Verdidebatt

Rovdyrskader

At det er utbetalt 650 mill kroner i erstatning for rovdyrskader, betyr ikke at rovdyra har forsynt seg med tilsvarende mengde tamdyr. Det er mer et uttrykk for myndighetenes (misforståtte) avlat overfor sterke interesser.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Rovdyr har forsynt seg for 650 millioner" skriver VL i et stort forsideoppslag. Det er mildt sagt å trekke forhastede konklusjoner. At det er utbetalt et så stort erstatningsbeløp for rovdyrskader er nok mer et uttrykk for knefall for de interessene som vil utradere alle rovdyr fra norsk fauna. Alternativt kan en se det som en subsidiering av reindrift og sauenæring.

Det er ingen hemmelighet at kun en brøkdel av de påståtte rovdyrskader virkelig er dokumentert, og i de tilfeller en virkelig har gått dette etter i sømmene, har tapstallene falt radikalt. Det beskjedne antall rovdyr vi har her i landet, ville simpelthen ikke rekke å ta livet av så mange dyr. Her bør det ryddes opp i erstatningsreglene slik at støtte til næringene heller blir gitt på en åpen og etterprøvbar måte.

Og så har vi denne uforklarlige frykten for ulv. Når det går an å lære seg å mestre farer som biltrafikk, mannevonde hunder, elg og flått, må det da gå an å lære seg å leve med en og annen ulv også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt