Verdidebatt

Vold mot kvinner

Likestillingen er kommet langt i Norge, men det er grunn til å minne om at 8. mars er den internasjonale kvinnedagen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjønnsdiskriminering som problem er ikke utryddet i Norge, men vi er kommet så uendelig mye lenger enn mange andre land.

I områder med vedvarende kriger og elendighet, er det kvinner og barn som mest får merke de brutale følgene. Hjelpeorganisasjonen Care har laget en liste over land som anses for å være de verste stedene for kvinner.

Det afrikanske kontinentet preger denne lista med land som Somalia, Kongo, Niger og Sierra Leone, men også andre områder har sine verstinger: I Afghanistan utsettes ni av ti kvinner for vold. I 2009 ble det innført en kvinnefiendtlig lov som legaliserer voldtekt i ekteskapet og godtar barneekteskap.

Dessverre er det slik at vold mot kvinner også skjer i land som har hatt en positiv demokratisk og humanistisk utvikling.  FN mener at hver femte av verdens kvinner blir offer for voldtekt eller voldtektsforsøk i løpet av livet.

Det skjer så lett at kampen for likestilling blir avfeid med at det er verre andre steder. Urettferdighet skal tas tak i ut fra den lokale situasjonen, samtidig som vi aldri må miste det internasjonale perspektivet.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt