp. Loven gjelder heller ikke administratoriske og akademiske formål.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg sier at det ikke er mulig å bare begrense èn religions frihet til utøvelse og stiller seg sterkt kritisk til hele den nye loven, men sier at å begrense ikke er det samme som å nekte og at det i så fall må skje overalt for alle religioner internt i landet. Det hele er en juridisk gråsone og panelet av dommere i Strasbourg kan ikke ta formelt stilling til dette før det blir anmeldt.

En representant for Regjeringen i Nederland sier:

- Det vil bli svært vanskelig å iverksette denne loven på et nasjonalt plan da vi mangler store ressurser til å gjennomføre den kontrolleringen som er nødvendig for å ivareta respekten til landets lover. Men planen er å opprette en egen instans som skal vurdere kirkene og moskeenes egeninnsats og måle tid ved å forkle seg som sivile religionsutøvede, i stikkprøver.

Overtredelse kan gi bøter til utøver og til organisator hvis det skjer et brudd på loven i deres regi.

I Norge er det stort opprop mot dette. VG kan melde at:

KrF er svært kritiske og holder allerede på å bygge opp en sak mot Nederlands liberale partier, til menneskerettighetsdomstolen.

Høyre, AP og SV sier at dette går langt utover deres rett til å regulere men de er ikke bare kritiske, spesielt Erna Solberg sier at "-Noen ganger må vi sette hardt mot hardt".

FrP stiller seg ganske klart for en slik regulering. Siv Jensen sier "-Det er klart at vi ikke liker et slikt overgrep fra en regjering, men vi kan godt se nødvendigheten av dette i fremtiden".

--------------------

Jeg må si jeg ble litt overrasket over denne holdningen til et sekulært land. Jeg syntes det er svært alvorlig av en liberalt og sekulært land å påta seg en slik overformynderrolle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt