Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Usainsynlige Bolt

Publisert: 16. aug 2009

Mye kan sies om verdens raskeste menneske: Usain Bolt. Søndag smadret han all konkurranse og verdensrekorden under VM i Berlin.

Det normale på 100 meter er at gullet går til den som får kastet brystkassa noen centimetere konkurrentene. Ikke så med Bolt. Han var mange steg foran konkurrentene.

Bolt flyttet verdensrekorden ned til 9.58 og distanserte nærmeste konkurrent med 13 hundredeler. Prestasjonen var lysende, men i stedet for å spørre om hvordan Bolt opplevde løpet, spurte alle intervjuerne om hvor fort jamaikaneren trodde at han kunne løpe.

Som om han ikke nettopp hadde svart på det. Med beina.

Høy og mørk. Usain Bolt er ikke bare den raskeste sprinteren i verden. Han er også den høyeste (196 cm). Det gjør at han tar færre steg enn de andre underveis. Mens Bolt gjør unna 100 meteren på 41 steg, bruker konkurrentene mellom 44 og 46 steg.

«Det er nok en fordel å være høy», konstaterte NRKs kommentator Lars Lystad etter finalen. 

Lystad kunne gått ett steg videre og fastslått at det er en fordel å være høy og mørk!

Alle sprinterne i søndagens VM-finale var nemlig fargede, slik vi er blitt vant til i hvert mesterskap.

Mye har skjedd i friidretten siden fargede Jessie Owens i 1936 sjokkerte Adolf Hitler og hans hoff av tilbedere med tro på den ariske rasens overlegenhet. Owens vant fire gull på samme bane som Bolt nå har startet gulljakten på.

Om Bolt ikke skader seg, kan neppe noen hindre ham i å ta gullet også på 200 meter og den korte stafetten. Jamaika dominerer nå sprintdistansene totalt – slik de også gjorde under OL i fjor.

Mørke skygger. Det kaster likevel mørke skygger over den jamaikanske suksessen at fem friidrettsutøvere fra den karibiske øya ble tatt for doping i sommer.

Når man sitter i tv-stolen og er i tvil om man skal tørre å juble – fordi det man ser er litt for usannsynlig – er det nettopp slike opplysninger man ikke trenger.

Eller kanskje er det motsatt? Kanskje trenger vi påminnelser om aldri å legge skepsisen på hylla?

Annen planet? Jeg var til stede i Seoul i 1988 da Ben Johnson knuste verdensrekorden og tok OL-gull. Jeg skrev begeistret hjem.

Natten etterpå ble jeg vekket av en telefon der jeg fikk høre at Johnson var tatt i doping.

Rekorden Johnson satte ved hjelp av juks var på 9,79 – altså over to tiendeler svakere enn tiden til Usain Bolt i 2009.

Om man ikke tror på at Bolt er «fra en annen planet» – slik journalistene skriver – så er det ikke sannsynlig at denne mannen kan latterliggjøre Ben Johnsons dopingrekord uten å være dopet selv.

Men at det er usannsynlig, betyr ikke det samme som at det er umulig.


Kommentar #1

Espen Utaker

298 innlegg  459 kommentarer

Bolt`n

Publisert rundt 12 år siden

Det var jo et usannsynlig bra løp, men det er flere momenter som etter min mening gir grunn til å tro at han ikke er dopet:

1. Føste gang han fikk kranglet seg til å løpe en 100 meter i et lokalt stevne på Jamaica, ble tiden rundt 9,74 (?) i følge Aftenposten.

2. I Mexico-OL be det satt verdensrekord på 9.95. Tynnluften til tross, dette var i 1968. Verdensrekorden har egentlig flyttet seg lite siden da, og de små hundredelene den har flytet seg nedober, utgjør bare centimetre og desimetre på en hundremeter. 

3. De tidligere rekordene har de siste årene blitt slått flere ganger, og mange utøvere løper nå under ti blank.

4. Dagens utøvere er mindre muskuløse, men mer spretne, enn Ben Johnson og de andre helsestdiokroppene for 10-20 år siden.

Kommentar #2

Lars Gilberg

223 innlegg  116 kommentarer

Ingen illusjoner

Publisert rundt 12 år siden

Man vil jo gjerne tro det beste. Men det er noe som heter at når noe er for godt til å være sant, så er det som regel fordi det ikke er sant.

De grunnene du nevner, Espen:

«1. Føste gang han fikk kranglet seg til å løpe en 100 meter i et lokalt stevne på Jamaica, ble tiden rundt 9,74 (?) i følge Aftenposten».

•• Stemmer at han løp på 9,74 i Kingston. Det var i et internasjonalt stevne, og det skjedde i mai i fjor, etter at Bolt hadde konkurrert på 100 meter i hele ni år. Han tok gull på kortstafetten og sølv på 200 meter i VM i Osaka i 2007. Bolt har med andre ord holdt på lenge, og vært et eksepsjonelt talent helt fra starten.

«2. I Mexico-OL be det satt verdensrekord på 9.95. Tynnluften til tross, dette var i 1968. Verdensrekorden har egentlig flyttet seg lite siden da, og de små hundredelene den har flytet seg nedober, utgjør bare centimetre og desimetre på en hundremeter».

•• Nei, her snakker vi IKKE centimetre og desemetre. Bolt forflytter seg 12 meter i sekundet når han er i toppfart. 37 hundredeler betyr altså at Bolt er i mål over fire meter før Hines. Hans sjokkforbedring av verdensrekorden søndag på 11 hundredeler er en ENORM prosentmessig forbedring i sprint.

«3. De tidligere rekordene har de siste årene blitt slått flere ganger, og mange utøvere løper nå under ti blank.»

•• Og nesten alle er tatt for doping. Tre av de fem siste verdensrekordsetterne på 100 meter er dopingtatt, også den erklært personlig kristne Tim Montgomery, som giftet seg med sprintdronningen Marion Jones, også hun tatt for doping.

«4. Dagens utøvere er mindre muskuløse, men mer spretne, enn Ben Johnson og de andre helsestdiokroppene for 10-20 år siden».

•• Dette stemmer på ingen måte. Ben Johnson og Linford Christie var de kraftigste på den tiden, men de ble oftest slått av slanke Carl Lewis. Alle tre ble tatt for doping (Lewis' positive tester ble dekket over av det amerikanske friidrettsforbundet). Alle de åtte gutta i 100 metersfinalen søndag, var muskelbunter. Norske Jaysuma Saidy N'dure skiller seg ut i og med at han er spinklere, men han kom ikke til finalen.

Jeg håper som deg, Espen, at Bolt ikke er dopet. Jeg liker hans lekne og uhøytidelige stil. Mannen ser avslappet ut, og det er et godt tegn i en idrett der doperne ofte ser aggressive og skyldbetyngede ut både før og etter løpene. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere