Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Et stolt øyeblikk

Publisert: 12. aug 2009

Fotball er et merkelig spill. På sju og en halv time hadde det norske landslaget bare klart å score to ganger i VM-kvalifiseringen. Helt til det plutselig løsnet mot Skottland, der det til slutt sto 4-0.

At gjerrighet skal være et skotsk særtrekk, er kanskje en oppfatning som bør revideres. For skottene var rause mot Norge. Først ved å henge så mye i trøya til John Carew at dommeren tidlig i kampen tok opp det røde kortet. Senere ved å spille det motsatte av kompakt og kontant i forsvar.

Ekshibisjonist. John Arne Riise fikk god skotsk hjelp da han laget det første målet. Riise traff en forsvarer med frisparket sitt, slik at ballen endret retning og gikk i mål. Riise var like adrenalinpumpet etter scoringen som det Morten Gamst Pedersen var etter sin scoring mot Finland tidligere i år. Mens Gamst gjorde obskøne gester mot publikum – som hadde pepet mot ham – brukte Riise anledningen til å vise at han hadde noe uoppgjort med den skrivende norske pressen.

Kanskje ikke så rart, etter at Riise, hans familie og hans økonomi har vært tabloidføljetong denne uka. Men Riise får muligens som han ber om, for han er en person som aggressivt søker oppmerksomhet, slik Kjetil Rekdal påpekte på TV2 etter kampen.

Bend it. Morten Gamst Pedersen feiret denne gang på normal måte da han laget mål nummer to. Den gode debutanten Eirik Huseklepp puttet på Norges tredje – etter at John Carew hadde sendt ballen i begge stolpene først.

Det siste målet ble vakkert laget at Morten Gamst Pedersen på frispark. Gamst curlet ballen over muren på ekte bend-it-like-Beckham-vis. En perle – og et eksempel på at det ikke er umulig å inneha ekstreme tekniske ferdigheter selv om man vokser opp i Norge, sågar i den nordligste delen.

Stolthet. Mange vil mene at landskampen mot Skottland var omtrent like betydningsløs som en privatlandskamp, ettersom det skal ekstremt mye matematisk godvilje til for at Norge kommer seg til VM neste år. Men det er forskjell på å være på sotteseng og å være død – og prestasjonen mot Skottland gjør i det minste at håpet er til stede for dem som ønsker å håpe.

Samtidig ble kampen en gedigen opptur for Norges Fotballforbund, som har hatt mye motvind det siste året. Det har vært intern krangel blant lederne, fiasko i VM-kvaliken, sparking av landslagstreneren, opprør blant fotballjentene og finanskrise da gigantplanene for EM i Norge skulle lanseres.

Derfor var det godt for NFF at Ullevaal stadion var utsolgt mot Skottland. De 25.000 som var der fikk endelig oppleve det som var mottoet da Åge Hareide startet på det som skulle være fornyelsen av Driilo-stilen:

Å skape stolte øyeblikk.

Bare synd at dette er oppsummeringen av den pågående VM-kvaliseringen: Det har vært ett stolt øyeblikk.

Og det ble skapt etter Drillos gjenkomst.

Kommentar #1

Espen Utaker

298 innlegg  459 kommentarer

Go ´fotball

Publisert rundt 12 år siden

Ja, dette var go`fotball. Det er bare en drøy uke siden jeg skrev om det norske landslagets gampefotball. Det må jeg nok bite i meg nå. Landslaget har gått gjennom en "ekstrem forvandling", og burde vært kandidat til neste utgave av det programmet. Men det skal også sies at motstanden mot ti skotter etterhvert ble ganske liten. Det burde vært fem-null, og det hadde nok vært en historisk seier. Men bør Drillo forstette som landslagstrener av den grunn? Taktikken i dag var å angripe, altså ganske u-drillosk. Og angrepsfotball bør vi fotsette med, uansett om det blir seier eller tap. Da blir det i allefall morsom fotball.

 

Kommentar #2

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

drillo eller blaff?

Publisert rundt 12 år siden

Nåvel, morro var det,

men nøkternt sett, bør vi vel avvente litt for å se om det er noen

drillo effekt!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere