Espen Utaker

298

Hvor alvorlig er det å filme noen nakne?

En Frp-politiker ble pågrepet søndag, og er under politietterforskning for å ha filmet nakne menn på badet i boligen sin. Hvor alvorlig er hendelsen?

Publisert: 23. mar 2011

Frp-politikeren som er siktet for å ha snikfilmet en ung mann på badet i sin bolig i Stavanger. 19-åringen politianmeldte forholdet søndag, har blitt en stor mediesak.

Anders Torvill Bjorvand i Oases lederskap, skrev følgende på sin Facebook-side:

«Synes synd på (navnet er fjernet, red. anm). Må være rimelig grusomt å bli hengt ut i alle landets aviser med krigstyper, navn og bilde for en sak som i mine øyne er forholdsvis liten. Det er et stort ansvar redaktørene påtar seg ved å sette ham så kraftig i gapestokk», skrev han på sin Facebook-profil mandag kveld.»

Les hele saken her.

Har media blåst saken ut av alle proposjoner?

Er det forskjell på å filme en naken kvinne i hemmelighet til forskjell fra en naken mann?

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Denne saken har forundret meg. En mann, ung, har kledd av seg hjemme hos en noe eldre mann, fått låne hans bad? eller hvorfor skulle han dusje akkurat der og da? Kjente de hverandre? På hvilken måte kjente de hverandre? Var det et sexuellt forhold? Dusjet han etter akten fremfor å sovne?

Alt er innen normalen frem til han snikfotograferer mannen. Denne nittenåringen, som altså er en myndig, må ha irritert seg over tildragelsen. Enda er ikke saken overdimensjonert, men det kunne vært coolt å vite hvorfor dette ble en sak. For oss som allerede er spredd utover nettet i all vår prakt virker dette som en ubetydelig sak, men det er klart ikke for alle.

Noe må ha gått galt mellom de to. Mest sannsynlig hører det privatlivet til og burde forblitt der. Men for den avfotograferte er ikke det nok. Slik det nå ligger an bør vi få vite resten, eller anmeldelsen bør trekkes.

Kommentar #2

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Europakonvensjonen

Publisert over 10 år siden

Europakonvensjonens paragraf 8 gir klar beskjed om at alle mennesker har krav på respekt for sitt privatliv og sitt familieliv, såvel som sitt hjem og sin kommunikasjon  med andre. Det kan man neppe si at 19-åringen har hatt når man ikke får dusje uten overvåkning. Det gir unektelig assosiasjoner til Orwellianske tilstander.

Derimot er baderomsaktiviteten til Birkedal kanskje ikke i strid med norsk straffelovs paragraf 390, hvor slike ting kun er lovstridig hvis materialet offentliggjøres.

 

Kommentar #3

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

FrP

Publisert over 10 år siden

er generelt en moro skive å skyte på for pressen. Det virker som at de syntes FrP's vegg av hard liberalisme og tilsvarende terping på strengere straffer gjør nyhetsverdien eksponensielt større, iallefall blandet med FrP's forsøk på distansering, noe som kanskje gjør det enda mer interessant å hakke på dem.

Som et tidligere medlem av FrP i Stavanger (uten å være aktiv) er det veldig absurd, han har jo vært profilert i presse og lokalpolitikken og har fremstått i mine øyne som en god politiker og representant av FrP selv om jeg aldri har møtt han. Han har virket som en av de mer stabile/fornuftige mens andre i partiet ikke er så.. vel, FrP har sine problemer.

Uansett, jeg syntes det er synd at personer slik generelt skal bli så skambanket av norsk presse, men samtidig så har han en samfunnsposisjon som tilsier at man bør passe å flytte sine sjakkbrikker fornuftig. Men, finnes det noe verre å bli heng ut for, enn å bli hengt ut som misbruker av mindreårige i samtlige medier? Man ødelegger i praksis livet til noen i langt større grad enn det som er Lovens makt eller vilje.

Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Man kan seffli også kline på vanlige ungdommers skrekk for å dusje nakne i sammenhenger hvor det ville vært naturlig fordi det er en del av opptuktelsen av gutter eller jenter kan bade nakne sammen etter gym, men at det ikke lenger ansees trygt pga nidige medelever som ser sitt snitt til å mobilfotografere for sin facebookside.

Det er likevel litt anderledes med en potensiell ordfører for Stavanger om han har hatt seg med underårige, snikfilmet og kanskje hatt til hensikt å fylle et par facebooksider med den slags bilder. Det krever sitt å være på første plass i sitt lokalmiljø, så når en slik sak sprekker synes jeg bare man må tåle å få det hele frem i lyset. Da vil man tross alt få et sannere bilde enn skjult ryktesmederi. Når mannen til og med er satt i varetekt i fjorten dager for å ha filmet en voksen, er det tydelig at det er mer som ligger på lur her, og valget er klart; Det bare må frem i lyset nå, før det kan legges dødt eller pådømmes.

Kommentar #5

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Siktet

Publisert over 10 år siden

Han ble vel varetektsfengslet fordi dette var en sak med flere potensielle ofre og da er det jo viktig å frata personer muligheten til å påvirke beviser og personer. Han er jo siktet for seksuell omgang med en person under 16 og, så dette er ikke bare det å filme.

Kommentar #6

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Alvorligere ting

Publisert over 10 år siden

Å filme noen nakne er selvfølgelig svært alvorlig og straffbart, forutsatt at det er uten samtykke, noe det tilsynelatende var i dette tilfellet.  Hva gjelder proporsjonene blir det en annen sak, noe jeg har oppfattet var Bjorvands private anliggende (trodde han…) på mandag kveld.  Det finnes nemlig svært mange forhold som må anses å være langt mer alvorlig enn det denne saken i utgangspunktet var, altså mandag kveld.

 

Selv hender det at jeg kjører litt for fort, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser for andres liv og helse, så jeg prøver virkelig stadig å forbedre meg.  Jeg har kanskje til og med kjørt bil når jeg egentlig var litt i trøtteste laget, med de konsekvenser dette i verste fall kunne få for andre. 

 

Finnes det noen andre her på Verdidebatten som har opplevd lignende, alvorlige ting?

 

Hva gjelder opptak og proporsjoner, har jeg selv opplevd å få angitt som oppsigelses/avskjedsgrunn(!) at jeg i yrkessammenheng (kantor) tok opp en gudstjeneste og en minnegudstjeneste, uten å innhente tillatelse fra soknepresten på forhånd.  Dette var dumt, men jeg tenkte rett og slett ikke langt nok, da mine motiver utelukkende var musikalske.  På sistnevnte samling hadde jeg privilegiet av å få samarbeide med en av landets fremste sangere, noe jeg innhentet hennes tillatelse til å lydfeste.  Min ”forbrytelse” var altså at jeg glemte å også spørre soknepresten (og vikarpresten og diakonen….?).  Det var videre kritikkverdig at jeg ikke gjorde noen forsøk på å skjule at jeg foretok lydopptaket.  Med de uhyggelige personlige konsekvenser forbrytelsen senere fikk, har jeg mange ganger forbannet dagen jeg fikk muligheten til dette samarbeidet med nettopp denne, fantastiske sangeren.

 

At det å bekjenne sine synder kan få uante konsekvenser, har jeg tidligere kommentert i denne tråden:

 

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat13/thread869/#post_1154

 

Ærlighet varer ikke nødvendigvis lengst, men kan tvert i mot være livsfarlig!

 

Kommentar #7

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 10 år siden
Arne B. Varmedal. Gå til den siterte teksten.

Ærlighet varer ikke nødvendigvis lengst, men kan tvert i mot være livsfarlig!

Denne historien passer vel godt (etter min mening) under Utakers dagsaktuelle tråd, ved navn: "manipulerer med Gudsord". Noen har tydeligvis litt for mye makt i forhold til vett og evne til bruk av skjønn.

Kommentar #8

Magnus Forsberg

0 innlegg  12 kommentarer

Alvorlig

Publisert over 10 år siden

Dersom vi skal følge lovverket vårt er det ganske alvorlig hvertfall, det er en seksualforbrytelse med en strafferamme på opptil ett år, jf straffeloven §201 litra b.

Nå som siktelsen er utvidet til å inkludere strl §196, med en øvre strafferamme på 6 år, og antageligvis blir utvidet til å inkludere strl §193 som også har en øvre strafferamme på 6 år, samtidig som det kommer frem at ledelsen i FrP virker som om de har visst mer enn de opprinnelig ga uttrykk for er dette utvilsomt en svært alvorlig sak.

Kommentar #9

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Kommentar til Magnus Forsberg (og andre ivrige)

Publisert over 10 år siden

"Dersom vi skal følge lovverket vårt er det ganske alvorlig hvertfall, det er en seksualforbrytelse med en strafferamme på opptil ett år, jf straffeloven §201 litra b.

Nå som siktelsen er utvidet til å inkludere strl §196, med en øvre strafferamme på 6 år, og antageligvis blir utvidet til å inkludere strl §193 som også har en øvre strafferamme på 6 år, samtidig som det kommer frem at ledelsen i FrP virker som om de har visst mer enn de opprinnelig ga uttrykk for er dette utvilsomt en svært alvorlig sak."

Synes nok du sporer litt av i forhold til utgangspunktet hos trådstarter og Bjorvand, da saken har vært i stor utvikling siden da.  I forhold til denne utviklingen er jeg lite oppdatert, da det er noen dager siden jeg leste tabloidene.

Som juss-student er det fristende å begynne å ramse opp paragrafer og strafferammer og så legge til grunn alvorlighetsgraden av dette = trekke konklusjoner og forhåndsdømme.  Som kanskje framtidig jurist vil du garantert også få erfare at veien fra mistanke til siktelse til evt. fellelse/frifinnelse kan være lang og kronglete. 

Selvfølgelig skal vi alle gjøre vårt beste for å følge lovverket vårt, og f.eks. ikke kjøre bil for fort eller når vi er litt for trøtte.  Det kan i verste fall ende med uaktsomt bildrap, med dertil hørende strafferammer.  "Å filme noen nakne" er i utgangspunktet en bagatell i forhold.

Du vil også erfare at ikke en gang jussen og rettssystemet er eksakt og vanntett.  Et av mange eksempler fra det virkelige liv på dette er faren som fikk rettskraftig dom for incest.  Etter hvert måtte datteren medgi at hun hadde vitnet falskt og kommet med oppspinn mot sin egen far. Dette kom hun riktignok først med etter at han hadde tatt sitt liv under soning.

Av slike grunner bør vi alle være litt forsiktige med å trekke konklusjoner, spekulere i og utdele straffer, i håp om at i alle fall rettssystemet virker rettferdig, denne gangen....!

Det har i alle fall jeg tenkt å gjøre.

Kommentar #10

Magnus Forsberg

0 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Ok, jeg tar noe av det du sier til etterreting, selv om jeg syns det lukter litt hersketeknikk av "du vil nok en gang erfare"-formuleringene.

Helt konkret, hvor alvorlig er det å filme noen i dusjen?

Svært alvorlig når det skjer mot deres viten og vilje. Det er et grovt overtramp mot privatssfæren og tillitsforhold, ikke bare mot norsk lov.

Kommentar #11

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Beklager, Magnus, at du opplevde det som "hersketeknikk" fra min side.  Det var ikke meningen.

Helt konkret: Å filme noen i dusjen er alvorlig, særlig dersom dette skjer uten vedkommendes samtykke og vedkommende attpåtil er naken.

Men det har du jo selv svart alldeles utmerket på.  Det hersker altså ingen uenighet mellom oss om akkurat dette opplagte faktum.

Det var heller aldri mitt poeng at dette ikke er alvorlig, for all del!

Bare at det finnes, tross alt, langt alvorligere ting....

Lykke til med jussen!  

 

Kommentar #12

Magnus Forsberg

0 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Det finnes absolutt mer alvorlige ting, min mening er bare at det faktum ikke gjør dette noe mindre alvorlig. Det gjør bare andre ting mer alvorlige.

Kommentar #13

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Massakre

Publisert over 10 år siden

Men denne massakren i pressen er jo langt over hva som er forsvarlig. Det er nesten et omvendt Maria Amelie hysteri. Avisene påtar seg en rolle som en offentlig avstraffer her.

Kommentar #14

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Publisert over 10 år siden

"Det finnes absolutt mer alvorlige ting, min mening er bare at det faktum ikke gjør dette noe mindre alvorlig. Det gjør bare andre ting mer alvorlige."

Magnus: Din konlusjon kan vi gjerne enes om, selv om dette nå begynner å bli alvorlig komplisert. ;-) 

Kommentar #15

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden
Vegar Monsen. Gå til den siterte teksten.

Men denne massakren i pressen er jo langt over hva som er forsvarlig. Det er nesten et omvendt Maria Amelie hysteri. Avisene påtar seg en rolle som en offentlig avstraffer her.

Vøtt, jeg synes for en gangs skyld at dette ikke er noen massakre, men en sak med flere pikante detaljer som hemmelighold fra en partiledelse som har en fetish for lov og orden juriststanden sikkert misunner dem. I tillegg har vi overgrepene som ser ut til å bli fler og fler, og det pikante i at mannen kunne endt som ordfører i en stor by. Nei, dette bør nok frem, og det bør tåles. Skandalen ville bare vært enda større om den fortsatt var blitt fortiet. Så skal det dømmes når tiden kommer, men ikke før fakta ligger på bordet.

Kommentar #16

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

Vel

Publisert over 10 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Vøtt, jeg synes for en gangs skyld at dette ikke er noen massakre, men en sak med flere pikante detaljer som hemmelighold fra en partiledelse som har en fetish for lov og orden juriststanden sikkert misunner dem. I tillegg har vi overgrepene som ser ut til å bli fler og fler, og det pikante i at mannen kunne endt som ordfører i en stor by. Nei, dette bør nok frem, og det bør tåles. Skandalen ville bare vært enda større om den fortsatt var blitt fortiet. Så skal det dømmes når tiden kommer, men ikke før fakta ligger på bordet.

Jo, som tillitsperson er det grovt og alle de lagene som blir skrellet av FrP-løken her lokker til seg pressen gang på gang. Men, å knuse noen så ettertrykkelig virker umenneskelig i mitt syn, litt av grunnen til at vi har et rettsvesen er at vi skal slippe lynsjing. Men, en del liker nok kanskje at FrP får jekket seg ned litt. Noe som slår uheldig ut for personen involvert.

Kommentar #17

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Nei, så lenge denne saken håndteres som den gjør, men det politiske overspillet hvor det forties eller lyves så det renner, bare må dette rulle til vi får se aktørene i bare pelsen. Sannheten må frem, ikke minst om politikerne. Guttene må gjerne skånes, vi vet lite om dem, og trenger kanskje ikke mer heller, men det er politikerne som kløner dette til som må få på pungen.

Frp håndterer denne saken like dårlig som et hvert trossamfunn eller annen instans når de konfronteres med fakta. Hvis vi vil ha slutt på misbruk, må det belyses godt nok at dette har konsekvenser for alle impliserte, også de som skjuler andre.

Kommentar #18

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 10 år siden

Nå har heldigvis fru Jensen blitt edruelig. Etter de siste intervjuene har hun inntatt den holdning hun skulle vært klar på ved startpunktet. Det er skjemmende for henne at det tok så lang tid. Hun har aldri vært noen statsmann, og det er ikke slikt materiale som utgjør statsmenene heller. En grei lærdom for oss andre.

Jensen kan ett og annet om å love dere oppfyllelse av landløftene, men det er antagelig like troverdig som hennes fremtreden i overgrepssaken. Nå er det Jensen som er filmet naken. Det er ikke så alvorlig som saken i Stavanger for der var det sniking med i bildet. Jensen stillte seg frivillig til skue, og det på Dagsrevyen.

Kommentar #19

anders jørgensen

1 innlegg  9 kommentarer

WHAT??

Publisert over 10 år siden

Hvis ingen av dere her inne finner det merkelig at en 19 åring blir filmet naken, i utgangspunktet av et skjult kamera, og nå som vi i ettertid  vet at vedkommende politiker også har innrømmet seksuelt samkvem med en mindreårig, hvilket legger opp til at mannen har en ambisjon om å oppnå noe som offeret ikke samtykker, så vil jeg også undre på hva som eksisterer på deres bad, og likeledes etterspørre deres moral. Du skal elske din neste betyr ikke at du skal filme din neste. hva faen er dette? Er dere kristne dere som støtter dette?

 

agnostikeren

Kommentar #20

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Uredelig agnostiker

Publisert over 10 år siden
anders jørgensen. Gå til den siterte teksten.

Hvis ingen av dere her inne finner det merkelig at en 19 åring blir filmet naken, i utgangspunktet av et skjult kamera, og nå som vi i ettertid

Hva vi nå i ettertid "vet" er noe helt annet enn utgangspunktet for tråden!  En viss varsomhet i forhold til det du selv konluderer med i ditt eneste innlegg:

"Å fordømme, dømme, spå eller legge til mening i det du tror er guds gjerninger  skal du med andre ord være forsiktig med i ordelaget."

kan kanskje etterspørres, også fra en agnostiker?

Kommentar #21

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

En liten fillesak

Publisert over 10 år siden

Kan det virke som om noen mener dette er, vi får se om alle de som mener at filming av personer nakne uten deres viten og samtykke nå vil resultere i en bølge av slike snutter lagt ut på nett av de som mener at det ikke spiller store rollen om de blir filmet nakne og risikerer offentlig beskuelse. For vi lever vel som vi prediker, eller.

Så det ikke skulle være tvil, man filmer rett og slett ikke mennesker nakne uten å innhente deres samtykke. Like fullt ser det ut som om pressen ikke har slike moralske skrupler når det for eksempel kommer til kjendiser med fler. Så mulig det faktisk er en stor anndel som faktisk mner at nakenfilming er noe man rett og slett bør regne med og ikke syte over.

Det blir muligens bare moralskt forkastelig om noen skulle komme til å tenne seksuelt på det for da går det fra å være bare noe filming av nakne personer til å bli pornografi og det er det plutselig veldig mage som mener sterkt at er fy fy.

Kommentar #22

anders jørgensen

1 innlegg  9 kommentarer

Javel

Publisert over 10 år siden
Arne B. Varmedal. Gå til den siterte teksten.

Hva vi nå i ettertid "vet" er noe helt annet enn utgangspunktet for tråden!

Synes du kan lese de innleggene jeg skriver om, og mitt eget engang til, hver for seg, konsentrerer deg om hver enkelt, og så setter du de sammen for å se om du ser forskjell. Også kan sette deg inn i en godstol hvis du har en og realitetsorientere deg litt. Eventuelt ring en venn og be om hjelp?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere