Eirik Flikke

70

Må jeg til himmelen?

Et kort kåseri med himmelen i sikte,og litt gravalvor underveis.

Publisert: 1. apr 2011

 

Jeg smyger nok bare såvidt inn gjennom den himmelske porten, liberalteologisk hodet i et udogmatisk sinn. Bachelorgrad i teologi fra akademisk vranglære fakultet drar også evighets CV-en ned til rusten standpunktkarakter.

Men må jeg egentlig til himmelen, er det lov å si "nei takk"? For bare tanken på savnet etter "sorgen og gleden de vandrer Tilhope" og hvilken kjennskap til livet dobbelheten i slekters gang etterlater seg, gjør det lettere for en fyr som meg å lovprise livet, fremfor Herligheten.

Dobbelheten - styrken og svakheten i våre personlige egenskaper. Våre prestekrageaktige væremåter - elsker, elsker ikke.. Jeg tror jeg vil slite med mistrivsel i himmelen. "Evig solskinn i et plettfritt sinn".. Høres ikke særlig forlokkende ut, det blir for mye av det Gode.

Hvis jeg derimot får ta med meg en diktsamling av Gunvor Hofmo, sånn for erindringens skyld og lukten av moder jord, så kanskje.. Eller blir det for dunkelt og mollstemt i himmelen med ord fra en "mørkets sangerske"?

At døden eventuelt = the End, har jeg jo egentlig ingen nevneverdige problemer med. Noe i samme tråd som den alvorlig syke legen Per Hjortdahl reflekterte over i Dagbladets Magasinet, etter at han selv ble feiloperert, juni 2004:

"Sånn er det å dø, tenkte jeg. Ingen basuner eller engler, bare en usigelig tretthet".

Det "motsatte" fant sted i minneord etter Jon Lilletuns bortgang, i avis 22.august 2006:

"Sett lykt på brygga i mot kveld, og ta imot meg når jeg kommer".

Hvor hører jeg vel hjemme, hvor hører så du vel hjemme?

God ettertenksom helg til deg, i ditt jordiske virke. Hilsen FriFant.

 

Kommentar #1

Kurt Urholt

3 innlegg  48 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Men hvis man virkelig "vil hjem til menneskene" er vel nettopp Himmelen stedet (eller tilstanden som Bibelen også beskriver det som) stedet å være?

Det er jo der (eller i den tilstanden) vi skal se Ham og oss selv som vi virkelig er.

;-)

Kommentar #2

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Overveldende og uforstålelig

Publisert rundt 11 år siden

Gater av gull er ikke inn lenger (det har det vel egentlig aldri vært), og dessuten er det jo rett og slett harry. Og det er med korsang som med trekkespell, det er ok i mindre porsjoner. Harpespill kommer etter trekkspell - i hvert fall når det gjelder folkelighet. Igenting av dette høres forlokkende ut. Og skulle noen påtvinge meg dette en hel evighet, ja, så vet jeg ikke om jeg ville holde ut. I hvert fall ville jeg grue meg fælt.

Undertegnede har skrevet et par innlegg og deltatt med noe kommentarer hist og pist nettopp om dette temaet her på VD. Vrengebildet av livet etter døden, eller det patetiske forsøket på billedliggjøre og folkeliggjøre det, virker både hjelpesløst og krampeaktig.

For meg er det fint om jeg kunne føle et gudsnærvær her, leve et liv mest mulig i pakt med Bibelens gode bud og bidra som best jeg kan overfor min neste, og så, i tillitt til at Gud i all sin nåde på min siste dag gir livet mitt ståkarakter, og så - mett av dage, og i forvisning om at også syndige og utilstrekkelige jeg er et guds barn, kan sovne fredelig inn - i evighetssøvenen. Slik jeg ser det nå, er dette mitt ultimate mål. Noe annet er uforståelig og til og med unødevendig - for min del. 

Et langt liv her på jorden er strevsomt nok for de fleste av oss. På slutten er de fleste fornøyd. Bare tanken på å klemme i veg på nytt - en hel evighet, selv om det skulle være aldri så behagelig, er nesten for tortur å regne.

Har alltid lurt på hva poenget er med at mange religioner har dette med evig liv som selve hovedpremien. Hvis konsekvensene av min kristne tro er at jeg blir tildelt et evig liv, ja, så aksepterer jeg det. Det blir sikkert bra, selv om jeg strever fælt med å se poenget her og nå. For slik jeg forestiller meg det, ville jeg umiddelbart etter ankomst strenet rett bort himmelens NAV-kontor og søkt om følgende fritak: Korsang, harpespill, basuner, gull, stråleglanslys og hallelujarop (tar forbehold om at det kan bli behov for å søke om flere fritak etter hvert). Får jeg innvilget dette, kan det nok hende at det går seg til.

Kommentar #3

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Kan ikke forstå meg på din uvilje mot korsang. Selv har jeg aldri hatt frimodighet nok til å melde meg inn i et kor av redsel for å påføre min musikalske medmennesker for store lidelser. Men i evigheten håper jeg det er plass for min noe mangefulle musikalitet i et kor med mange millioner medlemmer. Tror det blir skikkelig med lyd og stor entusiasme som får enhver popkonsert til å fortone seg som et kjedelig gjesp.

Kommentar #4

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Korsang med måte

Publisert rundt 11 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Men i evigheten håper jeg det er plass for min noe mangefulle musikalitet i et kor med mange millioner medlemmer.

Korsang er all right, slik er det også med trekkspill (og sauer også for den del). Men blir det for mye, kan det - som med så mye annet fort bli ei plage. Og hvis det er slik at alle, også du Haus, går på auditoin for himmelens kor, blir det jo ingen tilhørere igjen. Den eneste måtte da eventuelt være meg, men selv det kan se dårlig ut, ettersom jeg regner med (i hvert fall håper jeg) å få innvilget min søknad om fritak.  

Kommentar #5

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Korsang er all right, slik er det også med trekkspill (og sauer også for den del).

Hva er det ungdommene sier så fint: Laughing out loud? Ihvertfall var det det jeg gjorde da jeg leste din kommentar, Arne :) Synes liksom jeg så for meg den auditionen, med deg sittende i bakgrunnen, som enslig tilhører.

Flikke: vi er nok flere som kanskje deler ditt håp om å få smyge oss innenfor... Godt skrevet!

Kommentar #6

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Kjærlighetens gull

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Har alltid lurt på hva poenget er

 

Godt skrevet Arne D.     Jeg tror ikke du er "nødt" til å entre himmelen, ikke jeg heller, men tror lysten kommer når så langt kommer.   Du kan ha rett i at de hittil kjente himmel beskrivelsene virker noe fattige og uforståelige i sitt enkle billedspråk, selv om gullmassene kan virke  enorme.

Nei, min fantasi strekker ikke til, men hvis det er fysisk gull det er snakk om virker det jo litt tungt.

Derimot tenker jeg i hvert fall, at gullet er kjærligheten (agape) som er mangelvare  her på jorden.

Jeg tenker meg at budet om å elske Gud, og sin neste som seg selv,  blir fullkomment der oppe.  Ingen gråt og ingen pine,  ikke engang en skarve kjærlighetssorg skal være der, fordi alle elsker hverandre uten brudd.

Skaperverket er også i fullkommen harmoni.  Løven og lammet skal vandre side ved side. og jeg tror ikke løven savner jakt instinktet sitt  engang.  Men det er på den nye jord.    Dessuten er jeg rimelig sikker på at NAV ikke finnes i himmelen, selv om de også gjør mye godt her nede.   Så får vi heller unne dem som er glad i korsang å få ubegrenset mulighet til det, og fullkommen sangstemme til dem som ønsker det (står på min ønskeliste).

Og til deg Arne - jeg tror du også får, ikke bare fritak, men oppleve det som du innerst, innerst inne ønsker deg mest av alt å få oppleve.  Men dette er bare du selv som vet.  Der er nok noe for enhver smak, men det er som han sa mannen: "det er individuelt for den enkelte"                                                                                                                          Så- jge tror nok vi skal bli venner der oppe også -:)

Lykke til med valget, og vel møtt !

 

magnus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #7

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Den eneste måtte da eventuelt være meg, men selv det kan

Det hender jo man får et annet perspektiv på tingene når en er oppe i situasjonen. Det står ganske uttrykkelig at ingen vet hva vi skal bli (1.Joh 3,1-3), men det kristne håp er at vi skal bli lik Kristus. All tale om sang og gullgater osv. må nok mest rimelig forstås som et uttrykk for noe som egentlig er umulig å forestille seg fra vårt perspektiv i denne verden.  Sang er et uttrykk for tilbedelse. Tilbedelse er det som gjør en erfaring av noe stort fullkomment. Selve hensikten med himmelen er å bli mettet av Guds skikkelse, og denne mettelsen vil ikke være fullkommen før den uttrykkes på en eller annen måte. (jfr. Sal 17:15   Jeg skal i rettferdighet få se ditt åsyn. Når jeg våkner, skal jeg mettes ved synet av din skikkelse).

Problemet fra et kristent synspunkt er ikke at våre lyster er for sterke, men at de er for svake. Vi er fornøyd, eller lar oss tilfredsstille, med trivialiteter.  Det finnes en glede og en form for tilfredsstillelse som overgår alle jordiske erfaringer. Har man fått litt av smakten på denne mettelse i dette liv, vil antakelig ikke evigheten være lang nok til å gjøre mettelsen til noe kjedelig.

Kommentar #8

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Ubegripelig, men godt

Publisert rundt 11 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Jeg tenker meg at budet om å elske Gud, og sin neste som seg selv,

Takker for hyggelige tilbakemeldinger fra Sissel og Magnus. Fint at det er flere som kan ha et skrått blikk og glimt øyet - også om et så viktig og alvorlig tema. Oppfatter også Torleiv Haus slik. Åge Samuelsen var en god amassadør for nettopp dette. 

Jeg tror det er som du skriver Magnus. Vår fantasi eller forestillingsevne strekker ikke til. Enten gjør vi et fattig forsøk på å beskrive det fineste vi vet om jordisk liv om fred og kjærlighet (peace & love), løven og lammet og om gull og glitter osv. og lar det være nettopp det - et BILDE på paradis, noe vi kan forstå, men som likevel ikke er slik, eller vi kaster inn håndkleet, slår ut med hendene og sier, gjerne litt resignert, at akkurat dette har jeg overhode ingen mulighet til å svare på eller gi noen god forklaring på. Er klar over at de nevnte herlighetene er hentet fra Bibelen. Men det tolker jeg som en beskrivelse for sin tid, akkurat som skapelsesberetnignen. Da er det helt greit.

Har sitert et avsnitt ovefor, Magnus (håper at siteringsfunksjonen virker og at det gjengis riktig). Joda, fullkommenhet bør jo absolutt være et riktig begrep å bruke om paradis. Men fullkommenhet i forhold til hva? Jeg tror det beste er å se for seg noe totalt ubegripelig, men fullkomment (uten korsang). Dersom jeg imidlertid forholder meg til det siterter, kan en jo si at en ville oppnå fred, ingen gråt og ingen pine også i evighetsøvenen.

Men ok. Jeg velger meg gjerne paradis til evig tid bare jeg slipper analogiene med det jordiske. Da velger jeg å se for meg noe helt ubeskrivelig (bokstavelig talt), noe åndelig og helt udefinerbart, men altså godt. Da går det sikkert bra - likevel. Trolig veldig bra. :)

Kommentar #9

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Høres logisk ut...

Publisert rundt 11 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Har man fått litt av smakten på denne mettelse i dette liv, vil antakelig ikke evigheten være lang nok til å gjøre mettelsen til noe kjedelig.

... i den grad "logisk" er et anvendelig begrep i drøftinger omkring evigheten.

Ville bare nevne at din kommentar, Haus, ble publisert mens jeg holdt på med min. Derfor ingen henvisninger til det du skrev. Men, som sagt, jeg synes din forståelse er "logisk". Og når jeg ser etter, så er min oppsummering ikke så veldig avvikende fra din, slik jeg ser. Dog tilfører du noen momenter som jeg gjerne tar med meg videre.

God helg!

Kommentar #10

Tor Albertsen

66 innlegg  597 kommentarer

Guds rike og ikke himmelen

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Vrengebildet av livet etter døden, eller det patetiske forsøket på billedliggjøre og folkeliggjøre det, virker både hjelpesløst og krampeaktig.

Takk, Arne!

De fleste som tror på Jesus, gjør de det for å komme til himmelen og ikke for noe annet? Jeg tror at overveldende mange kristne i vår tradisjon leser evangeliene bare med tanke på det evige liv en gang i fremtiden. Ja, i den grad at det knapt har særlig betydning for dagen i dag. Kanskje de selv ikke er klar over det eller har tenkt tanken? Kanskje er det grunnen til at troen ikke tas så alt for mye på alvor før tiden nærmer seg når man kanskje snart skal dø? Er det fordi Joh. 3,16 ser mest framover og ikke i dag at versets budskap regnes som det sentrale i NT og kalles "den lille bibelen?" I dette verset er synd og evig liv stikkordene.

Men det er ikke hovedgrunnen til å høre Jesus til! Det er fordi at da kommer Gud til oss og vi får være som Gud mente fra mennesket ble skapt. Jesu soning og oppstandelse, frelse, syndenes forlatelse, tro og nestekjærlighet  er ikke fordi bare slik kommer vi til himmelen. Vi tror på Jesus Kristus fordi han er Guds sønn som bringer Guds rike og Guds virkelighet til oss.

Overskriften for evangelienes budskap er at Jesus har brakt Guds rike til oss. Det gjelder enten det er snakk om forkynnelse, omsorg for utstøtte, lignelser, vitnesbyrdene om seg selv, Jesu helbredelser og undrene som alle gir han tegn om hvem han, diskusjoner og konflikter med fariseere og andre blant folket. Det sies også med andre ord enn Guds rike, men ordene har tanken om Guds rike. Kanskje er dette tatt lite opp i forkynnelsen fordi i luthersk tradisjon har vært sentrert om Paulus' brev og hans andre begreper og vinklinger. Jeg tror at forkynnelse fra evangeliene fortsatt har - i større grad enn vi tenker - sitt utgangspunkt i Paulus' spørsmål.

Som Joh. skriver flere ganger er allerede det evige liv og derfor skal vi leve slik, et liv i tro og omsorg i Jesu nærhet. Fordi Guds rike er her nå har hver dag sammenheng med Jesu nærvær.

Jeg har et forslag om å lese evangeliene med spørsmålet om hvor mye evangeliene sikter på dagene her og nå? Eller sagt på et annet vis: Les evangeliene utelukkende ut fra tanken om Guds rike i dag og Jesu gjerning i dag og ikke betydningen av det senere. Får evangeliene flere sider da?

(Jeg er klar over at mange kanskje vil komme med masse vers for eller imot mitt syn, men jeg er ikke interessert i vers-diskusjon. Jeg mener det er hensiktsløst å plukke vers som en fra Jehovas vitners medlemmer gjør.)

Kommentar #11

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Du må`kke komme her...

Publisert rundt 11 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

Jeg smyger nok bare såvidt inn gjennom den himmelske porten, liberalteologisk hodet i et udogmatisk sinn. Bachelorgrad i teologi fra akademisk vranglære fakultet drar også evighets CV-en ned til rusten standpunktkarakter.

Men må jeg egentlig til himmelen, er det lov å si

 

Takk til trådstarter, samt til mine skriveglade trosbrødre Arne, Magnus og Torleiv for muntre bemerkninger og refleksjoner over himmelens salighet.

Jeg for min del vil begrense meg til følgende:  Jeg ser fram til å humre over den forgangne tid da vi som troende kommuniserte med hverandre gjennom Verdidebatt – når vi nå endelig kan fryde oss over den glede å kjenne oss selv, hverandre og alskens mysterier fullt ut!  Tiden for trøytende debatter er dermed definitivt over.  Hvilken fryd å kunne feire dette ved nyte en kopp himmelsk kaffe latte på fortauskafeen til Golden Street sammen med bl a Arne,  Magnus og Torleiv og kunne stemme i koret som garantert blir å finne på repertoaret:  ”Hva var det jeg sa..?”

Hva gjelder tonekvaliteten på det himmelske lovsangskoret, kan jeg ikke si at jeg er videre bekymret over at Torleiv Haus og andre påstått uhelbredelige kråkestemmer skal opptas som medlemmer.  Ovan där råder nok helt andre opptaksregler enn til audition på mer jordisk nivå.  Et takkeemne kan være at vi alle nok vil bli ytterligere utrustet med betydelig større musikalske begavelser enn hva som er tilfelle her nede.  Men for å være på den sikre siden, har jeg de siste årene ligget i hardtrening både vokalt og instrumentalt.  Enskjønt jeg må si jeg gleder meg storlig til endelig å treffe 4-strøken C med stor presisjon og kraft både på trompeten og tenorstemmen, i heftig duett med Gabriel & The Good News Band!

Til trådstarters trøstesløse innledning som sitert overfor, er det en glede for meg å kunne berolige med følgende:  Det vil neppe bli noen tvangsinnleggelse til de himmelske saler. Til det er nok inntakskriteriene ganske så smalsporet i utgangspunktet.  Og kjenner jeg Vårherre rett, så har Han allerede sørget for stor grad av frivillighet og valgmuligheter for dem som absolutt ikke ønsker å bli gjenkjent i det hinsidige, eller som mener seg plaget av ubekvem komfort og vantrivsel forskuddsvis.

Diktsamlingen til Gunvor Hofmo blir dog ganske sikkert å finne i det himmelske bibliotek, sammen med øvrig oppbyggelig litteratur for spesielt interesserte. Og dersom lukten av svovel og rollen som fyrbøter likevel lyder mer forlokkende, er det nok av dem som vil bli mer enn glade for å ta din plass.

Og for de som nærmest tar det for gitt å kunne rusle igjennom Perleporten med største selvfølgelighet, kan nok følgende tekst fra Øystein Sundes gamle slager være til preliminær hjelp og veiledning:

Når jeg engang skal stå framfor Sankt Peter, og jeg tråkker gjennom Perleporten der, da vil Han nok møte meg i døra, og si: ”Du må`kke komme her og komme her! For det er faktisk jeg som eier denne perleporten her, så du må`kke komme her og komme her!”

Ha en himmelsk helg!

Kommentar #12

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Noen er priviliegert

Publisert rundt 11 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Hvilken fryd å kunne feire dette ved nyte en kopp himmelsk kaffe latte på fortauskafeen til Golden Street sammen med bl a Arne,

Forstår deg godt, Per. Du er jo musikkinteresert. Skulle tro at Himmelen var designet spesielt for slike som deg. Jeg gleder imidlertid veldig til å besøke kaffesjappa på Golden Street. En Cafe Latte sammen med gamle VD-venner, ville jo vært grådig trivelig. Men i all evighet....!? :)

Kommentar #13

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Tro, Håp og Kjærlighet

Publisert rundt 11 år siden
Tor Albertsen. Gå til den siterte teksten.

Jeg har et forslag om å lese evangeliene med spørsmålet om hvor mye evangeliene sikter på dagene her og nå? Eller sagt på et annet vis: Les evangeliene utelukkende ut fra tanken om Guds rike i dag og Jesu gjerning i dag og ikke betydningen av det senere. Får evangeliene flere sider da?

 

Ja - det spørs om ikke du setter dagsorden her, i det åndelige livet.  Det er jo her i vår virkelighet det begynner.

Men for mange er vel håpet om noe bedre en viktig spore å strekke seg etter.   Troen og Kjærligheten skal leves her og nå.   Om vi greier å leve et Kristusliv her på jorden, selv om det nødvendigvis må bli ufullkomment,  er vel det den beste forberedelse og forsmak på evigheten.    Kjærligheten er den eneste som er evigvarende,  da troen og håpet ikke lenger behøves der.

Men her er det troen på Kjærligheten som er drivkraften,  håpet om evighetens Kjærlighet hører fremtiden til.

Kommentar #14

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Golden Street

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

En Cafe Latte sammen med gamle VD-venner, ville jo vært grådig trivelig. Men i all evighet....!? :)

Det er heldigvis høy grad av sannsynlighet for at vi ikke vil bli helt alene der oppe, og vennskapskretsen for kaffeslabberas skulle dermed bli tilsvarende utvidet..:-)

Dessuten: Om det er 200 fortauskafèer i Oslo, skulle man trygt kunne gange det antallet med en million med tanke på utvalget av kaffesjapper ved Golden Street!  I tillegg til øvrige gjøremål og severdigheter i de himmelske gemakker, kan jeg svært vanskelig forestille meg noen kjedsommelig lediggang.  Slike bekymringer bør dermed være ubegrunnet.

Kommentar #15

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Kjære dere!

Publisert rundt 11 år siden

Hvis vi leser Johannes Åpenbaring, så ser det ikke ut til at noen slipper unna sangen! Men etter som det ikke skal være sorg eller smerte må vel sangen bli fullkommen for ethvert øre?

Eirik, jeg tror ikke du behøver å smyge deg inn! Med hvite klær som er renset av Jesus selv er det visst ingen som spør etter annet! Men tvunget inn blir du vel ikke......

Arne, for deg som er glad i skog og fjell vil sangen kanskje lyde som livlige fjellbekker med innslag av heipipelerke ;) 

Gullgatene blir til lyngheier! Ja, det ville nok jeg foretrekke også!

Men jeg vil ikke gå glipp av den korsangen! Den kan gjerne være ute i friluft for meg!

Og "ovan der" vil den være fullstendig fullkommen, uten sopraner eller tenorer som skjærer langt ut av fellesskapet! Uten alter som bommer på tonen, og ingen basser som mister stemmen på de dypeste tonene!

Men det beste er vel at vi får se Ham, som Han er? Det er nok ubeskrivelig, selv om mange har prøvd å beskrive det!

God helg mvh Ragnhild.

 

 

 

Kommentar #16

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Paven og jeg

Publisert rundt 11 år siden

Dette har så langt vært en fornøyelig tråd om et i høyeste grad mysteriøst og alvorlig tema. En kommentar forsøkvis med glimt i øyet er blitt fulgt opp av den ene etter den andre. Helt forbilledlig. Og innimellom skjemtet er det lagt inn en og annen alvorlig og godt gjnnomtenkt kommentar som har gitt mening. På denne tråden er jeg blitt underholdt og opplyst på en gang. Måtte vår skaper gi oss flere slik tråder. Da blir det ekstra trivelig og berikende her inne.

Som jeg har nevnt, har jeg vært innom dette temaet opp til flere ganger i min VD-karriere. I fjor sommer gikk temperaturen tidvis høyt. Plutselig dukket Helge Erik Solberg opp. I en kommentar ga han meg støtte for mitt åpenbart noe kontroversielle syn fra et høyst uventet hold:

Pave Benedikt XVI synes delvis å være enig med Arne D. Danielsen, som skriver: «Hadde fint greid meg uten løftet om å leve evig. Etter et eventuelt langt (nok) liv her, og muligens også mett av dage, hadde det vært helt greit å vite at vi går mot en avslutning. Det å klemme i veg og leve evig etter livet her, er en slitsom tanke.» Men paven har imidlertid et litt annet perspektiv. Han skriver i sin encyklika om det kristne håp, Spe Salvi, at hvis det evige liv var en uendelig tid, ville det være utålelig: «Å fortsette å leve for evig – uten ende – synes å være mer en forbannelse enn en gave.» Så langt er han altså enig med Danielsen, men paven fortsetter: «[...] evigheten er ikke en uendelig rekkefølge av dager i kalenderen, men noe som mer ligner på et høyeste øyeblikk av tilfredshet […], hvor tiden – med dens før og etter – ikke lenger finnes.» Det han har i tankene er den gamle læren om at evigheten ikke er som tiden med dens fortid, nåtid og fremtid. I evigheten er alt presens, skriver Augustin i det ellevte kapittel av Bekjennelser, og det er dette paven mener er grunnlaget for vårt håp. Man kan kanskje si at evigheten er en total og salig nåtidsopplevelse, ikke en uendelig sekvens av øyeblikk. Hvis du har det godt akkurat nå, er det en blek forsmak på hvordan evigheten kan være.

Det er mulig at dette lyder litt sånn teologitoretisk. Jeg regner meg som en enkel sjel fra det innerste av landet, men for meg ble dette et etterlengtet forklarelsens lys. Noe slikt kan jeg både "forstå" og i høyeste grad se fram til - av hele mitt hjerte og med all min tro.

Kommentar #17

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Same her

Publisert rundt 11 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.

For meg er det fint om jeg kunne føle et gudsnærvær her, leve et liv mest mulig i pakt med Bibelens gode bud og bidra som best jeg kan overfor min neste, og så, i tillitt til at Gud i all sin nåde på min siste dag gir livet mitt ståkarakter, og så

Det er også mi von, Arne!

Kommentar #18

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Nei nå altså

Publisert rundt 11 år siden

Dere kristne har brukt mye tid og krefter på drive PR for hvor fantastisk himmelen er, og nå sitter dere og skriver søknader for å slippe evig korsang. Jeg håper for deres skyld at dere vet hva dere har rotet dere borti med himmelen. Evigheten varer ganske lenge den, faktisk. Hvis dere er skikkelig gode kristne så kanskje dere kan få en slags daglig hukommelsestap på hvilke sanger dere har hørt før, slik at hver gang noen spiller en sang (den samme) så tror du at du ikke har hørt den før.

 

Kommentar #19

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Vegar Monsen. Gå til den siterte teksten.

Dere kristne har brukt mye tid og krefter på drive PR for hvor fantastisk himmelen er, og nå sitter dere og skriver søknader for å slippe evig korsang. Jeg håper for deres skyld at dere vet hva dere har rotet dere borti med himmelen. Evigheten varer ganske lenge den, faktisk. Hvis dere er skikkelig gode kristne så kanskje dere kan få en slags daglig hukommelsestap på hvilke sanger dere har hørt før, slik at hver gang noen spiller en sang (den samme) så tror du at du ikke har hørt den før

 

Er enig med deg Arne D. at slike samtaler er berikende, og til og med oppbyggende. En takk til Flikke som startet tråden, og jeg vet at du har startet en, eller flere tråder tidligere med samme tema.  Litt av det berikende i dette var at en kunne drøfte temaet både med humor og gjerne med litt filosoferende uenighet,  uten å bli forstyrret av noen pekefingeraktig: "Nei nå altså"

Jeg lurte faktisk en stund på hvor lenge dette ville vare før det kom. som en ser ovenfor er det altså kommet nå, og da er det på tide å si "takk for seg"  Ikke for di en blir svar skyldig, men fordi det trivelige og oppbyggende blir borte.

Den blå himmelen i denne tråden holder på å skye til nå,  og mørke skyer kan bety lyn og torden, så da er det best å gå i hus.

En kan sikkert diskutere og krangle om mange ting, men ikke akkurat dette.

Vi  snakkes ute på en annen tråd kanskje, når himmelen klarner og har fått tilbake håpets blåe farge igjen.

 

Ps. Eller skal en ligge på været litt for å se om skyen seiler vekk.

Kommentar #20

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Huff da

Publisert rundt 11 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Er enig med deg Arne D. at slike samtaler er berikende, og til og med oppbyggende. En takk til Flikke som startet tråden, og jeg vet at du har startet en, eller flere tråder tidligere med samme tema.

Det var ment som en vennligt erting, det er ikke sort / hvit overalt :( Så følsomt, jeg glemmer det alltid at alt skal tolket i verst mulige måte. For all del, bare hold på dere, jeg skal rusle ut jeg..

Kommentar #21

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Tor Albertsen. Gå til den siterte teksten.

Jeg har et forslag om å lese evangeliene med spørsmålet om hvor mye evangeliene sikter på dagene her og nå? Eller sagt på et annet vis: Les evangeliene utelukkende ut fra tanken om Guds rike i dag og Jesu gjerning i dag og ikke betydningen av det senere. Får evangeliene flere sider da?

Et flott og viktig perspektiv som vi alle trenger å ta med oss i nettopp hverdagen. Det er jo ingen tvil om at livet med Jesus handler om mer enn den kommende verden, men også et nært og personlig forhold til ham her i dette livet. Ikke minst handler det også om at å leve ut evangeliet i dette livet kan bidra til at flere får del i Jesus, både Jesus-livet her og det evige livet med Jesus som følger.

Kommentar #22

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

;) da tåler du sikkert denne.

Publisert rundt 11 år siden
Vegar Monsen. Gå til den siterte teksten.

Det var ment som en vennligt erting, det er ikke sort / hvit overalt :(

Jeg gleder meg til masse korsang, jeg, og håper at du får lyst til å komme og høre på også!

Hjertelig velkommen skal du være! ;)

Mvh Ragnhild.

Kommentar #23

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Jeg gleder meg til masse korsang, jeg, og håper at du får lyst til å komme

 

Ja, så men tror jeg også  Ragnhild at han er hjertelig velkommen.   Himlenes engler gleder seg også over ateister som vender om, og jeg tror de blir mange.

Jeg gleder meg faktisk til å høre ;  - ateistenes inntogsmarsj -   Og for sikkerhets skyld poengterer jeg at dette ikke er ironisk ment. La meg bli trodd på det.

Men, kanskje at de må legge av seg denne "vennlige" ertingen først.

Kommentar #24

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Det finnes mer mellom himmel og jord,

Publisert rundt 11 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Men, kanskje at de må legge av seg denne

og det finnes mer mellom mening og ord.

Det hadde stått i 1. Mosengbok hadde jeg levd for 2000 år siden. Jeg vet ikke helt hva det skal bety, men det hørtes dypt ut.

Til alvor: Hvordan du/dere tolker meg kan jeg ikke forutse, men det er som det er. Hvis min mening er forskjellig enn det som tolkes så er det synd, men sånn er det vel bare, går ikke an å gjøre så mye med det senere.

Jeg trodde ikke vi slapp inn engang. Men hvis det skulle skje så ville vel det blitt som på jorden, et hylekor. Vi kan ikke annet. :)

http://www.youtube.com/watch?v=XvlfB_zP6uI

Kommentar #25

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Re: Må jeg til himmelen?...

Publisert rundt 11 år siden

Som svar til overskriften må jeg bare si: Selv Gud tvinger ingen dit. Dette er alles frie valg.

For å bare nevne dette da Noah bygde på båten som skulle redde mennesker og dyr fra en katasrofe som ingen kjente til, var det kun 8 som gikk inn og ble frelst (reddet). I over 100 år mens båten ble bygd, advarte Noah folket rundt seg om at de skulle gå inn i båten sammen med dyrene. De trodde at Noah fleipet og de trodde adeles ikke på ham. Da vannet kom druknet de alle.

Slik er det. Dette er våres valg. Har du valgt rett? Jesus kommer snart!

Kommentar #26

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Hva valg har en da

Publisert rundt 11 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

Men må jeg egentlig til himmelen, er det lov å si "nei takk"? For bare tanken på savnet etter "sorgen og gleden de vandrer Tilhope" og hvilken kjennskap til livet dobbelheten i slekters gang etterlater seg, gjør det lettere for en fyr som meg å lovprise livet, fremfor Herligheten.

Hei! Jeg elsker og livet ! og himmelen og herligheten som du skriver er ukjent og jeg har aldri vært der. Kunne jeg ha velgt hadde jeg valgt det kjente og vante. Livet her på jorden som jordisk menneske så lenge som en måtte ønske!

Herligheten og himmelen er garantert så fin at når en først kommer dit vil en aldri savne jordlivet. Det har en lov å tro!! Men ukjent er det just alikevell.

Men å si nei takk til himmelen, kan jeg nok ikke når man ikke kan velge jordlivet det jeg er vant med som alternativ.

 

Kommentar #27

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Takke Tråd

Publisert rundt 11 år siden

 

Takk for forlengelser av kåserende stil, med ulike innspill på hva vi har i vente.. Fint å observere det, at et lite kåseri bærer så mange lunefulle kommentarer med humoristisk snert i sin trådforlengelse. Blir ihvertfall ikke mangel på standup talenter on Søetorp's "Golden Street":

Korsang eller ei,harpespill og trekkspell, fravær av harry gullgater?, neppe tvangsinnleggelser i de himmelske saler, uante mengder av kaffebarer, osv.

Selv kastet jeg lightbrusen overbord i en alder av 43, før jeg inntok kaffekoppen, så det å innta en himmelsk fortauskafè med en sådan gjeng, blir frydefulle greier. "Livet er ikke det verste vi hadde og om litt er kaffen klar".. Savner ikke akkurat et jubileum for russen-84 da!

Og når det gjelder eventuelle korøvelser "der oppe"- skulle det dukke opp en kar som har dratt med seg den jordiske hockeysveisen til "good news" sfære - og istedet for sangbidrag står han bakenfor bakerste rekke og PLYSTRER, da er det nok meg.

Men enn så lenge: "Alle fugler små de er, kommer nå tilbake" - kvirrevitt, pipp pipp, KRA KRA.

GOD SØNDAG!

Kommentar #28

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Fra 1. Mosengbok

Publisert rundt 11 år siden

og det finnes mer mellom mening og ord.

Det hadde stått i 1. Mosengbok hadde jeg levd for 2000 år siden. Jeg vet ikke helt hva det skal bety, men det hørtes dypt ut.

Til alvor: Hvordan du/dere tolker meg kan jeg ikke forutse, men det er som det er. Hvis min mening er forskjellig enn det som tolkes så er det synd, men sånn er det vel bare, går ikke an å gjøre så mye med det senere.

Jeg trodde ikke vi slapp inn engang. Men hvis det skulle skje så ville vel det blitt som på jorden, et hylekor. Vi kan ikke annet. :) Skrev Vegard Moseng

Fikk ikke til siterknappen, så jeg måtte sitere på annen måte.

Hadde sansen for denne Mosengboken din, men du måtte nok ha levd for minst 3400 år siden for å få det til.

Først takk for din begynnende mildhet.   Ser at du kan dette med smilefjeset, så jeg anbefaler deg å bruke dette når du erter "vennlig"  I alle fall her på VD.  For det er sant som det står i 1. Mosengbok :  1. kap.1.v. "det finnes mer mellom mening og ord enn - - -?"  -:)

Kanskje kammer jeg for mye, over alle med en kam -        Det er nemlig slik at; i mitt hode her på VD har alle ateister og selverklærte gudløse fått en "immage"  av det samme som mange kristne har fått derfra igjen, (av og til med rette) nemlig en eim av fanatisk surpompethet og en irriterende ovenfra og ned holdning.  Vi vet best, for vi har vitenskapen på vår side.    Hvilket er en sannhet med minst 50 % modifikasjons potensiale.  Altså nøytralisert for begge parter.  Tro er tro og vitenskap er vitenskap.   De er ikke avhengig av hverandre.

Jeg respekterer ateister og kan gjerne diskutere med dem i bøttevis for den saks skyld.   Jeg vet også at noen av dem  som vender Gud ryggen, gjør det av og til på grunn av såkalte kristnes dårlige oppførsel.  Dette gjør det spesielt vanskelig å diskutere da.  Men samtale er en annen ting. Jeg ser samtalen som en kommunikasjon mellom mennesker som ikke føler seg bedre enn den andre.  Vi er alle mennesker av samme rot.

Når jeg sier at det er "glede i himmelen over alle ateister som vender om", så var det en liten omskrivning av det som Jesus sier at:  "Det er glede i himmelen over over  hver synder som vender om" Og  -  tro det eller ei,  ateister er også syndere som oss andre, så derfor har jeg mine ord i behold.

Og selvsagt,  dere ateister slipper også inn i himmelen på samme måte som alle oss andre syndere.  Men jeg tror nok ikke du får noe hylekor med deg.  Der oppe er det bare lovsangkor.  Så, hjertelig velkommen i følget.

Men, beklager hvis jeg har tolket deg personlig feil, og selvsagt går det an å gjøre noe med det i etterkant vel.   Du vet at:     "Bak skyen er himmelen alltid blå"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #29

Tor Fagerhaug

48 innlegg  1778 kommentarer

endel rom i himmelen?

Publisert rundt 11 år siden

Jeg har lest tråden og har humret godt. Herlig befriende humor. Jeg kom på en historie om mannen som fikk en guidet tur med selveste st. Peter i himmelen etter ankomsten. De kom til et område med mange dører, og mannen var nyskjerrig på hva som var bak dem. Åh sa st. Peter: Inne bak de dørene sitter de som trodde de var de eneste som kom inn

Kommentar #30

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

;-)

Publisert rundt 11 år siden
Tor Fagerhaug. Gå til den siterte teksten.

Jeg kom på en historie om mannen som fikk en guidet tur med selveste st. Peter i himmelen etter ankomsten. De kom til et område med mange dører, og mannen var nyskjerrig på hva som var bak dem. Åh sa st. Peter: Inne bak de dørene sitter de som trodde de var de eneste som kom inn

Ja, det er mye om himmel og helvete, og ikke minst i mellom ;-)

Denne historien din Tor, som handler om "alle rommene" Vår Gud"/ "Vår Far" har i himmelen er veldig fornøyelig. I den versjonen jeg hørte om denne guidete turen, så viste St. Peter gjesten inn til alle de ulike rommene der de satt og ba. Det var rom for jøder, muslimer, buddhister og hinduer, ja sikkert også zaratustrier og mange fler.

Men det var da de kom til rommet der de kristne var, at gjesten fikk beskjed om å være ekstra stille, "for de tror de er alene her", sa St. Peter.

Men så kom de til rommet med bahaier og det var tomt! "Kommer ikke de hit", spurte gjesten? Nei du skjønner, de har dratt ned til helvete for å sette opp "aircondition", svarte St.Peter.

;-)  Du nevnte hvor praktisk og jordnær din lære av Zoroaster er, så dette viser vel noe av det samme skulle jeg tro?

med vennlig hilsen mette

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere