Verdidebatt

Hvor legges listen for Israel?

Erik Furnes fra Indremisjonsforbundet har vært på besøk i Israel sammen med generalsekretærer i andre misjonsorganisasjoner, først og fremst for å treffe Jesus-troende jøder og palestinere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Onsdag 23. februar fortalte han litt om sine inntrykk i DagenMagazinet.

Jeg synes det er veldig bra at generalsekretærene besøkte Israel og at møtene med enkeltpersoner gjorde inntrykk. Forhåpentligvis har de også funnet tid til å møte jødiske representanter som målbærer synspunktene til det store sentrum i israelsk politikk. Det er dette som fremfor alt kan gi forståelse for israelernes situasjon.

Jeg skal kun kommentere to moment i intervjuet med Furnes.

Først sier han at Indremisjonsforbundet ikke kan og ikke skal ensidig forsvare alle handlinger som den sekulære staten Israel foretar seg, og han tar avstand fra holdninger som han mener tenderer mot rasisme overfor palestinerne. Dette er helt ok.

Men så er Furnes sitert på å ha sagt: ”Det er vår plikt å si fra når Israel omtaler og behandler palestinerne dårlig eller på en måte som ikke er forenlig med formaningene vi finner i Det nye testamentet.”

Dette er ikke ok. Si gjerne fra mot dårlig behandling, når slikt blir avdekket og er målt opp mot den rette sammenheng. Som regel vil det også være nyttig å få mer kjennskap til israelernes ståsted enn  det som filtreres gjennom norske medier, før man blander seg i kritikernes kor. Si gjerne fra, men reaksjonen bør, for å være rettferdig, stå i forhold til hvilken reaksjon man gir til andre land som behandler sin egen befolkning og sin nabobefolkning.

Ønsker man å gi konstruktiv kritikk, bør man absolutt ikke blande inn Det nye testamentet (NT). Det er to grunner til det: For det første er Israel en jødisk stat, uten noe forhold til NT. Gjennom århundrer har jødene vært utsatt for forfølgelse i det kristne Europa, og forfølgerne har ofte begrunnet dette med at jødene ikke følger det som står i NT. Israel har derfor all grunn til å reagere negativt om kristenledere bruker NT i kritikk av Israel. Dernest kan det virke som om Israel holdes til en høyere standard enn andre land. Er det slik at man blir skuffet om Israel kommer til kort overfor en fullkommen, "himmelsk" standard, mens man tar det for gitt at alle andre land opptrer menneskelig og ufullkomment?

Hvilke andre land vil Furnes måle etter standarden til formaningene i NT? Sier Indremisjonsforbundet fra hver gang den norske eller svenske regjeringen gjør ting som ikke er forenelig med formaningene i NT?

Det blir feil av kristne å forvente at jødene er de eneste som skal oppføre seg som sanne kristne. Israel må dømmes etisk etter de standarder som man bruker for alle andre land. Det er som regel ikke NT…

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt