Verdidebatt

endelig?

tiden er overmoden for en velsugnelseshandling for homofile

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Endelig ser det ut til at det skjer noe. Helga Haugland Bufuglien mener at kirken har brukt nok tid på å utrede velsignelseshandlinger for homofile. Og det er gledelig. For det er viktig med markeringer ved livets overganger, ikke bare i glede og lykke, men også i sorg og savn. I denne sammenheng spiller ritualene en stor rolle.

Ritualene, fastsatte ordninger for liturgier som gudstjenester, konfirmasjon, bryllup og begravelser er primært til for menneskenes - brukernes skyld. Derfor er det ikke merkelig at mange av oss sliter med flere av liturgiene. Mange av dem er virkelighetsfjerne og taler ikke til det moderne mennesket i dag. Derfor bør en åpne opp for mer ”brukermedvirkning” også i denne sammenheng.

Siden ritualer betyr mye for mennesker burde kirken burde av hensyn til sine medlemmer utarbeide flere fleksible liturgier, for eksempel for ektepar som sliter. For mange kan det være en ”vitamininnsprøyting” for ekteskapet med en samling i kirken og påfølgende fest!

Etter min mening bør det også utarbeides en liturgi for skilsmisse hvor ektefellene for eksempel kan gi gifteringene tilbake som et tegn på at man er fri. Videre kan en slik seremoni inneholde musikk, tale og en bønn om at de to som går fra hverandre ikke må hate og være bitre på hverandre om de ikke maktet å leve sammen inntil døden skilte dem.

For kirken må kunne velsigne alle dem som ønsker det. For når du velsigner et menneske aksepterer du det samtidig. Hvis du derimot nekter å velsigne det, ligger ikke fordømmelsen langt unna! Det er det siste mange homofile opplever når de nektes kirkelig velsignelse av sine forhold.

Den norske kirke er gift med ekteskapet, dvs. de autoriserte kirkelige ordninger som er vedtatt av kirkemøtet. Vi lærte mye om Jesus, alle vi som har gått på søndagsskolen. Han sa at sabbaten ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld. Derfor kan ikke kirken nekte å gi mennesker forbønn og Guds velsignelse gjennom ulike typer virkelighetsnære liturgier selv om mange mener det får være grenser for hvor langt en kan gå!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt